KUD L.I.Oriovčanin održao humanitarni koncert "Veselje ti navješćujem"

godisnji koncert 2018 lioKUD "Luka Ilić Oriovčanin" ove je godine svom godišnjem koncertu odlučio dati jednu humanitarnu notu. Tako je 22. prosinca 2018. održan humanitarni koncert pod nazivom "Veselje ti navješćujem" koji je i ove godine pobudio interes kod mnogih mještana koji nisu došli samo pogledati nastup domaćeg KUD-a i gostujućeg KUD-a "Šubić" iz Novske, nego i financijskim karakterom pomoći bolesnom Marinu Jankoviću.
Koncert su otvorile muška i ženska pjevačka skupina izvedbom božićnih pjesama "Preveliku radost navišćujem vama" i "Veselje ti navješćujem".
Članovi KUD-a "L.I.Oriovčanin" svoj rad i djelovanje, u cilju očuvanja kulturne baštine ovog kraja, prezentiraju na raznim smotrama i folklornim manifestacijama, a ova je godina bila posebn uspješna o čemu je prisutne izvjestila predsjednica Društva, Željka Čorak.
U nastavku ove bogate večeri, redale su se plesne koreografije. Jedna od njih pod nazivom "Alaj volim u kolu igrati" prikazivala je pjesme i plesove iz Oriovca i okolnih sela. KUD "Šubić" pod vodstvom predsjednice Marije Kos Šaka, pripremio je nekoliko šetanih kola, parovni ples, drmeš i izvorno novljansko kukunješće.

Uz nastupe pjevačkih skupina i jednih i drugih društava, večer su upotpunili i mladi članovi tamburaškog sastava KUD-a "L.I.Oriovčanin" koji su svoj talent izgradili uz pomoć starijih kolega.
Vrhunac koncerta posljednja je točka ovogodišnjeg nastupa u kojem su domaći pokazali plesove i pjesme iz Korduna. Za koreografiju pod nazivom "Najljepša je ljubav o Božiću" zaslužan je Nikola Kramar, umjetnički voditelj koji je odlučio uvježbati ove pjesme i plesove iz okolice Slunja i po prvi ih puta izvesti u ovom kraju.
Nakon riječi zahvale i razmejne poklona, uslijedilo je kolo za sve posjetitelje i večera za goste.

FOTOGALERIJA

Potpisan vrijedan ugovor za proširenje dječjeg vrtića "Ivančica Oriovac"

europski poljoprivredni fond za ruralni razvojNačelnik općine Oriovac Antun Pavetić danas je potpisao ugovor vrijedan 3.456.781,39 kn za proširenje dječjeg vrtića "Ivančica Oriovac". Potpisovanju je nazočio i sam premijer Andrej Plenković, ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić i ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, Matilda Cupić.
Važno je spomenuti da je ovo 100 % financiranje što znači da općinski proračun nema dodatnih opterećenja.

ugovor nadogradnja vrtic 2018

Raspored odvoza komunalnog otpada u vrijeme nadolazećih blagdana

becker

Poštovani korisnici,

komunalni otpad u Općini Oriovac (naselja Radovanje, Malino, Ciglenik, Kujnik, Bečic, Živike i Pričac) neće se odvoziti 25. prosinca 2018. (Božić) i 1. siječnja 2019. (Nova godina).
Otpad će se odvoziti dana 22. prosinca 2018. (subota) i 29.12.2018. (subota).

 

Jakob Becker d.o.o.

Poziv na 12. sjednicu Općinskog vijeća

opcina oriovac

kojim Vas pozivamo na 12. sjednicu Općinskog vijeća općine Oriovac koja će se održati  20.12.2018. godine (četvrtak) s početkom u  18,00 sati u vijećnici općine Oriovac

pdfD N E V N I M  R E D O M

 

Lutkarski studio "KVAK" iz Zagreba izveo lutkarsku predstavu Božićni orkestar

lutkarska predstava vrtic 2018 1U petak 14.12.2018. Lutkarski studio  "KVAK"lutkarska predstava vrtic 2018 3  iz Zagreba izveo je lutkarsku predstavu Božićni orkestar za djecu i roditelje polaznika DV "IVANČICA ORIOVAC". Ovom smo predstavom željeli zaželjeti našoj djeci i roditeljima upravo ono o čemu govori predstava. Svi smo važni i vrijedni ljubavi, stoga radujmo se zajedno i veselimo jer ljubav kojoj se klanja cijeli svijet dolazi među nas, poručila je ravnateljica vrtića, Blanka Stažić.
Također je svima prisutnima zaželjela obilje ljubavi i radosti u danima Božića i Nove godine te neka sve Gospodin blagoslovi cijelu iduću godinu.

lutkarska predstava vrtic 2018 2

lutkarska predstava vrtic 2018 4

Prijavite građevinu na kojoj se nalazi azbestni materijal

azbest 2018Pravilnikom o građevinskom otpadu i otpadu koji sadrži azbest (NN 69/2016), propisano je da jedinice lokalne samouprave od vlasnika odnosno korisnika građevina u kojima se nalazi azbest trebaju pribaviti podatke o lokaciji građevine, procjeni količine, vrste i statusu materijala za kojeg je izvjesno da će postati azbestni otpad i te podatke dostaviti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zato Vas pozivamo da nam, ukoliko ste vlasnik ili korisnik građevine u kojoj se nalazi azbest,  dostavite ispunjeni obrazac koji se nalazi u privitku ovog dopisa ili ga preuzmete u Općini Oriovac.

Obrazac možete predati osobno ili poštom na adresu Općina Oriovac, Trg hrvatskog preporoda 1, 35250 Oriovac ili poslati e-mailom na : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

wordOBRAZAC PRIJAVE

Što je azbest?

Zahvaljujući svojim mehaničkim i kemijskim svojstvima, tj. čvrstoći i visokoj otpornosti na toplinsko i kemijsko djelovanje, azbest se proizvodio desetljećima i bio korišten kao građevinski materijal, najviše za pokrivanje građevina svih vrsta, ali i za oblaganje pročelja, instalacije odvodnje sanitarne vode, a izvan građevinarstva za izradu zaštitne odjeće, brtvljenje cijevi i sl.
U uporabi je zastupljeno šest osnovnih vrsta azbesta (aktinolit, amozit, antofilit, krizotil, krokidolit, tremolit), između kojih su amozit i krokidolit najopasniji po ljudsko zdravlje ukoliko postoji izloženost udisanju njihovih vlakana. Ipak, najčešće korišteni azbest u Republici Hrvatskoj bio je krizotil, koji je ujedno i najmanje opasan.

Od 2006. godine u Republici Hrvatskoj zabranjena je proizvodnja, promet i uporaba azbesta i proizvoda koji ga sadrže.

Važno je naglasiti kako je opasnost od azbesta utvrđena isključivo u situacijama pojave azbestne prašine, tj. oslobađanja finih azbestnih vlakana u visokoj koncentraciji do čega dolazi u procesu proizvodnje te u procesu razgradnje mehaničkim putem, tj. prilikom rušenja, lomljenja, brušenja i sl. postupaka uklanjanja ili održavanja i servisiranja proizvoda iz azbesta ili onih koji sadrže azbest, zbog čega se proizvodi iz azbesta i oni koji ga sadrže tretiraju kao opasni građevinski otpad.

Zbrinjavanje azbestnog otpada

Na žalost, zbrinjavanje azbesta ne provodi se uvijek na organizirani način i od strane ovlaštenih osoba i tvrtki.
Izostanak sustavnog odnosa prema zbrinjavanju azbesta svakako se treba izmijeniti.
Stoga je postupanje prema odredbama Pravilnika iz 2016. izuzetno važno s obzirom da dosadašnji pristup zbrinjavanju azbestnog otpada nije bio sustavan niti cjelovito sagledavan.

Fond i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u proteklom razdoblju provodili su i provode program energetske obnove u zgradarstvu (javnih, višestambenih i obiteljskih zgrada), program korištenja obnovljivih izvora energije poticanjem ugradnje učinkovitijih uređaja i solarnih panela, dok je zbrinjavanje azbesta u zgradarstvu bilo zastupljena samo kroz sufinanciranje troškova odlaganja otpada koji sadrži azbest.

Obaveze koje proizlaze iz Pravilnika o otpadu koji sadrži azbest

Već spomenuti Pravilnik o građevnom otpadu i otpadu koji sadrži azbest (Narodne novine 69/2016) predstavlja podzakonski akt kojim su utvrđeni sustavi upravljanja građevnim otpadom i azbestnim otpadom.
Odredbama Pravilnika iz 2016. propisuje se cilj i uvjeti sustava gospodarenja građevnim otpadom i sustava gospodarenja otpadom koji sadrži azbest, obveze proizvođača građevnog proizvoda i proizvoda koji sadrži azbest, način označavanja građevnog proizvoda i ambalaže, obveze proizvođača, obveze vođenja evidencija o građevnom otpadu i otpadu koji sadrži azbest te postupci gospodarenja otpadom koji sadrži azbest, uključujući zahtjeve u pogledu skladištenja i prijevoza otpada koji sadrži azbest.

Slijedom ovog Pravilnika, za širu javnost i općinu Oriovac kao jedinicu lokalne samouprave, važna je primjena odredbi članka 18. kojim se propisuje način obveznog postupanja posjednika azbestnog otpada. Prema tom članku Pravilnika, vlasnik, odnosno korisnik građevine – neovisno o tome da li je riječ o fizičkoj ili pravnoj osobi –  u kojoj se nalazi azbest, dužan na poziv jedinice lokalne samouprave i , dostaviti:
•    podatke o lokaciji građevine,
•    procjenu količine, vrste i statusa tj. stanja materijala za koji je izvjesno da će postati azbestni otpad.

I sve to radi planiranja sustava gospodarenja građevnim otpadom koji sadrži azbest.

Jedinica lokalne samouprave dužna je vlasnicima odnosno korisnicima građevina u kojima se nalazi azbest uputiti poziv za dostavom ovih podataka, a onda prikupljene podatke dostaviti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Pozivamo Vas stoga da se dostavom podataka o građevini koja sadrži azbest a kojoj ste vlasnik ili korisnik, uključite u planiranje sustava gospodarenja otpadom koji sadrži azbest.

VZO Oriovac u 2018. godini

vzo oriovac 2018Proteklih je dana Vatrogasna zajednica općine Oriovac okupila svoje pripadnike vatrogasnih postrojbi i načinila jednu zajedničku fotografiju koja govori puno o kvaliteti, obučenosti i opremljenosti naših vatogasnih društava. Rezultat je to odgovornih i marljivih članova i dobre suradnje s Općinom Oriovac koja je prepoznala potrebe ove velike općine i investiranjem u noviji vozni park osigurala bolju sigurnost mještana svih sela s područja općine, a vatrogasce stavila u ravnopravnii položaj s vatrenim stihijama i drugim elementarnim nepogodama.

Vatrogasna zajednica općine Oriovac broji 39 operativnih vatrogasaca i to DVD Oriovac 22 člana, DVD Slavonski Kobaš 10 i DVD Lužani 7 članova.
Po zakonu o vatrogastvu, po procjeni ugroženosti od požara i po planu zaštite od požara Općine Oriovac, svi operativni vatrogasci su stručno osposobljeni, posjeduju valjano liječničko uvjerenje te su osigurani u slučaju nezgode pri vatrogasnim intervencijama.

Vozni park VZO Oriovac se sastoji od više vozila za različite namjene.
DVD Oriovac raspolaže jednim navalnim vozilom, autocisternom i kombi vozilom.
DVD Lužani ima jedno vozilo za gašenje šumskih požara i kombi vozilo.
DVD Slavonski Kobaš ima kombinirano vatrogasno vozilo, vozilo za gašenje šumskih požara (pick up) i jedno kombi vozilo.
DVD Živike – Pričac raspolaže traktorskom cisternom.

Do 10. 12. 1018. na području VZO-e Oriovac bilo je ukupno 30 intervencija.
DVD Oriovac je imao 2 požara, 3 tehničke intervencije u prometu, 1 tehničku intervenciju spašavanja s visine te 6 ostalih tehničkih intervencija.
DVD Lužani imali su 4 požara i 8 tehničkih intervencija, dok je DVD Slavonski Kobaš imao je 5 požara i 8 tehničkih intervencija.

Sva društva su sudjelovala na županijskom vatrogasnom natjecanju za djecu i mladež gdje je DVD Lužani osvojio 1. mjesto za djecu od 6 do 12 godina.

VZO Oriovac ovom prilikom moli građane da budu pažljivi prilikom rukovanja pirotehničkim sredstvima za vrijeme nadolazećih blagdana te da budu pažljivi u rukovanju strujom pri postavljanju svijetlećih i ostlih ukrasa.
U slučaju požara zvati 112.

Selo Malino na ponos Općini Oriovac

izvor: facebook Općine OriovacZa selo Malino možemo reći da je 2018. bila izuzetno uspješna godina. Pamtit će se po državnim natjecanju u quadu i motocrossu i osvojenim titulama domaćeg kluba Extreme Malino Oriovac, braći Pavletić koji su jednistvenom izložbom svojih skulptura ostavili neizbrisiv trag u svjetskoj umjetnosti. No tu nije kraj. Ovih je dana na međunarodnom "Turniru nacija" u portugalskom gradu Leiria, Hrvatska rukometna reprezentacija u kolicima osvojila srebrnu medalju. Naša reprezentacija po prvi se put pojavila na ovom turniru i ostvarila ovako zapažen rezultat. Za općinu Oriovac to ne bi imalo takvu vrijednost i značaj da za hrvatsku reprezentaciju ne nastupa mještanin Malina, Zdenko Matić.
Općina Oriovac ovom prilikom čestita cijeloj reprezentaciji, trenerima, liječnicima i stručnom stožeru, a posebno Zdenku sa željom da se sljedeće godine okrune zlatom.

izvor: facebook Općine Oriovac

U Malinu udruga 'Arteco' otvorila tematski park 'Božićno svjetlo'

tematski park 2018 Jučer je u mjestu Malino, u blizini Slavonskog Broda, u organizaciji udruge Arteco, svečano otvoren tematski park 'Božićno svjetlo'. Riječ je o unikatnoj izložbi skulptura teističke tematike, koje su izrađene od drveta vinove loze, a povodom božićnih blagdana osvijetljene su blagdanskim lampicama. Postavila su je petorica braće Pavletić, poznatih po izradi raznih skulptura od vinove loze i masline.

Svečanom otvorenju, nazočili su, uz članove obitelji Pavletić, Željka Čorak, zamjenica načelnika općine Oriovac, Mladen Mitar, povjesničar umjetnosti Galerije Muzeja Moslavine, Mariano Passerini, poglavar Družbe Sinova Bezgrješnog Začeća u Kutini. Poveznica s Pavletićima je ta da je družba i utemeljena zahvaljujući liku i djelu jednog Pavletića, Ivana Bonifacija, 'brata' koji je u 18. stoljeću u Rimu služio bolesne, stare i nemoćne, napuštenu djecu te obučavao mlade redovnike, a za kojega je Vatikan u studenom 2016. pokrenuo kauzu za proglašenje blaženim. Na otvorenju je bio i obiteljski prijatelj, poznati vinar Marinko Markota.

Govoreći o izloženim radovima, umjetnički direktor tematskog parka 'Božićno svjetlo' u Malinu, Zoran Pavletić nam je rekao - Prva naša Božićna izložba bila je lani na zagrebačkom Adventu, a ove smo godine odlučili napraviti izložbu u suradnji s općinom Oriovac, na kraju krajeva tu i živimo, pa nam je bilo najzgodnije. Inače, nama je u obitelji u genima rad sa drvetom, naš pradjed je bio lugar kod Josipa Kozarca, kad je ovaj pisao Tenu Pavletić, a i mi smo Pavletići, pa je to jedna simbolika. Djed je bio stolar, tata je radio s drvetom, pa evo i mi. Kad radimo skulpture uvijek radimo cijele obitelji, muško, žensko i dijete. Nadamo se da će doći brojni posjetitelji, ovo je možda najveća adventska priča u Slavoniji u ovom trenutku, pa pozivam sve da dođu i pogledaju našu izložbu. Ovdje je četrdesetak skulptura, a idealno je doći pred mrak dok se još vidi, u sumrak, kad je onaj prijelaz u kojem se može napraviti najbolje fotografije.-

Zamjenica načelnika općine Oriovac Željka Čorak je naglasila - Mislim da ovo nije senzacija samo za općinu Oriovac, nego i za širu regiju. Tijekom cijele godine oni vrijedno rade i izlažu svoje radove od Jadrana do Slavonije. Općina će pomoći uvijek, već smo odradili zajedno uskršnjeg zeca i košaru koji su bili izloženi u parku. Vjerujem da u okolici name ništa slično ovome. Pomoći će i naša Turistička zajednica, a i naši vinari koji bi mogli donirati materijal za izradu skulptura.-

Mladen Mitar, povjesničar umjetnosti Galerije Muzeja Moslavine - Mi smo došli povodom afirmacije našeg budućeg blaženika Bonifacija Pavletića, a obitelj Pavletić je u njegovoj lozi. To su vrlo zanimljivi ljudi, petorica braće koji nisu bili na akademijama, a vrlo su talentirani. Imao sam priliku govoriti o njihovim skulpturama na Krku, gdje su postavili lijepu izložbu i narod je bio oduševljen. Loza je staro biblijsko voće, koje se u Bibliji spominje najmanje 245 puta, ima svoje znakovitosti, a kao materijal ona se otima umjetniku. Oni ne poznaju povijest umjetnosti ali su umjetnici. Oni stiliziraju forme, spajajući dijelove voze vijcima i postižu u našoj svijesti jednu asocijaciju anatomije određene životinje. Budući da su i tesari i mesari i umjetnici, oni poznaju svijet anatomije, poput prapovijesnih umjetnika na zidovima Altamire. Nevjerojatno je da su te skulpture toliko realistične, u tim pokretima, u rasporedu i balansu tih životinja koje stvaraju. Proporcije su izvrsne, anatomija fantastično riješena. Za jednog konja, kažu potreban je jedan manji vinograd, i na neki simboličan način oni produžuju život vinogradu i lozi. A podsjećam, loza je kvrgava, žilava, nepredvidiva u svom kretanju, treba je ukrotiti, pronaći zglob, kosti, mišiće…treba to sve posložiti. I zato pozivam sve da dođu i uživaju u ovoj umjetnosti i preko dana i u večernjim satima. To je zaista vrijedno pažnje.-

Projekt udruge Arteco Pavletić jedini je na svijetu te vrste. Podsjetimo, izložba 'Božićno svjetlo' prikazuje motive Isusovog rođenja i biblijskog parka na otvorenome, a bit će otvorena do 6. siječnja 2019. godine. (izvor: www.radioslavonija.hr)

FOTOGALERIJA

tematski park 2018 2

tematski park 2018 2

tematski park 2018 2

tematski park 2018 2

Rezultati pisanog testiranja i usmenog razgovora za radno mjesto komunalni djelatnik

opcina oriovacPovjerenstvo za provedbu natječaja za prijam u službu u općinu Oriovac, dana 06.12.2018.godine objavljuje

REZULTATE PISANOG TESTIRANJA I USMENOG RAZGOVORA
ZA RADNO MJESTO KOMUNALNI DJELATNIK

Na pisanom testiranju održanom 04.12.2018.godine pravo na intervju stekli su kandidati koji su ostvarili 50 ili više bodova.

Rezultate možete pogledati ovdje.

Rezultati pisanog testiranja i usmenog razgovora za radno mjesto referent za socijalnu skrb

opcina oriovacPovjerenstvo za provedbu natječaja za prijam u službu u općinu Oriovac, dana 06.12.2018.godine objavljuje

REZULTATE PISANOG TESTIRANJA I USMENOG RAZGOVORA
ZA RADNO MJESTO REFERENT ZA SOCIJALNU SKRB

Na pisanom testiranju održanom 04.12.2018.godine pravo na intervju stekli su kandidati koji su ostvarili 50 ili više bodova.

Rezultate možete pogledati ovdje.

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png