Božićni koncert

U subotu 22. prosinca 2012. godine članovi Kulturno umjetničkog društva „Luka Ilić Oriovčanin“ održati će Božićni koncert.

Uz domaćine u svečnom dijelu programa nastupit će i gosti Hrvatska pjevačka skupina „Slavča“ iz Nove Gradiške. Koncert će se održati u Društvenom domu u Oriovcu s početkom u 18.30 sati.

Organizatori i članovi KUD-a „Luka Ilić Oriovčanin“ pozivaju Vas na Božićni koncert uz najiskrenije čestitke za Božić i što sretniju i uspješniju Novu godinu!

Promocija knjige

U subotu 22. prosinca 2012. godine u Vatrogasnom domu u Slavonskom Kobašu s početkom u 17.00 sati održati će se promocija knjige „Povijest Dobrovoljnog vatrogasnog društva Slavonski Kobaš“ autora Josipa Jagodara.

Na promociji će uz autora, o knjizi govoriti prof. povijesti Danijela Zekušić i prof. povijesti Antonija Jagodar.

Godišnji koncert KUD-a „Graničar“ iz Lužana

U subotu 15. prosinca 2012. godine u Hrvatskom domu u Lužanima s početkom u 19.00 sati održati će se tradicionalni godišnji koncert Kulturno umjetničkog društva „Graničar“ iz Lužana.

Kao i svake godine uz domaćine nastupit će i gosti koncerta, a ove godine to su članovi Kulturno umjetničkog društva „Ivan Filipović“ iz Velike Kopanice.

Uz hrvatsku tradicionalnu folklornu glazbu, članovi ova dva društva, svojim repertoarom, uvest će nas u božićno raspoloženje.

Obilježavanje blagdana Sv. Nikole

Općina Oriovac i ove godine daruje djecu od 0-10 godina povodom blagdana sv. Nikole. Podjela darova biti će 06. prosinca 2012. godine (četvrtak) prema slijedećem rasporedu:

09,15 sati - Dječji vrtić „Ivančica“ - samo za djecu polaznike vrtića
09,30 sati - OŠ „Dr. Stjepan Ilijašević“ Oriovac - za djecu od 1.-4. razreda
10,00 sati - Društveni dom „Oriovac“ - za djecu predškolske dobi od 0-7 g. s područja Oriovca, Kujnika, i Radovanja
10,15 sati - Vatrogasni dom „Malino“ - za djecu predškolske dobi od 0-7 godina s područja Malina
10,30 sati - Područna škola Sl. Kobaš za djecu od 0-10 godina s područja Slav. Kobaša
11,00 sati - Područna škola Ciglenik za djecu od 0 - 10 godina s područja Bečica i Ciglenika
11,30 sati - Vatrogasni dom „Živike“ za djecu od 0-10 godina s područja Pričca i Živika
12,00 sati - Društveni dom „Lužani“ za djecu od 0-10 god. s područja Lužana

Obavijest vlasnicima vinograda o upisu u vinogradarski registar

Ministarstvo poljoprivrede je u cilju usklađivanja zakonodavstva u sektoru vina sa zakonima EU donjelo Pravilnik o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima i podrumskoj evidenciji. Pravilnikom je uspostavljen Vinogradarski registar kao dio Upisnika poljoprivrednih gospodarstava, kojeg vodi Angencija za plaćanja, a upis u Vinogradarski registar provode regionalni uredi Agencije.

Osnovni cilj uspostave registra je praćenje i provjera proizvodnog potencijala, odnosno površina pod vinogradima, a razlog tome je činjenica da je u EU na snazi zabrana sadnje novih vinograda do 31. prosinca 2015. godine, ili najkasnije do kraja 2018. ovisno o odluci države članice. Prema podacima Agencije ukupne površine pod vinogradima u registru ne slažu se s podacima Državnog zavoda za statistiku, što znači da velik broj vinograda nije registriran niti prepoznat u AKORD sustavu, a prema podacima DZS postoji.

Površine koje su vinogradi, a nisu upisane u Vinogradarski registar, nakon ulaska u EU neće se moći naknadno upisati kao vinogradi, dok god traje zabrana sadnje. Uzimajući sve navedeno u obzir evidentiranje površina je od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku, ali i za proizvođače grožđa i vina budući da će samo oni koji su upisani u Vinogradarski registar odnosno u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava moći ostvariti prava u sektoru, te da će se samo registrirani proizvođači moći stavljati svoje proizvode na tržište.

Stoga pozivamo sve vlasnike vinograda na području naše općine da se upišu u Vinogradarski registar. Svi obrasci mogu se preuzeti na internetskim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Od 1. siječnja stupa na snagu Zakon o fiskalizaciji

Od 1. siječnja 2013. godine na snagu stupa Zakon o fiskalizaciji kako bi se Poreznoj upravi omogućio efikasniji nazor ostvarenog prometa u gotovini.

Porezni obveznici su dužni do tog datuma osigurati internetsku vezu, prilagoditi naplatni uređaj – kasu za korištenje programske podrške za elektroničko potpisivanje elemenata računa, od FINE – Financijske agencije nabaviti digitalni certifikat, te prilagoditi sadržaj računa.

Ukoliko se porezni obveznici ne pripreme za fiskalizaciju inspektori će im zabraniti daljnji rad dok ne provedu mjere fiskalizacije i dok ne plate kazne koje mogu biti vrlo visoke! Raspon kazne je od 1.000,00 do 500.000,00 kuna. OPŠIRNIJE…

Krštenje mošta u Oriovcu

U organizaciji Udruge vinogradara i voćara Općine Oriovac, protekli vikend u Oriovcu je upriličena proslava blagdana svetog Martina, zaštitnika vinara i vinogradara.

Prema pučkom vjerovanju, Martinje, odnosno blagdan Svetog Martina je kraj jeseni, završetak poljskih ratarskih radova i početak zime, te prilika za blagoslov, ali i kušanje mladog vina i prilika za opuštanje vinogradara nakon naporne godine.

Uz članove udruge i njihove goste, na proslavi su sudjelovali Milan Gašparović kao ovogodišnji vinski biskup, a visoki gost na obredu krštenja mošta bio i požeški vinski kardinal, Vlado Bauer.

Načelnik Općine Oriovac, Antun Pavetić, koji je također član oriovačke udruge vinara i vinogradara, napomenuo je kako je obilježavanje Martinja u oriovačkom kraju počelo tek nedavno. „Mi šokci inače ne slavimo Martinje, nama je puno važniji blagdan sv. Vinka. Ali evo, već drugu godinu zaredom, odlučili smo obilježiti i ovaj dan, a velika nam je čast da nam je u gostima i požeški vinski biskup.“ – doda je načelnik.

Udruga oriovačkih vinara aktivna je tijekom cijele godine, vrijedno rade na unaprjeđenju kvalitete vina, ali i promociji istog. Članovi udruge svjesni su kako ovaj kraj ima velike vinogradarske prednosti, koje su prepoznali i vinski stručnjaci cijele regije.

Proslava Martinja u oriovačkom restoranu Lui, uz dobra vina i tamburaše, potrajala je do kasno u noć.

Nove web stranice Udruge vinogradara i voćara Općine Oriovac

Slavonija kao regija oduvijek je bila prepoznatljiva po dobroj hrani i dobroj kapljici, posebice po svojim vinima. Razvoj vinogradarstva i voćarstva još uvijek nije dosegnuo svoj maksimum.

Upravo iz tog razloga na području Općine Oriovac veliki broj vinogradara je došao na ideju da osnuju udrugu s osnovnim ciljem podizanja razine kvalitete u proizvodnji vinogradarskih i voćarskih kultura, te na razvoj i unapređenje vinogradarstva i voćarstva kao jedne od značajnijih grana privrede u Republici Hrvatskoj.

Kako bi javnosti približili sve ono čime se bave članovi udruge, ali i promovirali udrugu i Općinu Oriovac proteklih je dana puštena u rad službena stranica Udruge vinogradara i voćara Općine Oriovac.

Novu stranicu možete pogledati ovdje.

Svi sveti i Dušni dan

Blagdan Svih svetih u Katoličkoj se crkvi slavi kao blagdan svih blaženih u nebu, a u Rimu se počeo slaviti još od 6. stoljeća. U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj.

Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenog.

Svi sveti su svetkovina koja je, bez obzira na vjersku pripadnost, prihvaćena kao zajednička civilizacijska vrijednost. Stoga je to i državni praznik u svim zemljama zapadne kulture. Dan kada se, uz svijeće podno križeva i kapelica, prisjećamo onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni u svjetlu vjere pronašli svoj mir.

HRT u Slavonskom Kobašu

Ej, Savo, vodo, lipoga imena, plesali su i pjevali članovi KUD-a „Matija Gubec“ na placu u Slavonskom Kobašu, a sve je bilježila kamera Hrvatske radio televizije za potrebe emisije koja govori o baladi u šetanom kolu.

U emisiji, osim plesa, moći će se i vidjeti ljepote Save i samog mjesta koja će ilustrirati sve ono što se pjeva i pleše.

Lijepo jesensko vrijeme poslužilo je da se zamisli redatelja i ostale ekipe ostvari u potpunosti a što će se moći uskoro vidjeti na malom ekranu.
izvor: www.slavonskikobas-kudmg.com

Održan II. radni sastanak u svrhu izrade Strategije razvoja turizma Općine Oriovac

Dana 11. listopada 2012. godine, u općinskoj vijećnici u Oriovcu, održan je II. radni sastanak u svrhu izrade Strategije razvoja turizma Općine Oriovac. Cilj ovog sastanka bio je identificirati ključne čimbenike razvoja Općine, utvrditi potencijale za razvoj turizma kao i moguća razvojna ograničenja.

Sastanak su vodile Mihaela Bakunić i Maja Amić, predstavnice konzultantske kuće „Sintagma“ kojoj je povjerena cjelokupna izrada ovog strateškog dokumenta. Sastanku je nazočilo ukupno 11 predstavnika društvenog i gospodarskog sektora te organizacija civilnog društva koji su aktivno sudjelovali u detaljnoj razradi SWOT analize, odnosno analize snaga, slabosti, prilika i prijetnji koje karakteriziraju područje Općine.

Prikupljeni podaci koristiti će se u daljnjem procesu izrade Strategije razvoja turizma Općine Oriovac za određivanje razvojne vizije, strateških razvojnih ciljeva, prioriteta i mjera koje će doprinijeti turističkom razvoju Općine, što će ujedno biti i tema sljedećeg radnog sastanka.

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png