Blagdan Velike Gospe na Kloštru u Slavonskom Kobašu

I ove godine, uoči blagdana Velike Gospe, u Marijanskom svetištu Kloštru u Slavonskom Kobašu okupit će se mnoštvo hodočasnika, štovatelja kraljice Hrvata.

Obilježavanje ovog velikog blagdana katoličke crkve počinje u nedjelju 14. kolovoza u 17.30 sati Svetom ispovjedi, a nakon ispovijedi u 19.00 sati uslijedit će Zavjetna sveta misa uz procesiju koju će predvoditi požeški biskup dr. Antun Škvorčević.

Na sam blagdan Velike Gospe u ponedjeljak 15. kolovoza u 08.00 sati biti će Prilika za svetu ispovijed, također u 08.00 sati služit će se sveta misa u župnoj crkvi, u 09.00 sati biti će služena grkokatolička sveta misa, a u 11.00 sati Poldanja sveta misa.

NK „Oriolik“ osvojio prvo mjesto

Protekli vikend u Slavonskom Kobašu održan je dvodnevni tradicionalni nogometni turnir Općine Oriovac, „Kobaš 2011“. U dva dana trajanja turnira odigrano je 10 utakmica, a nastupilo je 5 klubova s područja Općine.

Sukladno očekivanjima novi član Treće HNL – istok „Oriolik“ iz Oriovca, na uvjerljiv je način obranio naslov općinskog prvaka. Naime, oriovčani su postigli 14, a primili samo 1 gol, a u svojim redovima imali su i dvojicu najboljih pojedinaca općinskog prvenstva, najboljeg strijelca Gorana Jurića (4 gola) i najboljeg igrača Alena Haringa.

Organizatori turnira bili su članovi Nogometnog kluba „Slavonac“, a glavni pokrovitelj cjelokupnog turnira bila je Općina Oriovac. REZULTATI...

Održana „Ribarska večer“ u Slavonskom Kobašu

U subotu 16. srpnja, u organizaciji nogometnog kluba „Slavonac“, u Slavonskom Kobašu održana je tradicionalna „Ribarska večer“. Na obali Save posjetitelji su uživali u raznim gastronomski delicijama kao što su šaran na ražnju, som i fiš – paprikaš.

Za ugodno druženje, te dobru pjesmu i rasplesane posjetitelje manifestacije pobrinuli su se članovi tamburaškog sastava „Evergreen“. Zabava uz rijeku Savu trajala je , kao i dosadašnjih godina, do ranih jutarnjih sati. Pokrovitelj ovogodišnje „Ribarske večeri“ u Slavonskom Kobašu bila je Općina Oriovac.

Uspješna sezona NK „Oriolika“

Nogometni klub „Oriolik“ se nakon 2 godine ponovno vratio u natjecanje Treće HNL – istok. Naime, protekla sezona je za igrače i upravu kluba bila izuzetno uspješna budući da su u Četvrtoj Hrvatskoj nogometnoj ligi osvojili drugo mjesto, te se plasirali u viši rang natjecanja.

Igrači NK „Oriolika“ bili su vrlo uvjerljivi na domaćem terenu tijekom cijele sezone, te nisu izgubili niti jednu utakmicu, a samo je prvak lige u Oriovcu uspio „izvući“ bod.

Pripreme oriovačke momčadi za nastup u Trećoj HNL – istok započet će 10. srpnja kad će trener Mazor okupiti sve igrače, te predstaviti plan priprema za nadolazeću sezonu.

Obilježeno 120 godina DVD-a „Oriovac“

U Oriovcu je proteklog vikenda obilježena 120. godišnjica rada i postojanja DVD-a Oriovac. Program proslave započeo je u subotu otvorenjem izložbe slika, radova učenika OŠ „Dr. Stjepan Ilijašević“. Uz navedenu izložbu posjetitelji su mogli pogledati i postav povijesnih fotografija DVD-a „Oriovac“.

U nedjelju je program nastavljen jutarnjom budnicom, te polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima. U nastavku svečanog programa upriličen je mimohod 38 vatrogasnih društava a, nakon toga održana je svečana izvještajna sjednica prilikom koje su dodijeljena i priznanja najzaslužnijim članovima.

Uz načelnika Općine Oriovac gospodina Antuna Pavetića prisustvovali su mnogi uzvanici, pomoćnik ravnatelja DUZS, gospodin Cvjetko Obradović, načelnik HVZ-a, gospodin mr. Željko Popović, zamjenik predsjednika za kontinentalni dio gospodin dipl. ing. Mijo Brlečić te počasni predsjednik HVZ-a, gospodin mr.sc. Teodor Fricki. Također su nazočili i direktor poduzeća „Vatropromet“ gospodin Nenad Radojčić iz Zagreba, predsjednik VZŽ Brodsko Posavske, gospodin Milan Šulter i županijski zapovjednik gospodin Stjepan Županić, predsjednik VZO Oriovac, gospodin Stjepan Milašin i općinski zapovjednik gospodin Damir Milašin koji je ujedno i vodio ešalon vatrogasaca i vatrogasnih vozila.

Uz domaće goste, spomenutu svečanost uveličali su i dragi gosti i prijatelji DVD-a „Oriovac“, vatrogasci iz okruga Dorfen u Njemačkoj, koji su u teškim ratnim zbivanjima u RH donirali DVD-u „Oriovac“ vatrogasno navalno vozilo marke Mercedes, koje je i danas još u uporabi.

Na samoj svečanosti predsjednik DVD-a „Oriovac“, gospodin Antun Jošić, pozdravio je sve nazočne, a tajnik DVD-a „Oriovac“, gospodin Ivica Terzić je u kratko opisao rad DVD-a „Oriovac“ kroz 120. godina postojanja. Nakon toga su se vatrogascima obratili i uzvanici sa prigodnim riječima, a gospodin Mato Tustanić, je predstavio knjigu „Kronologija oriovačkog vatrogastva 1891 – 2011“.

Za kraj svečanog dijela proslave održana je i javna vatrogasna vježba, simulacija teške prometne nesreće, sudar cisterne i osobnog automobila, koju su izveli pripadnici JVP grada Slavonskog Broda i Vatrogasne postrojbe DVD-a „Oriovac“, sa svojim novim intervencijskim vozilom i novom opremom.

Glavni pokrovitelj obilježavanja 120 godina rada i postojanja DVD-a „Oriovac“ bila je Općina Oriovac, a supokrovitelj tvrtka Vatropromet iz Zagreba. FOTOGALERIJA....

„Kobaško ljeto 2011“

I ove godine članovi klubova i udruga iz Slavonskog Kobaša pobrinuli su se osigurati sadržajno ljeto u Slavonskom Kobašu. Razne manifestacije sa kulturno-umjetničkim, sportskim, gastronomskim i vjerskim programom održavat će se čitavo ljeto, te će time uvelike doprinijeti cjelokupnoj turističkoj ponudi Općine Oriovac. Organizatori spomenutih manifestacija su NK „Slavonac“, KUD „Matija Gubec“, „Prva kobaška udruga ratara i stočara“, Mjesni odbor Slavonski Kobaš, te Župni ured.

Program „Kobaškog ljeta 2011“
08. srpanj 2011. – Koncert Stjepana Jeršeka i TS „Džentlmeni“
10. srpanj 2011. – Malonogometni „Turnir ulica“
16. srpanj 2011. – „Ribarska večer“
23. srpanj 2011. – Mali koncert Dječjeg tamburaškog orkestra
23. i 24. srpanj 2011. – Općinski turnir u nogometu
05. kolovoz 2011. – NK „Slavonac“ – NK „Zvonimir“ (D.Vrba) – prijateljska utakmica
14. i 15. kolovoz 2011. – Velika Gospa (Hodočasnički dani na Kloštru)
28. kolovoz 2011. – „Razigrani lipicanci“ (Športsko-zabavna priredba)

Službeni plakat "Kobaškog ljeta 2011" možete pogledati klikom na sliku iznad.

120 godina DVD-a „Oriovac“

Ovog vikenda u Oriovcu se obilježava 120 godina neprekidnog rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Oriovac“. Proslava počinje u subotu 02. srpnja u 12.00 sati u Hrvatskom domu u Oriovcu otvaranjem izložbe slika, radova učenika OŠ dr. Stjepana Ilijaševića. Uz spomenutu izložbu posjetitelji će moći pogledati postav povijesnih fotografija DVD-a „Oriovac“, a u 19.00 sati u crkvi sv. Emerika biti će služena sveta misa za sve vatrogasce.

U nedjelju 03. srpnja u 07.00 sati Oriovčane će probuditi budnica, dok će u 9.45 sati biti upriličeno polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata. U 10.00 sati krenut će mimohod vatrogasnih društava, a nakon toga slijedi svečana sjednica prilikom koje će biti dodijeljena i priznanja zaslužnim članovima. U 12.00 sati započet će vatrogasna vježba Javne vatrogasne postrojbe Slavonskog Broda i DVD-a „Oriovac“. Završetak svečane proslave najavljen je za 20.00 sati kad će u Hrvatskom domu biti izvedena predstava „Eko-etno idila“, u izvedbi KUD-a „Luka Lukić“ iz Brodskog Varoša.

Pokrovitelj proslave obilježavanja 120 godina DVD-a „Oriovac“ je Općina Oriovac, a supokrovitelj tvrtka Vatropromet iz Zagreba.

Održane 10. "Oriovačke žetvene svečanosti"

U nedjelju 26. lipnja 2011. godine u Oriovcu su već tradicionalno, 10. put za redom, održane „Oriovačke žetvene svečanosti“. Manifestacija koju organizira Kulturno umjetničko društvo „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca započela je oko 17.00 sati svečanim mimohodom sudionika od OŠ Dr. Stjepan Ilijašević, do središta mjesta, gdje je na otvorenoj pozornici održan folklorni program.

U svečanom dijelu programa, koji su svojim nastupom otvorili članovi dječje skupine KUD-a „Luka Ilić Oriovčanin“, nastupali su još i KUD „Matija Antun Relković“ iz Davora, KUD „Zrinski“ iz Brodskog Stupnika , KUD „Graničar“ iz Lužana, HKUD „Trenk“ iz Nove Gradiške, KUD „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša, KUD „Djeram“ iz Viljeva, KUD „Graničar“ iz Stupničkih Kuta, KUD „Sloga“ iz Draža (Baranja) i HPKD „Matija Gubec“ iz Tavankuta (Vojvodina).

Nakon kulturno-umjetničkog programa brojne goste i sudionike, u prekrasnom oriovačkom parku, zabavljao je TS „Zdenac“ iz Slavonskog Broda. FOTOGALERIJA...

"Oriovačke žetvene svečanosti"

Kulturno umjetničko društvo „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca 26. lipnja 2011. godine organizira folklornu manifestaciju "Oriovačke žetvene svečanosti" koja se ove godine održava 10. put za redom.

Program počinje u 17.00 h svečanim mimohodom sudionika od OŠ Dr. Stjepan Ilijašević, Oriovac do središta mjesta gdje se na otvorenoj pozornici održava folklorni program. Poslije nastupa kulturno umjetničkih društava goste zabavlja TS „Zdenac“ iz Slavonskog Broda.

Program će otvoriti dječja skupina KUD-a „Luka Ilić Oriovčanin“, a zatim nastupaju KUD „Matija Antun Relković“ iz Davora, KUD „Zrinski“ iz Brodskog Stupnika , KUD „Graničar“ iz Lužana, HKUD „Trenk“ iz Nove Gradiške, KUD „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša, KUD „Djeram“ iz Viljeva, KUD „Graničar“ iz Stupničkih Kuta, KUD „Sloga“ iz Draža (Baranja) i HPKD „Matija Gubec“ iz Tavankuta (Vojvodina).

Uz bogatu gastronomsku i vinsku ponudu osigurana je dobra zabava u prekrasnom ambijentu oriovačkog parka. Organizatori manifestacije pozivaju sve ljubitelje folklornog izričaja, dobre gastronomije i vrhunskih vina da posjete 10. Oriovačke svečanosti.

Održana 14. „Oriovita“

U subotu 07. svibnja, održana je još jedna „Oriovita“ i „Fišijada“. Županijska smotra ocjenjivanja vina, te fišijada održane su u organizaciji Udruge voćara i vinogradara s područja Općine Oriovac i Športsko ribolovne udruge „Šaran“, a pod pokroviteljstvom načelnika Općine Oriovac gospodina Antuna Pavetića i Brodsko-posavske županije.

Ovogodišnja „Oriovita“ zasigurno je prešla županijske okvire, kako po svojoj organizaciji, tako i po kvaliteti vina koja se prezentiraju. Svake godine raste i broj uzoraka koji dolaze na ocjenjivanje, ne samo iz Brodsko-posavske, nego i iz susjednih županija. U sklopu manifestacije ocjenjivano je preko 120 uzoraka vina, a titulu šampiona dobio je Dražen Bogunović za svoj Chardonnay. Uz šampionsku titulu dodijeljeno je 13 zlatnih boca, 43 srebrnih boca i 31 brončana boca. U okviru navedene manifestacije održana su i predavanja iz područja vinarstva i vinogradarstva na temu „Integrirana proizvodnja i zaštita, te geografska zaštita podrijetla vinove loze i stavljanje vina u promet“.

Isto tako bila je uspješna i fišijada na kojoj se natjecalo oko 40-ak ekipa sa svih strana naše županije. Pred žirijem je ove godine bio vrlo težak i zahtjevan posao jer se uglavnom radilo o provjerenim i iskusnim kuharima i ribolovcima. Nakon truda i višesatnog kuhanja, u večernjim satima proglašen je i pobjednik ovogodišnje Fišijade. Tako je najbolji fiš skuhao Josip Bartolović iz Beravaca.

Općina Oriovac danas je prepoznatljivo odredište, a „Oriovita“ je postala jedna od prepoznatljivih i značajnih manifestacija, ne samo vinogradarima i vinarima našeg kraja, nego i ribičima, kuharima fiša kao i turistima i putnicima namjernicima.

Više fotografija s ovogodišnje Oriovite možete pogledati ovdje.

„Oriovita 2011.“

Pod pokroviteljstvom Općine Oriovac, Brodsko – posavske županije, te Hrvatske poljoprivredne komore, Udruga vinogradara i voćara Općine Oriovac i Športsko ribolovna udruga „Šaran“ iz Oriovca i ove godine organiziraju županijsku manifestaciju ocjenjivanja vina pod nazivom “ORIOVITA”. U sklopu smotre “Oriovita 2011.”, osim ocjenjivanja vina, održavaju se i druge manifestacije, između ostalih i „Fišijada“ – natjecanje u kuhanju fiša.

Od 30. travnja do 03. svibnja traje prikupljanje uzoraka vina koje će se u srijedu, 04. svibnja ocjenjivati. U četvrtak, 05. svibnja slijedi stručno predavanje u Vatrogasnom domu u Oriovcu s početkom u 19.00 sati, na temu „Integrirana proizvodnja i zaštita, te geografska zaštita podrijetla vinove loze i stavljanje vina u promet“. Predavačica na skupu biti će Višnja Šimunović, načelnica za hortikulturu pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

U subotu, 07 .svibnja od 12.00 do 19.00 sati je poljoprivredni sajam u Oriovcu, te degustacija ocijenjenih vina u Hrvatskom domu u Oriovcu. Od 15.00 do 19.00 sati trajat će natjecanje u kuhanju fiša, te prodaja potkova šarana, filet soma s krumpir salatom, fiš i bogat šank. (Prijave za natjecanje prikupljaju se do 04. svibnja na brojeve telefona: 035/431 450 ili 098 453 805).

Na kraju dana, u 19.00 sati uslijedit će proglašenje pobjednika u kuhanju fiša, te proglašenje šampiona „Oriovite 2011.“, uz dodjelu priznanja i diploma natjecateljima.

Organizatori pozivaju sve koji mogu, da ovaj vikend svoje slobodno vrijeme provedu u Oriovcu u ugodnom druženju uz degustaciju odličnih vina i kušanju ribljih gastronomskih delicija.

NAJAVE

2023 pokladno jahanje

INFORMACIJE


icon projekti

icon zastita zivotinja

reciklazno

komunalno

 dimnjacarske usluge

PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

meridiana slavonica logo 2

Službenik za informiranje:
Ana Bićanić Margetić
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 099/712-1349
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalni redar:
Dubravko Kolundžić
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Reciklažno dvorište
Mob. 099-490-3009


bpz.jpgfond-za-zastitu.jpglogo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-ora.jpglogo-uvvoo.pngmin-kulture.jpgmin-pro-ured.jpgmin-reg-razvoja.jpgslagalica.jpgsreddrzuredzademografiju.png