Blagdan Svetog Nikole

Sveti Nikola oduvijek je bio jedan od najomiljenijih svetaca u čitavom katoličkom svijetu, čiji blagdan djeca radosno iščekuju pišući svom zaštitniku pisma o dobrom ponašanju tijekom čitave godine. Sveti Nikola je svetac zaštitnik pomoraca, pomorskih putnika, mornara, trgovaca, putnika, ribara, zaručnika i djece, a njegov blagdan se slavi 06. prosinca.

Povodom blagdana Svetog Nikole, u utorak 06. prosinca, Općina Oriovac organizira darivanje djece u dobi od 0 do 10 godina. Sveti Nikola darove će dijeliti prema sljedećem rasporedu:

• 09,00 sati - Dječji vrtić "Ivančica" Oriovac - samo za djecu polaznike vrtića
• 09,30 sati - OŠ "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac - za djecu od 1. do 4. razreda
• 10,00 sati - Dom Oriovac- za djecu predškolske dobi (od 0-7 god.) s područja Oriovca, Radovanja i Kujnika
• 10,15 sati - Dom Malino - za djecu predškolske dobi (od 0-7 god.) s područja Malina
• 10,30 sati - Područna škola Ciglenik - za svu djecu s područja Bečica i Ciglenika
• 11,00 sati - Dom Živike - za svu djecu s područja Pričca i Živika
• 11,30 sati - Dom Lužani - za svu djecu s područja Lužana
• 12,15 sati - Područna škola Slav. Kobaš - za svu djecu s područja Slav. Kobaša

Promocija knjige „Ekološka zotehnika“

U srijedu 09. studenog u Slavonskom Kobašu održana je promocija knjige „Ekološka zotehnika“. Predstavljanje knjige u Slavonskom Kobašu bila je prilika za kvalitetnu raspravu u ekološkom stočarstvu. Hrvatska zbog svojih zdravih prirodnih resursa ima veliku priliku za takav oblik poljoprivrede, no stječe se dojam da ju ne koristi dovoljno. Konačni cilj je zdrava hrana, zaštita dobrobiti životinja i očuvanje okoliša, a kao dodatna korist eko proizvođačima trebala bi doći i značajno viša cijena proizvoda.

Povodom predstavljanja knjige grupe autora, redom profesora s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, za svakog proizvođača koji se odazvao, Brodsko posavska županija osigurala primjerak "Ekološke zootehnike" koja će im zasigurno biti vrijedno štivo i pomoć.

JAVNI POZIV vlasnicima/investitorima nezakonito izgrađenih zgrada

Dana 10. kolovoza 2011. godine stupio je na snagu Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN RH br. 90/11) koji temeljem članka 28. Stavak 2., obvezuje Općinu Oriovac, kao jedinicu lokalne samouprave, na pozivanje svih vlasnika/investitora nezakonito izgrađenih zgrada na području Općine Oriovac radi podnošenja zahtjeva za ishođenje RJEŠENJA O IZVEDENOM STANJU (akt kojim se ozakonjuje nelegalno izgrađena zgrada).

Detaljnije informacije mogu se zatražiti u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Oriovac, Komunalni pogon, Trg hrvatskog preporoda 1, Oriovac, radnim danom u vremenu od 09,00 do 14,00 sati.

Nezakonito izgrađenom zgradom, u smislu odredbi naprijed navedenog zakona, smatra se nova zgrada, odnosno rekonstruirani dio postojeće zgrade izgrađen bez akta kojim se odobrava građenje, odnosno gradnja protivno tom aktu, evidentirana na digitalnoj ortofoto karti (DOF5) u mjerilu 1:5000 Državne geodetske uprave izgrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja Republike Hrvatske od 21.lipnja 2011.

Zahtjevi za ishođenje Rješenja o izvedenom stanju podnose se Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje u Brodsko-posavskoj županiji najkasnije do 31.12.2012.godine i po proteku navedenog roka više se ne mogu podnositi.

Značajni radovi u cijeloj Općini

Tijekom ove godine na cjelokupnom području Općine Oriovac obavljaju se mnogobrojni radovi na objektima u općinskom vlasništvu. Tako je u Oriovcu uređena fasada zgrade u kojoj se nalazi FINA i Narodna knjižnica i čitaonica, te fasada zgrade kino dvorane. Uređeno je pročelje vatrogasnog doma, promijenjena je stolarija, a u unutrašnjosti su obavljeni soboslikarski radovi. U Oriovcu je ove godine obnovljen i župni stan, postavljena je nova kovana ograda, te su okončani radovi na sanitarnom čvoru u vjeronaučnoj dvorani.

U okviru uređenja zgrade u kojoj se nalazi FINA i knjižnica uređena je i unutrašnjost stana koji je u vlasništvu Općine, a u kojem, bez naknade, stanuje osoba sa stopostotnim invaliditetom. U suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u planu je realizacija projekta uređenja fasade i izmjena stolarije na zgradi Općine čime će se uz novu fasadu dobiti kvalitetna toplinska izolacija, odnosno velika ušteda energije.

Osim u Oriovcu dosta se radilo i u ostalim općinskim naseljima, pa je tako u naselju Pričac u potpunosti uređen Društveni dom, u Živikama su uz uređenje središta mjesta dovršeni radovi na proširenju objekta nogometnog kluba, gdje su veći dio radova izveli sami mještani, a Općina je sudjelovala kupovinom građevinskog materijala. U naselju Lužani uređen je sanitarni čvor u Društvenom domu, kompletno uređen prostor buduće ambulante hitne medicine čiji se početak rada očekuje uskoro. U Društvenom domu u tijeku su radovi postavljanja keramičkih pločica, laminata, te elektroinstalacija. U Ribičkoj kući u Lužanima uveden je solarni sustav električne energije sa snagom koja zadovoljava potrebe ŠRU „Orljava“, te je time pokazano kako u Općini Oriovac sve više razmišljaju o obnovljivim izvorima energije.

U Slavonskom Kobašu u tijeku su radovi uređenja fasade Društvenog doma, izmjena dijela stolarije, uređenje pročelja zgrade KUD-a „Matija Gubec“, te su završeni radovi na postavljanju nove kovane ograde ispred župnog stana u samom središtu mjesta. Naselje Bečic, jedino naselje na području Općine koje nema adekvatnog prostora za razna društvena zbivanja, Uskoro bi moglo dobiti Društveni dom. Naime, ovih dana završena je projektna dokumentacija za izgradnju istoga. Od radova još treba spomenuti i uređenje središta naselja Malino, početak izgradnje tribine na nogometnom igralištu u Cigleniku, gradnja sanitarnog čvora pri Ribičkoj kući ŠRU „Šaran“, uređenje okoliša doma u Kujniku, a predstoji instaliranje kotla na pelete za sustav centralnog grijanja Društvenog doma u naselju Radovanje.

Od značajnih infrastrukturnih radova za izdvojiti je završetak izgradnje druge etape kanalizacije u Oriovcu. Uskoro slijedi rekonstrukcija ceste Malino – Slavonski Kobaš, čija vrijednost radova iznosi 2,7 milijuna kuna, bez PDV-a, a 80% sredstava osigurano je kroz Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. U skorom planu je još i asfaltiranje pristupne ceste kod dograđenog dijela OŠ „Ljudevit Gaj“ i nogometnog igrališta u Lužanima, te sanacija ceste prema naselju Mlinci u Oriovcu. Svakako je za istaći i ugovor koji je potpisan proteklih dana s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva u vrijednosti 1,2 milijuna kuna, a odnosi se na izgradnju infrastrukture u Poduzetničkoj zoni „Čaplja“, a čiji se početak radova očekuju još ove jeseni.

Uz navedene kapitalne projekte koji su realizirani ili će biti realizirani do kraja tekuće godine, Općina Oriovac ima u planu projekte kojima će u bližoj budućnosti nastojati osigurati svim svojim stanovnicima kvalitetniji životni standard, ali i osigurati osnovne uvijete za razvoj gospodarstva na cjelokupnom području Općine.

Natjecanje u ribolovu na plovak

U subotu 08. listopada na jezeru Čaplja održati će se pojedinačno natjecanje u ribolovu na plovak. Natjecanje će biti podijeljeno u dvije kategorije seniori/juniori i kadeti, sudjelovati mogu članovi ŠRU „Šaran“, te članovi pozvanih udruga.
Program natjecanja:
• 09.30 – 10.00 sati – prijava natjecatelja
• 10.00 – 10.30 sati – izvlačenje natjecateljskih mjesta
• 10.30 – 11.00 sati – priprema mjesta i prihranjivanje
• 11.00 – 14.00 sati – natjecanje
• 14.00 – 14.30 sati – vaganje ulova i proglašenje pobjednika

Članovi drugih udruga mogu se prijaviti do petka 07. listopada na broj telefona 098/527-542 – poslije 15.00 sati. U slučaju lošeg vremena natjecanje se ne odgađa.

Za vrijeme i nakon natjecanja prodavat će se riba u rašljama, fiš paprikaš, potkova šarana i filet soma sa krumpir salatom, te piće po pristupačnim cijenama. Organizatori spomenutog natjecanja su članovi ŠRU „Šaran“, a glavni pokrovitelj Općina Oriovac. POZIV, PLAKAT

29. smotra tamburaških sastava u Slavonskom Kobašu

U nedjelju 02. listopada u Slavonskom Kobašu održana je još jedna tradicionalna 29. po redu smotra tamburaških sastava Brodsko-posavske županije. Kao i proteklih godina, glavni organizatori spomenute manifestacije bili su članovi Kulturno umjetničkog društva „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša koji su se i ove godine dokazali kao izvrsni organizatori i odlični domaćini.

Program manifestacije započeo je etnografskom izložbom te tradicionalnim kolom na placu. Nakon kola u Društvenom domu započeo je glavni dio programa smotre gdje je nastupilo 13 tamburaških sastava s područja Brodsko-posavske županije. Kako se organizatori svake godine trude uvesti novosti u sami program smotre, tako je ove godine biran najbolji vokalni solist, a za najboljega je proglašen Zvonimir Kvesić, član Tamburaškog sastava „Sjenke“ iz Rešetara.

Proglašena elementarna nepogoda

Uslijed dugotrajnog sušnog razdoblja, visokih temperatura i nedostatka oborina, naročito tijekom kolovoza i rujna 2011. godine, a koje je zahvatilo čitavo područje Općine Oriovac, prouzročene su velike štete na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve, krmnim kulturama i povrću, te višegodišnjim nasadima - jabukama, kruškama i vinogradima.

Sukladno navedenom župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić donio je Odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve - soji, šećernoj repi, kukuruzu, suncokretu, krmnim kulturama i povrću - paprika i kasne kupušnjače te višegodišnjim nasadima - jabukama, kruškama i vinogradima izazvane sušom na čitavom području Brodsko-posavske županije.

Obavještavamo građane da štete izazvane dugotrajnom sušom mogu prijaviti do petka 23. rujna u prostorijama Općine Oriovac.

Obilježavanje dana poginulih branitelja

U petak, 30. rujna 2011. godine održat će se 19. komemorativni skup u spomen poginulim braniteljima s područja općine Oriovac.

Program obilježavanja započeti će u 9,30 h svetom misom za sve poginule hrvatske branitelje u crkvi Sv. Emerika u Oriovcu. Nakon svete mise, obitelji poginulih branitelja i ostali sudionici će položiti vijence i zapaliti svijeće ispred spomen obilježja poginulim braniteljima, nakon čega će uslijediti komemorativna sjednica u Društvenom domu Oriovac, te polaganje vijenaca na svim mjesnim grobljima.

Unatoč tuzi i sjeti za onima koji više nisu s nama, obilježavanjem ovoga dana tradicionalno će se iskazati pijetet svim braniteljima koji su svoje živote položili na oltar Domovine.

EU tjedan kretanja

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivim načinima prometovanja koja se, uz financijsku i političku potporu Europske komisije, održava od 2002. godine, u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Središnja tema manifestcaije ove godine je „Alternativna mobilnost“. S ciljem stvaranja energetski učinkovitog gospodarstva, EU je definirala niz ambicioznih ciljeva koji se trebaju ostvariti do 2020. godine, kao što su smanjenje emisije stakleničkih plinova, povećanje energetske učinkovitosti, povećanje udjela energije dobivene iz obnovljivih izvora. Jedan od problema na tom putu predstavlja i činjenica što se velika većina automobila koji svakodnevno prometuju ulicama naših gradova i dalje pokreće izgaranjem naftnih prerađevina. Stavljajući u središte pozornosti alternativnu mobilnost, 10. izdanje Europskog tjedna kretanja podupire prelazak prema prijevoznim sustavima koji učinkovito koriste energetske izvore.

EU tjedan kretanja se nizom događanja tradicionalno obilježava i u Brodsko posavskoj županiji:

- 15. rujna, Autoklub Nova Gradiška, 17.00 h-„Biciklijada-sigurno i vješto u prometu“
- 16. rujna, Trg kralja Tomislava Nova Gradiška, 10.00-12.00 h- „Kretanjem do zdravlja“ besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi
- 17. rujna, Trg Ivane Brlić Mažuranić, Slavonski Brod, 10.00-12.00 h-„Sigurno i vješto u prometu“
- 17. rujna, stadion Klasje, Slavonski Brod, 12.00-15.00 h-„EU tjedan kretanja, sporta i druženja“ sportski program
- 17. rujna, Trg Ivane Brlić Mažuranić/stadion Klasje, Slavonski Brod 11.00-13.00 h- besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi
- 24. rujna Eko etno selo Stara Kapela 15.00 h- 3. Panonski biciklistički maraton

Obavijest

Obavještavaju se učenici srednjih škola s područja Općine Oriovac da će se za razdoblje od rujna do prosinca 2011. godine isplaćivati subvencija mjesečne karte u iznosu od 30%.

Svi učenici srednjih škola obvezni su u Općinu Oriovac donijeti slijedeće:
- Potvrdu iz škole o redovnom školovanju
- Potvrde – prihod obitelji (prosjek primanja u zadnja 3 mjeseca roditelja)

Za učenike koji putuju vlakom obvezni su uz potvrde donijeti:
- Kopiju iskaznice HŽ-a
- Kopiju kupljene mjesečne karte

na temelju gore navedenog Općina Oriovac će učenicima srednjih škola isplaćivati subvenciju cijene mjesečne karte u iznosu od 30%. Subvencija će se isplaćivati od 12.09.2011. godine Učenicima srednjih škola koji putuju autobusom iz Slav. Kobaša, Živika i Pričca navedeni iznos od 30% biti će umanjen prilikom kupovine mjesečne karte kod prijevoznika (app). Za sve dodatne informacije možete nazvati na tel: 430-103.

„Razigrani lipicanci“

U organizaciji Prve kobaške udruge ratara i stočara, u nedjelju 28. kolovoza 2011. godine u Slavonskom Kobašu (pod bajerom na Savi) održat će se športsko zabavni spektakli „Razigrani lipicanci“.

Program ove četvrte po redu manifestacije počet će u 13.00 sati povorkom zaprega kroz mjesto, u 15.00 sati slijedi otvaranje manifestacije, te kulturno umjetnički program u kojem će sudjelovati KUD „Tomislav“ iz Sibinja i KUD „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša. Konjički program najavljen je za 15.20 sati, a po završetku svečanog dijela programa slijedi zajedničko druženje.

Kao i proteklih godina, glavni pokrovitelj spomenute manifestacije je Općina Oriovac, a supokrovitelj Županija Brodsko-posavska.

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png