Dan poginulih branitelja s područja Općine Oriovac

Dana 30. rujna 2010. godine održati će se 18. komemorativni skup povodom obilježavanja Dana poginulih branitelja s područja Općine Oriovac.

Obilježavanje će započeti u 9.30 h svetom misom za poginule hrvatske branitelje u Župnoj crkvi sv. Emerika u središtu naselja. Poslije svete mise, obitelji poginulih branitelja i ostali sudionici će u povorci krenuti do spomen obilježja palim braniteljima gdje će položiti vijence i zapaliti svijeće, nakon čega će uslijediti komemorativna sjednica u Društvenom domu Oriovac te polaganje vijenaca po mjesnim grobljima.

Obilježavanjem ove obljetnice Općina Oriovac izražava zahvalnost svim braniteljima koji su žrtvovali vlastite živote za domovinu te time osigurali slobodu i suverenitet Republike Hrvatske.

Subvencija prijevoza učenika srednjih škola

Općina Oriovac i Brodsko-posavska županija su potpisale Ugovor o sufinanciranju prijevoza učenika srednjih škola s prebivalištem na području Općine Oriovac. Dogovoreno je da će Općina i Županija sufinancirati po 15 % iznosa mjesečne karte, dok će ostatak plaćati roditelji. Subvencija se odnosi na redovne učenike svih razreda srednje škole.
Za učenike koji se koriste autobusima prijevoznika APP (naselja Slavonski Kobaš, Živike, Pričac) karte će pri kupnji biti umanjene za 30 %, dok učenici koji putuju vlakom moraju podići obrazac u Općini Oriovac.

Sufinanciranje se obavlja po principu imovinskog cenzusa pa tako pravo na subvencioniranje iznosa karte imaju samo one obitelji čiji mjesečni prihod ne prelazi 1.800 kuna po članu.

Maraton za Srebrenicu u Oriovcu

U subotu 04. rujna nakon mnogih gradova i naselja, Oriovac će biti domaćin jednog zanimljivog humanitarnog događaja. Radi se o maratonu dugom 1800 kilometara pod nazivom „RUN FOR THEIR LIVES“, (Trčimo za njihov život). Charly Weiper iz Njemačkog grada Havixbecka trči do Srebrenice u BiH, a u subotu će stići i do Općine Oriovac. Charly Waiper je frizer iz malenog grada u Njemačkoj od svega 12 000 stanovnika. Pedesetogodišnji maratonac ovom utrkom želi prikupiti 80.000,00 eura za potporu projektu „Povratak u život“, čiji je nositelj „Udruženje za pomoć Istočnoj Europi“. Prikupljenim novcem pomogla bi se izgradnja regionalnog terapeutskog centra u Srebrenici.

Do sada je ovog humanitarca pratilo oko 800 trkača i trkačica, a želja mu je da se i na ovoj etapi kroz Općinu Oriovac uključi što veći broj sudionika ."Svi se mogu uključiti, bilo da trče ili hodaju, nije važno koliko kilometara. Važno je privući pažnju na cilj utrke i pokazati solidarnost", rekao je Charly Waiper. Dolazak na cilj, odnosno u Srebrenicu planiran je za 12. rujna 2010. godine.

Više o ovoj humanitarnoj akciji saznajte na sljedećim linkovima:


http://blog.run-for-their-lives.de/

http://www.run-for-their-lives.de/

Razigrani lipicanci u Slavonskom Kobašu

U nedjelju 29. kolovoza pod pokroviteljstvom Općine Oriovac, Brodsko-posavske županije i Ministarstva turizma u Slavonskom Kobašu održana je još jedna manifestacija „Razigrani lipicanci“. Ova športsko zabavna priredba održana je treću godinu za redom na Savi na bajeru pred velikim brojem zaljubljenika u lipicance i slavonski folklor. Organizatori ovogodišnje priredbe bili su „Prva udruga kobaških ratara i stočara“, konjogojstvena udruga „Slavonija“, poljoprivredno gospodarstvo „Antun Sekulić“ i KUD „Matija Gubec“.

Uz tradicionalnu povorku kroz selo, okupljeni gosti koji su ove godine došli u velikom broju, imali su priliku vidjeti utrku dvoprega te galopske utrke. Službeni program (na bajeru) otvoren je himnom i pozdravnim riječima domaćina gosp. Antuna Sekulića u ime organizatora, a manifestaciju je otvorio načelnik Općine gosp. Antun Pavetić. Članovi folklornog ansambla i tamburaški sastav KUD-a „Matija Gubec“ predstavili su se gledateljima spletovima kola brodskog posavlja i tako svojim živopisnim nošnjama, plesnim koracima i pjesmom pokazali spoj narodnog stvaralaštva i ljubav prema lipicancima.

Zatim je službena ocjenjivačka komisija proglasila najljepšu zapregu koja je vozila kroz mjesto. Titulu je osvojila zaprega Tihomira Salarića iz Popovače, drugi je bio Ivan Pavković iz Živika, a treći Igor Čuletić iz Slavonskog Kobaša. Pehare su uručili dožupan gosp. Davor Vlaović, načelnik gosp. Antun Pavetić i zamjenik načelnika gosp. Ivan Kuzmić.U utrkama dvoprega, najprije u preciznosti, a potom i brzinskoj utrci pobijedio je dvopreg Tihomira Salarića, drugo mjesto je pripalo Slavku Maroševiću iz Tisovca, a treći je bio Ivan Combaj. U galopskoj utrci za seniore pobjedu je odnio Luka Jelić iz Trnjaskih Kuta, drugi je bio Bruno Kosar iz Sesvetskih Kraljevaca, a treći Domagoj Grgić iz Bebrine. U juniorskoj konkurenciji u vožnji dvoprega prvo mjesto pripalo je Mihaelu Tandariću (Slavonski Kobaš), drugo Domagoju Grgiću, a treće Ivici Šimunoviću. Moramo naglasiti da je natjecanje prošlo u najboljem redu i što je najvažnije bez povreda grla ili jahača i uz gromoglasno navijanje mnoštva gledatelja.

Cijela manifestacija upriličena je kako bi se doživio dio slavonske povijesti, odnosno povijesti samog mjesta Slavonski Kobaš. Slična događanja na ovom području odvijala su se od davnina, a ponovno pokretanje manifestacije organizirali su Antun Tunja Sekulić i Općina Oriovac u svrhu oživljavanja tradicije ovih prostora.

Zanimanje za ovu vrstu konjičkog sporta sve više raste pa tako i broj mladih koji se bave uzgojom i držanjem konja. Za naglasiti je kako ovu manifestaciju iz godine u godinu posjećuje sve više konjogojaca, a sukladno s tim i sve veći broj gledatelja i ljubitelja konja. Po svemu viđenom u Slavonskom Kobašu, možemo konstatirati kako je budućnost ove manifestacije kao i očuvanja tradicije ovih prostora osigurana.

80 godina postojanja DVD-a Slavonski Kobaš

U subotu 21. kolovoza 2010. godine u Slavonskom Kobašu obilježena je 80. godišnjica postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Slavonski Kobaš“. Kroz dugu povijest DVD-a, članovi su sudjelovali u mnogim akcijama gašenja požara i spašavanja unesrećenih te organizirali pokazne vježbe na raznim manifestacijama. Danas, 80 godina od osnutka, DVD „Slavonski Kobaš“ okuplja 115 članova, a za pohvaliti je i vatrogasna mladež pri društvu koju čini 50 članova.

Sukladno tradiciji, kroz samo mjesto upriličen je svečani mimohod članova DVD-a „Slavonski Kobaš“ te njihovih kolega i gostiju iz drugih društava. Tom prilikom predstavljena su i vatrogasna vozila od onih najstarijih, odnosno vatrogasnih kočija, pa do najmodernije opremljenih vozila koja se koriste danas. Svečano obilježavanje godišnjice održano je u parku, gdje su tim povodom najzaslužnijim članovima dodijeljene prigodne zahvalnice za njihov nesebičan doprinos vatrogastvu na ovim prostorima. Da program bude što svečaniji, pobrinula se i limena glazba koja je neizostavni detalj na ovakvim manifestacijama.

Obilježavanje ove velike obljetnice održano je pod pokroviteljstvom Općine Oriovac, a svečanosti je nazočio i zamjenik župana Brodsko-posavske županije, gospodin Davor Vlaović.

Razigrani lipicanci

Konjogojstvena udruga „Slavonija“ iz Slavonskog Broda u nedjelju, 29. kolovoza organizira već tradicionalnu, treću po redu manifestaciju „Razigrani lipicanci“. Ove godine pokrovitelj je Ministarstvo turizma, a supokrovitelj Općina Oriovac, koja od začetaka prati ovu manifestaciju.
Manifestacija „Razigrani lipicanci“ održat će se kao i svake godine u Slavonskom Kobašu na Savi „pod Bajerom“. Program počinje povorkom zaprega kroz ulice u 14:00 sati, a samo otvorenje najavljeno je za 16:00 sati nakon kojega će uslijediti program KUD-a „Matija Gubec“, utrka dvoprega te galopske utrke.
Slična događanja su se na ovome području odvijala od davnina, a manifestacija „Razigrani lipicanci“ je realizacija želje Antuna Tunje Sekulića i Općine Oriovac da se ova lijepa tradicija ponovno oživi.

80 godina DVD-a Slavonski Kobaš

21. i 22. kolovoza 2010. godine pod pokroviteljstvom Općine Oriovac u prostorijama DVD- a obilježit će se 80 godina rada i djelovanja DVD-a Slavonski Kobaš. Obilježavanje obljetnice počinje u subotu 21.08.2010. godine Svetom misom u 20:00h. Za nedjelju su članovi DVD-a Slavonski Kobaš pripremili sljedeći program :
- 07:00h Budnica;
- 09:00h - 10.00h Doček gostiju;
- 10.00h Svečana sjednica
- 10:30h Postrojavanje vatrogasnih postrojbi
- 11:00h Obilježavanje 80. Obljetnice
- 12:00h Javna vježba
- 13:00h Svečani ručak za goste i uzvanike
Članovi DVD-a Slavonski Kobaš, organizatori ove manifestacije, pozivaju vas da im se pridružite u obilježavanju ovog vrijednog jubileja.

Hodočasnički dani na Kloštru u Slavonskom Kobašu

Već godinama se uoči blagdana Velike Gospe u Marijanskom svetištu Kloštru u Slavonskom Kobašu okuplja mnoštvo hodočasnika, štovatelja kraljice Hrvata.

Obilježavanje ovog blagdana katoličke crkve počinje u subotu 14.08. u 17:00h svetom ispovijedi nakon koje će požeški biskup gosp. Dr. Antun Škvorčević predvoditi zavjetnu svetu misu i procesiju. Uslijediti će klanjanje u crkvi Majke Božje Kloštarske koje će trajati do ponoći.

Na samu Veliku Gospu, u subotu 15.08.2010. u 07:00 h bit će još jedna prilika za svetu ispovijed. U 08:00 h održat će se sveta misa u Župnoj crkvi, u 09:00h grkokatolička sveta misa, a u 11:00 h poldanja sveta misa.

Župnik i upravitelj svetišta Majke Božje Kloštarske Mijo Lasović ovim putem poziva sve vjernike na hodočasničke dane na Kloštru ili ukoliko niste u mogućnosti prisustvovati, da posjetite neko od brojnih Marijanskih svetišta diljem Hrvatske.

Razvrstavanje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 15. srpnja 2010. godine, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave razvrstane su prema stupnju razvijenosti, a na temelju postupka ocjenjivanja stupnja razvijenosti koje je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Ovom odlukom jedinice lokalne samouprave razvrstavaju se prema indeksu razvijenosti na 5 skupina:

I.skupinu čine jedinice lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti ispod 50% prosjeka Republike Hrvatske;

II. skupinu čine jedinice lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 50% i 75% prosjeka Republike Hrvatske;

III. skupinu čine jedinice lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 75% i 100% prosjeka Republike Hrvatske

IV. skupinu čine jedinice lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 100 i 125% prosjeka Republike Hrvatske

V. skupinu čine jedinice lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti veća od 125% prosjeka Republike Hrvatske

Općina Oriovac ovim je razvrstavanjem uvrštena u II. skupinu jedinica lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 50% i 70% prosjeka Republike Hrvatske.

Navedenim razvrstavanjem, Općina Oriovac koja prema fiskalnim i statističkim pokazateljima zaostaje u razvitku u odnosu na ostale dijelove Republike Hrvatske, biti će omogućeno apliciranje na javne natječaje resornih ministarstva i fondova pod povoljnijim kriterijima u pogledu ishođenja financijskih potpora i pomoći, a posebice onih namijenjenih isključivo ovoj skupini područja.

Navedena Odluka stupa na snagu 01. siječnja 2011. godine.

Nogometni turnir u Oriovcu

U subotu i nedjelju, 07. i 08. kolovoza 2010. godine na stadionu NK „Oriolik“ iz Oriovca, održati će se tradicionalni nogometni turnir, na kojemu će uz domaćina sudjelovati i nogometni klub „MV Croatia“ iz Slavonskog Broda, NK „Slavija“ iz Pleternice, te NK „Slobodnica“ iz Slobodnice. Početak turnira predviđen je za subotu u 16,00 h kada će se odigrati prva utakmica, dok je druga utakmica na rasporedu u 18,00 h.

Završetak turnira planira se u nedjelju kada će se u istom vremenu odigrati i finalne utakmice, stoga pozivamo sve ljubitelje nogometa, kao i one koji će to tek postati, da dodju ovaj vikend na stadion NK „Oriolik“, te bodre naše nogometaše na putu ka pobjedi.

U tijeku radovi izgradnje II etape sustava odvodnje otpadnih voda

Početkom mjeseca srpnja 2010.godine na području Općine Oriovac započeli su radovi izgradnje II etape sustava odvodnje otpadnih voda kao logični slijed do sada realiziranih radova izgradnje ove komunalne infrastrukture neophodne za kvalitetan život stanovništva. Navedeni radovi izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda obuhvaćaju sljedeće ulice na području naselja Oriovac:
- Frankopanska
- Vladimira Nazora
- Vladimira Becića
- Matije Mesića
- Josipa Kozarca
- dio Vinogradske ulice

U postupku odabira najpovoljnijeg izvođača radova, odabrana je tvrtka „Bubanj – niskogradnja“ iz Zagreba, koja je dinamikom i kvalitetom do sada izvedenih radova nedvojbeno opravdala ukazano povjerenje.
Vrijednost navedenih kapitalnih radova izgradnje komunalne infrastrukture iznosi 4.269.628,39 Kn, za čiju provedbu je financijska sredstva osigurala Općina Oriovac u omjeru 20 % vrijednosti investicije, dok će preostalih 80 % snositi Hrvatske vode, s obzirom da Općina Oriovac pripada područjima od posebne državne skrbi.
Predviđeno vrijeme potrebno za implementaciju svih planiranih radova iznosi 6 mjeseci, no s obzirom na dosadašnju dinamiku i kvalitetu, Općina Oriovac s razlogom očekuje završetak radova na izgradnji II etape sustava odvodnje do konca ove godine.

OGLASI


INFORMACIJE


reciklazno

dimnjacarske usluge

PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

meridiana slavonica logo 2

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Reciklažno dvorište
Mob. 099-490-3009


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png