Unatoč prillično nestabilnim vremenskim neprilikama tijekom cijelog proteklog mjeseca, ipak je kao i dosadašnjih godina s danom 01. lipnja i službeno nastupio početak protupožarne sezone. Kako vatrogasci diljem kontinentalne Hrvatske, pa tako i našeg dije

Unatoč prillično nestabilnim vremenskim neprilikama tijekom cijelog proteklog mjeseca, ipak je kao i dosadašnjih godina s danom 01. lipnja i službeno nastupio početak protupožarne sezone. Kako vatrogasci diljem kontinentalne Hrvatske, pa tako i našeg dijela Slavonije u slučaju potrebe odlaze na dislokacije u priobalje, tako je i član Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Oriovac“ gosp. Matija Jošić od 08.07.2009. godine upućen na dislokaciju na otok Hvar, u mjesto Jelsa. Na tom prekrasnom dalmatinskom otoku naš Oriovčanin zadržati će se sve do 22.07.2009. godine kada će biti upućena nova smjena sadašnjoj ekipi vatrogasaca iz kontinetalnog dijela Hrvatske.

Prije samog odlaska na dislokaciju iz fonda Hrvatske vatrogasne zajednice za našeg vatrogasca izvršena je nabavka odijela za gašenje požara otvorenog prostora, sukladno normi HRN EN 15614:2008, kao i za druge članove DVD Oriovac koji će biti upućeni na dislokaciju ili se trenutno nalaze u pričuvi za dislokaciju.

Stoga, ovim putem našem Oriovčaninu šaljemo pozdrave, kao i svim vatrogascima ma gdje bili, s nadom u mirnu i ne previše vruću protupožarnu sezonu!

Oriovita 2009.

Proteklog vikenda, 11. put za redom u Oriovcu održana je tradicionalna manifestacija „Oriovita“ u organizaciji Udruge vinara i voćara Općine Oriovac, a pod pokroviteljstvom Općine Oriovac. Posebnost ovogodišnje „Oriovite“ krije se u činjenici da od ove godine ova manifestacija nosi status županijske smotre vina. Tako je obilježavanje „Oriovite“ započelo još u petak u Društvenom domu u Oriovcu gdje je održano 7. Međužupanijska smotra učeničkih zadruga, dok je u subotu održan sajam poljoprivrednih proizvoda, te neizostavna fišijada za čiju organizaciju „krivnju“ snosi ŠRU „Šaran“.

U subotu, s početkom u 9,00 h u prostorijama Društvenog doma u Oriovcu svečano je otvoren sajam poljoprivrednih proizvoda na kojem su sudjelovali brojni izlagači s područja Brodsko – posavske županije. Osim izložbenog, sajam je ujedno i prodajnog karaktera, pa su svi posjetitelji mogli kupiti razne proizvode, od domaćih sireva, ručno rađenih narodnih rukotvorima, domaćih rakija, sapuna, ukrasnih predmeta, do vrlo šarolikog i raznovrsnog cvijeća.

U poslijepodnevnim satima započeo je svim ljubiteljima slavonskog fiš paprikaša najdraži dio manifestacije tj. natjecanje u pripravljanju istoga, na koje se i ove godine odazvao velik broj natjecatelja. Unatoč gotovo uzavrelim ljetnim temperaturama, zamamni mirisi koji su se širili središtem Oriovca, privukli su velik broj posjetitelja; od najmlađih do onih u starijoj životnoj dobi. No, dok se nadaleko poznati slavonski fiš krčkao u kotlićima, u 18,00 h započeo je program dodjele nagrada i priznanja sudionicima ovogodišnje „Oriovite“ u prostorijama Društvenog doma. Svečanu dodjelu otvorio je načelnik Općine Oriovac, gosp. Antun Pavetić, ujedno i član Udruge vinara i voćara Općine Oriovac, te predsjednik Udruge vinara i voćara gosp. Ivan Roginić. Prigodnim govorom svim nazočnima obratio se i gosp. Davor Vlaović, zamjenik župana za gospodarstvo Brodsko – posavske županije. Od ostalih uvaženih gostiju, svečanost je uveličala i saborska zastupnica gđa. Ljubica Lalić, kojoj se ovim putem zahvaljujemo na bezrezervnoj podršci koju pruža Općini Oriovac svih ovih godina.

Nakon pozdravnih govora, srca svih prisutnih razgalili su učenici OŠ „dr. Stjepan Ilijašević“ koji su prigodnim glazbenim i plesnim repertoarom još jednom ukazali na bogatstvo slavonske folklorne baštine.

Prigodni program završio je dodjelom diploma i plaketa laureatima ovogodišnje „Oriovite“. Od pristiglih stotinu uzoraka vina, stručno povjerenstvo ocijenilo je organoleptička svojstva njih 74, dok preostalih 26 uzoraka nije zadovoljilo osnovne kriterije za ocjenjivanje. Tako je ove godine titulu šampiona odnio gosp. Davor Zdjelarević sa sortom Cabernet Sauvignon, berba 2008. godine.

Popis nagrađenih vina možete preuzeti ovdje...

Kontinuiranim povećanjem broja sudionika iz godine u godinu, sa sigurnošću možemo ustvrditi da je „Oriovita“ stekla status jedinstvene manifestacije koja na najbolji mogući način prezentira i promovira sve blagodati naše općine, stoga veliko hvala svim organizatorima i vidomo se slijedeće godine!

Galeriju slika možete pogledati ovdje...

Proglašeno stanje elementarne nepogode

Župan Brodsko – posavske županije, g. Danijel Marušić proglasio je stanje elementarne nepogode na nasadima voćnjaka i vinograda, povrću i poljoprivrednim kulturama jesenske sjetve 2008. godine izazvane olujnim nevremenom koje je bilo praćeno tučom na području općine Oriovac.

30. travnja i 01. svibnja 2009. godine područje općine Oriovac je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno jakom tučom koje je prouzročilo veliku štetu poljoprivrednicima na voćnjacima i vinogradima, povrtnim kulturama te poljoprivrednim kulturama iz jesenske sjetve 2008. godine.

Županijsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode odmah je sa stručnim povjerenstvom upućeno na poduzimanje svih potrebnih mjera i aktivnosti kako bi se procijenila situacija na terenu.

Humanitarni koncert u Lužanima

Dana 25. travnja 2009. godine u Društvenom domu u Lužanima održan je humanitarni koncert koji je za cilj imao prikupiti sredstva za liječenje 19-godišnje djevojke koja se već više od godinu dana bori sa tumorom kostiju.

Organizator koncerta bila je Malinska udruga žena, čijem pozivu su se odazvali i nastupili Vera Svoboda, Berny, KUD „Matija Gubec” iz Slavonskog Kobaša, te tamburaški sastavi „Sokolovi” iz Šumeća i „Tremolo” iz Nove Gradiške.

Sav prihod od ulaznica bio je namijenjen za pomoć u liječenju mlade djevojke, a svi ljudi dobre volje mogu svoje dobročinstvo iskazati i donirati sredstva uplatom na žiro - račun 2340009 – 1510379197 koji je otvoren u Privrednoj banci Zagreb.

Svečano obilježen Dan općine

U petak, 17. travnja 2009. godine u Oriovcu je svečano obilježen Dan općine. Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je govor održao načelnik Općine, g. Antun Pavetić, osvrnuvši se posebice na dva kapitalna projekta: izgradnju kanalizacije i gospodarske zone Čaplja. Svečanoj sjednici su nazočili župan Brodsko – posavske županije, g. Danijel Marušić, njegov zamjenik, g. Davor Vlaović i zamjenica župana za društvene djelatnosti, gđa. Ružica Vidaković.

Povodom Dana općine nagradu Grb općine za neprocjenjiv doprinos razvoju Oriovca dobili su bivši saborski zastupnici, gđa. Ljubica Lalić i g. Stjepan Bačić, dok je Nagradu za životno djelo dobio najstariji vatrogasac i počasni zapovjednik Općinske vatrogasne zajednice, g. Slavko Maričić.

U sklopu svečane sjednice, prigodnu degustaciju svojih proizvoda priredila je oriovačka Udruga vinogradara i voćara. U župnoj crkvi sv. Emerika služena je sveta misa, nakon koje je polaganjem vijenaca odana počast poginulim braniteljima.

Novi projekti u Oriovcu

parkingU svrhu poboljšanja komunalne infrastrukture kao jednog od pokazatelja cjelokupnog napretka Općine, u središtu Oriovca je u tijeku izgradnja parkirališta na prostoru između zgrade Općine i ambulante.

Istim projektom biti će obuhvaćeni radovi na izgradnji odvodnog kanala u Ulici Vladimira Becića, gdje će također biti izgrađeno 10-ak parkirališnih mjesta. Vrijednost ovih radova procijenjena je na 550.000 kn.

Paralelno s izvođenjem ovih radova, krenuti će još jedan značajan projekt. Naime, pristupiti će se postavljanju asfalta u Ulici Vladimira Nazora.

Za oba projekta proveden je javni natječaj na kojem je najbolju ponudu imala tvrtka Kamen – gradnja d.o.o. iz Slavonskog Broda, a sva sredstva potrebna za izvođenje ovih projekata osigurana su iz proračuna Općine Oriovac.

Dogovorena koalicija za lokalne izbore

opcinagrbvijestU Općini Oriovac potpisan je koalicijski sporazum između HSS-a, HDZ-a i HSLS-a, te je dogovoren zajednički izlazak na predstojeće lokalne izbore. Postignut je dogovor da će HDZ izaći na izbore sa samostalnom listom za općinsko vijeće, dok će HSS i HSLS izaći sa zajedničkom listom.

Kandidat za načelnika općine Oriovac je sadašnji načelnik iz redova HSS-a, g. Antun Pavetić, dok će kandidat za mjesto zamjenika načelnika biti g. Ivan Kuzmić iz redova HDZ-a. Mjesto predsjednika vijeća pripasti će onoj stranci (HSS ili HDZ) koja dobije veći broj vijećničkih mjesta, a u slučaju istog broja osvojenih mandata mjesto predsjednika vijeća pripasti će HDZ-u.

Upitan za komentar na ovu temu, načelnik Općine Oriovac, g. Antun Pavetić je izjavio: „Općinski HSS i HDZ vodio se promišljanjem da treba biti dio koalicije na razini države i razini županije jer smatramo da je to pragmatično i da ćemo na taj način polučiti najbolje rezultate u radu općine, te osigurati što kvalitetnije praćenje ministarstava i fondova u financiranju projekata općine. Pri sklapanju sporazuma o koaliranju za predstojeće lokalne izbore, nije nam cilj bio politikanstvo nego osigurati što više projekata za daljnji razvoj općine.”

Dan Općine Oriovac

opcinagrbvijestU općini Oriovac u tijeku su pripreme za proslavu Dana Općine koji se obilježava 17. travnja.

Svečani program predviđen je za rane večernje sate. Tako je od 17:30 – 18:00 sati doček uzvanika u prostorijama općine, u 18:00 sati biti će služena sveta misa u crkvi sv. Emerika. Tome slijedi polaganje vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, te izložba i degustacija proizvoda Udruge vinogradara i voćara Općine Oriovac.

S početkom u 19:30 sati održati će se svečana sjednica u velikoj sali Društvenog doma u Oriovcu, na kojoj će se dodijeliti priznanja Općine Oriovac. Nakon sjednice biti će održani govori o Luki Iliću Oriovčaninu koje će držati gosp. Željko Voborski iz Novske i mr. Alojz Buljan, oba vrsni poznavatelji Ilićeva lika i djela. Biti će istaknuta povezanost između Novske i Oriovca jer je Luka Ilić Oriovčanin rođen u Oriovcu, a jedan dio života djelovao je u Novskoj gdje je i sahranjen.

Program obilježavanja dana Općine završiti će svečanom večerom i druženjem do duboko u noć.

Uspješan nastup TKD 'Škorpion' na Prvenstvu Hrvatske

twdoriovac01U subotu, 28. ožujka 2009. godine, u sportskoj dvorani „Samobor” u Samoboru održano je Prvenstvo Hrvatske za juniore i seniore u disciplini sparinga.

Nastupilo je 20 klubova sa 110 prijavljenih natjecatelja. Taekwondo klub „Škorpion” je na natjecanje prijavio 4 natjecatelja a osvojene su 3 medalje. U kategoriji juniorki do 46 kg, Anamaria Andrić je osvojila broncu. Blatančić Katarina je nastupila u juniorskoj i seniorskoj kategoriji, što je za svaku pohvalu, i u obje kategorije osvojila brončano odličje.

Sa manje uspjeha su nastupili Mario Zulić i Franjo Blatančić. Mario Zulić je u prvoj borbi dobio odlično pripremljenog D. Šulca protiv kojeg nije imao izgleda za pobjedu. Drugi natjecatelj Franjo Blatančić je zbog ozljede morao predati borbu. TKD „Škorpion” je nastupio na ovom Prvenstvu bez seniora Nikole Glavana i juniora Davora Tomića koji su obojica ozlijeđeni.

Potpisan ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

fondU utorak, 17. ožujka ove godine u Slavonskom Brodu potpisan je ugovor između načelnika općine Oriovac, g. Antuna Pavetića i direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, g. Vinka Mladinea.

Potpisivanjem ovog ugovora općini Oriovac i službeno su odobrena sredstva u iznosu od 486.048,00 kn za sanaciju divljih odlagališta, te 421.837,05 kn za izgradnju ekološke javne rasvjete.

Ovaj projekt označiti će još jedan značajan korak naprijed u modernizaciji i napretku općine Oriovac.

Rasprava o nacrtu prijedloga izmjena i dopuna PPUO Oriovac

vijestppuOpćinsko poglavarstvo općine Oriovac objavljuje raspravu u tijeku izrade Nacrta prijedloga Izmjena i dopuna PPUO Oriovac. Prethodna rasprava u tijeku izrade nacrta prijedloga Izmjena i dopuna PPUO Oriovac održati će se dana 26. ožujka 2009. godine u 11 h u prostorijama Vatrogasnog doma Lužani.

Rasprava se provodi u svrhu pribavljanja mišljenja, smjernica i preporuka te usaglašavanja interesa lokalne zajednice i gospodarstva o ciljevima i mogućim rješenjima koji su od značaja za razvoj, uređenje i oblikovanje prostora obuhvaćenog ovim Planom.

Poziv za sudjelovanje u prethodnoj raspravi uputiti će se nadležnim tijelima i osobama određenim posebnim propisima.

OGLASI


INFORMACIJE


reciklazno

dimnjacarske usluge

PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

meridiana slavonica logo 2

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Reciklažno dvorište
Mob. 099-490-3009


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png