Dobrovoljno darivanje krvi

U utorak, 06. ožujka 2012. godine u ambulanti Oriovac od 8,00 do 10,00 sati, Gradsko društvo Crvenog križa Slav. Brod, provodi akciju dragovoljnog darivanja krvi za naselja Oriovac, Kujnik, Radovanje i Slav. Kobaš, te djelatnike "Oriolika".

Hrvatski Crveni križ utemeljitelj je dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku. Otada Hrvatski križ organizira i provodi akcije davanja krvi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.

Posljednjih se godina u Hrvatskoj prikupi prosječno oko 160,000 doza krvi godišnje, što je 3,5 davanja na sto stanovnika. Oko 15 posto dobrovoljnih davatelja su žene, 85 posto muškarci, a 11 posto su osobe koje prvi put daruju krv.

Rezultati prikupljanja krvi nisu jednakomjerni u svim područjima Hrvatske jer na davanje krvi utječu mnogi čimbenici: demografski, gospodarstveni, kulturološki, tradicionalni i sl. Kako bi se zadovoljile potrebe za krvi i krvnim pripravcima u Hrvatskoj je izgrađen sustav usklađenog davanja putem Hrvatskog Crvenog križa koji omogućava pokrivanje potreba na području cijele države.

Održana Skupština Udruge vinogradara i voćara

Proteklog vikenda u Oriovcu je održana Izborna skupština općinske Udruge vinogradara i voćara, a za novog predsjednika izabran je dugogodišnji član udruge Vladimir Prpić. Udruga vinogradara i voćara egzistira već punih 15 godina i danas okuplja oko 100 aktivnih članova.

Kako najavljuju iz udruge, u budućnosti žele komercijalizirati svoj trud kako bi uz taj hobi ostvarili i nekakvu dobit, jer vina su kvalitetna, a prošlogodišnja berba čak i s vrhunskim rezultatima. U planu je i izgradnja jednog reprezentativnog objekta u kojemu će moći skladištiti svoja vina, ali i prodavati ih, te uz svoj hobi ostvariti i kakvu takvu dobit. Uzdaju se u tom projektu u strukturne fondove EU.

Inače ova udruga prepoznatljiva je između ostalog i po organizaciji „Oriovite“ koja je s godinama prerasla u međužupanijsku izložbu i ocjenjivanje vina. „Oriovitu“, koja će ove godine doživjeti svoje 15. izdanje kao i cjelokupni rad udruge od samog početka podupire i vodstvo Općine Oriovac. Po svemu sudeći, ova udruga je na pravom putu ostvarenja svojih zamisli, jer broj nasada u oriovačkom kraju sve je veći, a kvaliteta vina iz godine u godinu sve bolja čemu svjedoče i brojna priznanja na raznim izložbama.

Na skupštini su članovi Udruge vinara i vinogradara Općine Oriovac izabrali i novi Upravni i Nadzorni odbor, a uz predsjednika, za novog je tajnika izabran Davor Kovač.

Pokladna zabava u Slavonskom Kobašu

Članovi Kulturno umjetničkog društva „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša i ove godine organiziraju tradicionalnu Pokladnu zabavu.

Ovogodišnji maskenbal održati će se u dvorani Doma kulture u Slavonskom Kobašu u utorak 21. veljače. Organizatori najavljuju odličan provod za sve maskirane goste uz „Blitz“ band, te dodjelu bogatih nagrada za najbolje maske.

Kako je najavljeno ocjenjivački žiri će oko 23.00 sata proglasiti najbolje maske, a zabava i ples će potrajati, tradicionalno, do ponoći kada počinje korizma.

Izborna skupština Udruge vinogradara i voćara Općine Oriovac

Ovih dana najavljena je još jedna godišnja skupština na području Općine Oriovac. Naime, Udruga vinogradara i voćara Općine Oriovac najavila je svoju Izbornu skupštinu na kojoj će se, nakon isteka mandata dosadašnjih predstavnika, izabrati novo vodstvo.

Skupština će se održati u subotu 18. veljače 2012. godine u Društvenom domu u Oriovcu s početkom u 19.00 sati.

Godišnja skupština Malinske udruge žena

Početkom godine većina društava i udruga organizira godišnju skupštinu, pa je tako ovih dana i Malinska udruga žena „Muž“ najavila svoju redovnu godišnju skupštinu.

Ovogodišnja skupština održati će se u subotu 18. veljače s početkom u 16.00 sati. Uz članice udruge na skupštini će prisustvovati i gosti, partnerska Udruga žena „Orhideja“ Stara Subocka.

Prva Udruga Kobaških ratara i stočara održala Godišnju skupštinu

U nedjelju 12. veljače u Slavonskom Kobašu održana je Godišnja skupština Udruge Kobaških ratara i stočara.

Na početku rada Skupštine izabrano je Radno predsjedništvo pod predsjedavanjem Mije Delića, te je usvojen Dnevni red. O radu Udruge govorio je njihov predsjednik Ivan Klasnić koji je istakao da se puno toga učinilo za dobrobit ove sredine ali da će u idućem razdoblju još više proširiti svoju djelatnost. Osim redovnih radova Udruga se može pohvaliti i sudjelovanjem na raznim gospodarstvenim priredbama kao i organiziranjem športsko-zabavne manifestacije Razigrani lipicanci.

Financijsko poslovanje je pozitivno, u svom je izvještaju naglasio blagajnik Nenad Milojčić, a da je sve bilo zakonito i po Statutu potvrdio je član Nadzornog odbora Antun Sekulić.

Plan za 2012. godinu se i dalje temelji na saniranju poljskih putova, uređenju zemljišta kraj Save, organiziranjem seminara i manifestacija kao i početku rada na promociji seoskog turizma.

Skupštinu su na kraju pozdravili gosti, predsjednik M O i predsjednici Udruga, koji su svi odreda potvrdili nastavak suradnje i u idućem razdoblju.

Poziv – izrada „Lokalne razvojne strategije“

Lokalna akcijska grupa „Posavina“ poziva obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnike, tvrtke, udruge i građane s područja Općine Oriovac dana 06. veljače 2012 g., ponedjeljak, u 18.00 sati u Vatrogasni dom u Oriovcu na radionicu za izradu „Lokalne razvojne strategije“ Lokalne akcijske grupe „Posavina“.

Održana manifestacija „Lužansko Čijalo perja“

Šesnaestu godinu za redom u Lužanima je u proteklu subotu upriličena manifestacija „Lužansko Čijalo perja“. Organizatori ove, sad već tradicionalne, manifestacije bili su članovi Kulturno umjetničkog društva „Graničar“ , te Općina Oriovac.

Čijanje perja je stari slavonski običaj koji je kod nas već pomalo zaboravljen, a nekad je bio sastavni dio života u slavonskim selima. Čijanjem perja dobivala se sirovina kojom su se punili jastuci i perine, a osim toga bio je to važan društveni događaj koji je okupljao seljake u dugim zimskim noćima.

Na manifestaciji, koja je održana u prepunom Društvenom domu u Lužanima, članovi KUD-a „Graničar“ prikazali su kako se nekad čijalo perje, odnosno kako je nekad izgledao život u slavonskim selima. Bogatom kulturno umjetničkom programu doprinijeli su i gosti: KUD „Sesvete“ iz Sesveta, IFD Ogranak Seljačke sloge Gradečki Pavlovec, KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca, te KUD „Graničar“ iz Stupničkih Kuta. Nakon službenog dijela programa sve posjetitelje dobro su zabavili dečki iz tamburaškog sastava “Sjenke“.

Na kraju možemo reći kako nas je ova manifestacija na trenutke vratila u neka davna vremena, ali i podsjetila na važnost očuvanja tradicije i baštine, kao i na njegovanje društvenog života u ruralnim sredinama.

Poljoprivredno poduzetničke ideje

U Novoj Gradiški proteklog je vikenda održana tradicionalna savjetodavno izložbena manifestacija 14. „Poljoprivredno-poduzetničke ideje 2012.“ Na spomenutoj manifestaciji ove godine okupilo se oko 100 izlagača iz 10 županija i grada Zagreba.

Uz javne tribine, razna predavanja i seminare za poljoprivrednike i gospodarstvenike, u izložbenom prostoru u Društvenom domu prezentirana je bogata paleta različitih domaćih proizvoda. Uz mnogobrojne izlagače svoj štand imala je i Općina Oriovac gdje su se predstavili razna obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Općine, te Udruga vinogradara i voćara Općine Oriovac.

Uz veliki broj posjetitelja sajma, izložbeni prostor Općine Oriovac posjetili su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, župan Danijel Marušić, dožupan Davor Vlaović i mnogi drugi.

Na sajmu u Novoj Gradiški prisustvovao je i načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić koji je napomenuo kako Općina podržava ovakve manifestacije jer je to izuzetna prilika da mali proizvođači odnosno obiteljska poljoprivredna gospodarstva predstave svoje proizvode i usluge što većem broju potencijalnih kupaca, te si osiguraju uvjete za nova tržišta. FOTOGALERIJA...

16. "Čijalo perja" u Lužanima

I ove godine u organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Graničar“ iz Lužana, a pod pokroviteljstvom Općine Oriovac održati će se 16. po redu tradicionalna manifestacija „Čijalo perja“. Spomenuta manifestacija održat će se u Društvenom domu u Lužanima, a početak je najavljen za 19.00 sati.

Ova manifestacija je samo jedna u nizu kojom članovi KUD-a „Graničar“ žele doprinijeti očuvanju tradicijskih običaja slavonskog sela. Iako je čijanje perja u našim selima odavno izumrlo, KUD „Graničar“ uspio je sačuvati od zaborava ovu aktivnost koja je svojevremeno bila uobičajena u seoskim domovima za vrijeme dugih zimskih večeri.

Na ovogodišnjem „čijalu“ nastupit će i gosti: KUD „Sesvete“ iz Sesveta, IFD Ogranak Seljačke sloge Gradečki Pavlovec, KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca, te KUD „Graničar“ iz Stupničkih Kuta. Nakon službenog dijela programa, odnosno nastupa domaćina i njihovih gostiju, sve posjetitelje zabavljati će tamburaški sastav „Sjenke“.

Rezultati referenduma za Općinu Oriovac

Prema službenim nepotpunim rezultatima državnog referenduma o ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju, birači sa područja Općine Oriovac odabrali su ulazak u Europsku uniju sa 71.86% glasova.

Potpune rezultate referenduma možete pogledati ovdje.

NAJAVE

2023 pokladno jahanje

INFORMACIJE


reciklazno

ora

oriokom

vrtic

icon projekti

icon zastita zivotinja

komunalno

 dimnjacarske usluge

PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

meridiana slavonica logo 2

Službenik za informiranje:
Ana Bićanić Margetić
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 099/712-1349
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalni redar:
Dubravko Kolundžić
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Reciklažno dvorište
Mob. 099-490-3009


bpz.jpgfond-za-zastitu.jpglogo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-ora.jpglogo-uvvoo.pngmin-kulture.jpgmin-pro-ured.jpgmin-reg-razvoja.jpgora.pngoriokom.jpgslagalica.jpgsreddrzuredzademografiju.pngvrtic.png