U Oriovcu obilježen Praznik rada na bavarski način

majban 2019Praznik rada u Oriovcu ove je godine obilježen kao nikad prije. Mirsad Dinalić, uspješan poduzetnik iz Njemačke, čovjek hrvatskih korijena, počastio je naše lokalno stanovništvo prigodnim programom postavljanja majbana na jedan tradicionalan bavarski način.
Sa svog imanja, od kuće koju je sagradio prošle godine na brdu Čerin, sa svojim je prijateljima, kako stranim tako i našim domaćim mještanima, kroz selo proneo "majban", posebno odabrano i ukrašeno visoko deblo. Na tom putu kroz selo zaustavio se na nekoliko lokacija gdje su osvježenje priredili pojedini domaćini iz sela.
U ime Općine i Turističke zajednice u samom centru Oriovca, dočekao ih je načelnik općine Antun Pavetić. Najavio je buduću suradnju sljedeće godine kako bi taj stari običaj, koji je u Oriovcu nažaolst izumro, ponovno oživio.
Krug se zatvorio ponovno na Mirzinom imanju gdje je posebnom tehnikom podignut majban.
Ono što je važno naglasiti, majban se podiže u zrak polako na način da se podigne metar-dva, pa se onda napravi pauza i pije. Nakon predaha, opet koji metar u zrak i tako se to rastegne s nekoliko pauza na dosta sati. Naravno da se sve to može odraditi kroz nekoliko minuta, ali poanta je ispijanju piva kroz što češće pauze, druženju i nazdravljanju.
Na podignutom majbanu se nalaze i određeni grbovi i simboli onih poduzetnika koji ga podižu.
Druženju i ispijanju piva na bavarski način pridružili su se i pojedini članovi Udruge vinogradara i voćara općine Oriovac. Bilo je to nezaboravno i prvo ovakvo iskustvo na oriovačkom terenu.

majban 2019 1

majban 2019 2

majban 2019 7

majban 2019 10

majban 2019 10

majban 2019 12

majban 2019 3

majban 2019 5

Prijedlog Odluke o donošenju Procjene rizika od velikih nesreća za općinu Oriovac

opcina oriovac

Otvoreno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu Procjene rizika od velikih nesreća za općinu Oriovac koju je izradila radna skupina osnovana Odlukom o postupku izrade Procjene rizika od velikih nesreća za općinu Oriovac i osnivanju Radne skupine za izradu Procjene rizika od velikih nesreća za općinu Oriovac.
Procjenom rizika utvrdit će se rizici i prijetnje koje mogu zadesiti područje općine Oriovac  i analizirati postojeće snage sustava civilne zaštite kao mogući odgovor na utvrđene rizike  i prijetnje.
 Mogući rizici na području općine Oriovac su:
• Poplave izazvane izlijevanjem rijeka
• Epidemije i pandemije
• Ekstremne temperature
• Industrijske nesreće
• Ekstremna suša
• Potresi
• Tuča
• Mraz
• Nesreće u željezničkom prometu
• Nesreće u cestovnom prometu
Procjenu rizika je potrebno donijeti jer je ona temeljni dokument za niz akata kojima se utvrđuju snage civilne zaštite u kvantitativnom i kvalitativnom smislu poput odluke o osnivanju postrojbi civilne zaštite, odluke  o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite i odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite, plan djelovanja civilne zaštite i plan vježbi civilne zaštite.
Obveza izrade procjene rizika od velikih nesreća regulirana člankom 17. Zakona o sustavu civilne zaštite , a izrađuje se sukladno Smjernicama za izradu procjena rizika od velikih nesreća koje donose izvršna tijela jedinica područne (regionalne) samouprave.
Procjena rizika za područje Općine Oriovac (u daljnjem tekstu: Procjena rizika) izrađena je sukladno Smjernicama za izradu procjene rizika od velikih nesreća Brodsko – posavske županije, KLASA: 810- 01/17-01/06, URBROJ: 2178/1-11-01-17-3 od 16. ožujka 2017. godine.

Nakon popunjavanja obrasca za samoprocjenu i dobivenih rezultat utvrđena je obveza izrade Procjene rizika.
Slijedeći rezultat samoprocjene načelnik Općine je donio slijedeće normativne akte:

- ODLUKU o izradi Procjene rizika od velikih nesreća za područje Općine Oriovac.
- ODLUKU o osnivanju Radne skupine za izradu procjene rizika od velikih nesreća za područje Općine Oriovac.
- RJEŠENJE o imenovanju članova Radne skupine za izradu procjene rizika od velikih nesreća za područje Općine Oriovac.
IN konzalting d.o.o. iz Slavonskog Broda, Baranjska 18, određen je kao konzultant iz prve grupe stručnih poslova u području planiranja civilne zaštite, tijekom izrade Procjene rizika.
Prije upućivanja Općinskom vijeću općine Oriovac na donošenje, provest će se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u trajanju od 13 dana, putem objave na internetskim stranicama općine Oriovac.
Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću traje od  28.4. do 28.5.2019. godine.
Obrazac s primjedbama i prijedlozima možete uputiti do  28.5.2019.godine na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na adresu :Općina Oriovac , Trg hrvatskog preporoda 1 , 35250 Oriovac.

pdfPrijedlog odluke procjena rizika

pdfObrazac sudjelovanja u postupku savjetovanja s javnošću

pdfProcjena rizika

 

Zatvoren natječaj za potporu pri kupovini ili gradnji prve nekretnine

opcina oriovac

Obavijest svim mještanima općine Oriovac da je natječaj za potporu pri kupovini ili gradnji prve nekretnine zatvoren jer su iskorištena sva predviđena sredstva. Načelnik Antun Pavetić i njegova zamjenica Željka Čorak čestitaju svima koji su ostvarili pravo na ovu potporu te žele da što prije usele u svoje nove domove.

 

Ostvareno 195.000,00 kn na natječaju Ministarstva graditeljstva

opcina oriovac

Općina Oriovac ovog je tjedna ostvarila 195.000,00 kn za nabavku traktora s priključcima za potrebe komunalnog pogon kandidiranjem na natječaju Ministarstva graditeljstva. Općina koja broji 10 sela ima velike potrebe za kvalitetnom mehanizacijom jer su površine koje je potrebno održavati iznimno velike. Ovaj iznos omogućit će kupovinu novog traktora i potrebnih priključaka i olakšati i ubrzati rad djelatnika komunalnog pogona.

 

Rješenje o određivanju biračkih mjesta na području Općine Oriovac

opcina oriovac

Na osnovi članka 51. Zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina (Narodne novine, broj 25/19), Općinsko izborno povjerenstvo Općine ORIOVAC na sjednici održanoj 10.04.2019. donijelo je

RJEŠENJE
O ODREĐIVANJU BIRAČKIH MJESTA NA PODRUČJU OPĆINE ORIOVAC

Na području Općine ORIOVAC određuju se biračka mjesta:
1. Biračko rnjesto broj 1. u: OPĆINSKA ZGRADA ORIOVAC, PROSTORIJA KOMUNALNOG REDARA, ORIOVAC, TRG HRVATSKOG PREPORODA BR. 1
na kojem će glasovati birači albanske, bošnjačke, romske, srpske i ukrajinske nacionalne manjine s prebivalištem u gradu/općini: ORIOVAC
2. Biračko mjesto broj 2. u: OPĆINSKA ZGRADA OPĆINE SIBINJ, SIBINJ, 108, BRIGADE ZNG BR. 6
na kojem će glasovati birači albanske, bošnjačke, romske, srpske i ukrajinske nacionalne manjine s prebivalištem u gradu/općini: BRODSKI STUPNIK, SIBINJ

 

PREDSJEDNIK OPĆINSKOG IZBORNOG POVJERENSTVA
MARIO  MEANDŽIJA

Oriovac, 26.04.2019.godine.

Još jedna zanimljiva izložba braće Pavletić

tematski park pavletic 2019 1U ponedjeljak 22. travnja 2019. otvorena je jedinstvena izložba vrijednih umjetnika, braće Pavletić iz Malina koja je po treći put u ovako velikom broju publiku ostavila bez daha. Program su obogatili brojni ugledni gosti. Pater Mariano Paserini  je govorio o budućem hrvatskom blaženiku Ivanu Bonifaciju Pavletiću. Osvrt na skulpture dao je kustos Muzeja Moslavine, gdin Mladen Mitar. Program je vodio predsjednik ogranka Matice Hrvatske, gdin Dragutin Pasarić, a okupljenima se obratio i gdin Marinko Markota iz Pleternice prigodnom recitacijom te krčki knez Mikula IV, dugogodišnji prijatelj obitelji Pavletić. Izložbu je otvorila zamjenica načelnika Željka Čorak.
Svi zainteresirani mogu pogledati izložene eksponate svaki dan u dvorištu obitelji Pavletić u Malinu.

DSC 5258

DSC 5278

DSC 5293

DSC 5313

DSC 5303

DSC 5270

DSC 5263

Potpisan Sporazum o suradnji na projektu poboljšanja infrastrukture za širokopojasni internet

sporazum o sirokopojasnom internetu 2019Danas je u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije potpisan Sporazum o suradnji na projektu poboljšanja infrastrukture za širokopojasni internet između općine Oriovac i Brodsko-posavske županije.
Ovaj Projekt se provodi u okviru Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (ONP), sukladno kojem će se prijaviti na natječaj za sufinanciranje od strane fondova Europske unije. Projektom se planira izgradnja otvorene pristupne mreže elektroničkih komunikacija sljedeće generacije (NGA).
Sporazum je u ime općine Oriovac potpisao načelnik Antun Pavetić.

Brojni projekti i svijetla budućnost općine Oriovac

dan opcine 2019Više od 8 milijuna kuna iz europskih fondova u protekloj se godini slilo u općinu Oriovac. Vrijedan je to pokazatelj, istaknuo je načelnik Antun Pavetić na obilježavanju Dana općine, kako misle na svoje sugrađane i žele im stvoriti preduvjete za ostanak.

Tako su uvedene demografske mjere poput rodiljnih naknada, pomoći pri stambenom zbrinjavanju za mlade obitelji, stipendije te sufinanciranje školskog prijevoza i dječjeg vrtića.

Kroz program 'Zaželi' zaposleno je 17 žena koje starijim sugrađanima pomažu u kućanstvu, a ne treba zaboraviti ni energetsku obnovu i dogradnju dječjeg vrtića, za što je izdvojeno preko 4 milijuna kuna. Osobito veseli što je i sam izvođač radova iz općine, a ovih dana počinje i gradnja reciklažnog dvorišta u vrijednosti od 2,4 milijuna kuna.

Josip Jagodar, predsjednik Općinskog vijeća, istaknuo je kako misle i na mlade poljoprivrednike, za koje će pokušati izboriti natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i poticaje.

Svečanoj sjednici nazočili su i župan Danijel Marušić, te saborski zastupnici Davor Vlaović i Ljubica Maksimčuk, ali i načelnici te predstavnici brojnih udruga. (izvor: www.radioslavonija.hr)

Odluka o neodržavanju izbora članova Vijeća srpske nacionalne manjine

opcina oriovac

Na osnovi članaka 21. i 41. točke 4. Zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina („Narodne novine", broj 25/19, dalje: Zakon) Općinsko izborno povjerenstvo Općine Oriovac na sjednici održanoj 16. travnja 2019. donijelo je

ODLUKU
O NEODRŽAVANJU IZBORA ČLANOVA VIJEĆA
SRPSKE NACIONALNE MANJINE U OPĆINI ORIOVAC

Utvrđuje se da se izbori članova viječa srpske nacionalne manjine u Općini Oriovac raspisani za 5. svibnja 2019. neće održati jer Općinsko izborno povjerenstvo Općine Oriovac, u zakonom propisanom roku, nije zaprimilo niti jednu pravovaljanu listu kandidata na navedenim izborirna. Odluku u cijelosti pruzimite ovdje.

PREDSJEDNIK OPĆINSKOG IZBORNOG POVJERENSTVA
MARIO  MEANDŽIJA v.r.

Oriovac, 17.04.2019.godine.

Lokacije spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada na području općine Oriovac

kontejneriSpremnici za odvojeno sakupljanje otpadnog papira,plastike i stakla postavljeni su:
• Oriovac – centar kod tržnice
• Radovanje – kod Društvenog doma
• Kujnik – kod Društvenog doma
• Malino –kod Društvenog doma
• Lužani – centar kod Društvenog doma
• Ciglenik – u parku kod Društvenog doma
• Bečic – u centru kod kapelice
• Živike –u centru kod Društvenog doma
• Pričac – u centru kod Društvenog doma
• Slavonski Kobaš – u centru kod Društvenog doma

Lokacije spremnika za metal i tekstil postavljeni su :
• Oriovac –u centru kod tržnice
• Lužani – u centru kod Društvenog doma
• Slavonski Kobaš – u centru kod Društvenog doma

Poziv na prethodnu provjeru znanja i sposobnosti - komunalni redar

opcina oriovac

Na temelju članka 22. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (N.N. br. 86/08, 6/11 i 04/18), Povjerenstvo za provedbu natječaja za prijam u službu na radno mjesto Komunalni redar za obavljanje poslova komunalnog redarstva za općine Oriovac, Brodski Stupnik, Sibinj i Bebrina 1 (jedan) izvršitelj  na neodređeno vrijeme, dana 15.04.2019.godine objavljuje

P O Z I V
NA PRETHODNU PROVJERU ZNANJA I SPOSOBNOSTI

Dana  24.04.2019.godine obavit  će se pisano testiranje za obavljanje poslova komunalnog  redara, u prostoriji Vijećnice općine Oriovac, Trg hrvatskog preporoda br.1, 35250 Oriovac  s početkom u  11,000 sati.
Smatra se da je kandidat, koji nije pristupio prethodnoj provjeri znanja putem pisanog testiranja, povukao prijavu na natječaj.
Formalne uvjete javnog natječaja za radno mjesto komunalnog redara ispunjava, a time ujedno ostvaruje  i pravo pristupa testiranju slijedeći prijavljeni kandidati:

1. Josipa Gavran Ećimović, Ilije Martinovića 33  iz  Starog Slatinika


Na testiranje je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu.
Ne postoji mogućnost naknadnoga pisanog testiranja, bez obzira na razloge koji pojedinog kandidata eventualno priječe da testiranju pristupi u naznačeno vrijeme.
Pisani test sastojat će se od 10 pitanja. Svaki točan odgovor bodovat će se s 1 bod, što će dati broj bodova postignutih na pisanoj provjeri (od 1 do 10).
Testiranje traje  45 minuta.
Rezultati testiranja objavit će se dana 25.04.2019.godine na oglasnim  pločama  i na web stranicama općina Oriovac, Brodski Stupnik, Sibinj i Bebrina.
Intervju (razgovor) s kandidatima koji uspješno polože Test (sa onima koji su ostvarili najmanje 50% bodova iz pisanog testa), obavit će se  24.04.2019.godine u Vijećnici općine Oriovac s početkom u 12,00 sati.
Ovaj poziv upućen je kandidatima poštom, objavljen je na web stranicama i oglasnim pločama općina Oriovac, Brodski Stupnik, Sibinj i Bebrina dana  15.04.2019.godine.
O rezultatima natječaja kandidati će biti obaviješteni u zakonskom roku.
           


Povjerenstvo za provedbu natječaja

pdfPoziv

OGLASI


1.

Jakob Becker d.o.o.  11.11.2019.


Dana 25.11.2019. (ponedjeljak) odvozi se glomazni otpad iz Općine Oriovac.
Građevinski otpad, opasni otpad, traktorske gume, elektronski otpad NE ODVOZIMO!.

 

INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-155, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png