Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze

zlatna zutica 2018Zbog šteta koje je zlatna žutica vinove loze prouzročila u vinogradima diljem zemlje, kao i zbog opasnosti od njenog daljnjeg širenja u nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Naredbu o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze za 2018. godinu. Naredba je objavljena u Narodnim novinama 48/18. Naredbom se proširuje područje provođenja fitosanitarnih mjera u odnosu na prošlu godinu, s ciljem iskorjenjivanja i sprječavanja širenja zlatne žutice na teritoriju Republike Hrvatske.

pdfObavijest

Odluka o proglašenje elementarne nepogode izazvane olujnim nevremenom

bpz

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine" br. 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 150/11, 144/12 i 19/13), članka 6. Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda („Narodne novine" br. 73/97 i 174/04) i članka 56. Statuta Brodsko-posavske županije ("Službeni vjesnik Brodsko-posavske županije" br. 15/13 — pročišćeni tekst), župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić donosi

ODLUKU
o proglašenju stanja elementarne nepogode izazvane olujnim nevremenom - TUČOM na poljoprivrednim usjevima i nasadima na području općine Oriovac

 

. (izvor: www.bpz.hr)

pdfOdluka

 

Odvoz glomaznog otpada

beckerNakon velikog broja upita mještana i intervencija prema koncesionaru tvrtka Jakob Backer d.o.o. odredila je termin za prikupljanje glomaznog otpada.

odvoz glomaznog otpada 2018

Ujedno koristimo prigodu da pojasnimo zašto su odveženi kontejneri sa zelenih otoka. Kontejneri su postali smetlišta za odlaganje svega i svačega i pravi smisao istih se izgubio nemarom naših nesavjesnih mještana. Molimo Vas savjesne da sav svoj miješani komunalni otpad odlažete u crne kante dok ne dobijete kante za papir i plastiku na svoje kućne adrese. Općina se prijavila na natječaj za nabavku istih i nadamo se skorom pozitivnom odgovoru, do tad molimo za strpljenje, a one koji odlažu otpad u prirodi obavezno prijavite našoj komunalnoj redarki na broj 098 983 3485.
Hvala svima onima koji vode brigu o tome da smo ovaj planet posudili od svoje djece,a ne naslijedili od svojih djedova.

U Oriovcu održana jubilarna 20. manifestacija Oriovita

oriovita 2018U Oriovcu je u subotu, 9. lipnja, u organizaciji općine Oriovac, TZ općine, Udruge vinogradara i voćara, te SRU Šaran, održana jubilarna 20. Oriovita, Fišijada i poljoprivredni sajam. U oriovačkom parku okupio se veliki broj posjetitelja, koji su uz izvrsnu gastro ponudu fiša, šaranskih pola i potkova, te pohanog smuđa, mogli uživati i u najboljim vinima ovogodišnje Oriovite. Prije svečanog proglašenja najboljih vinara, goste su zabavili KUD Matija Gubec iz Slavonskog Kobaša, domaću KUD Luka Ilić Oriovčanin, te ŽPS Vesele šokice. Načelnik općine Antun Pavetić je izuzetno ponosan na dva desetljeća Oriovite - Ostvarili smo velike stvari u ovih dvadeset godina, samo kad pogledamo koliko su vina bolja, već bi time bili zadovoljni. Naši ribiči su očistili preko 600 kg ribe, park je pun ljudi, pleše se, pjeva, piju se najbolja vina. Dosta je ljudi došlo iz drugih mjesta, što je znak da i naša turistička zajednica itekako ima potencijala i još ćemo ozbiljnije pomoći razvoj turizma u našem kraju.-

Župan Danijel Marušić rado dolazi u Oriovac - Ovdje je prekrasno. Danas i finale županijskog kupa, Oriovita, pun oriovački park, sve pohvale. Oriovac je postao jedan od centara vinarstva u našem kraju i to je jako bitno, treba pomoći da se ova priča širi. Treba širiti ovakve pozitivne vibracije, čuvati tradiciju ali i davati na važnosti ovakvim manifestacijama.-

Predsjednica udruge vinogradara i vinara općine Oriovac, Marija Milašin presretna je zbog velikog odaziva gostiju - Sve je prošlo sjajno, drago mi je da nam kiša nije pokvarila manifestaciju. Naradili smo se i puno toga pripremili, zahvaljujem svim članovim udruge na trudu, te općini na podršci. Posebno mi je drago što je toliko naših članova osvojilo priznanja, to je znak da dobro i kvalitetno radimo.-

Na proglašenje je stigao i ovogodišnji šampion Oriovite, Gojko Soldo iz Vetova, koji je sa svojim sauvignonom iz 2017. oduševio ocjenjivački sud, zatim Ivan Gošćak, čija je kasna graševina 2017. najbolje ocijenjeno bijelo vino, te Anita Matijević, enolog iz mlade vinarije Kaptol (u vlasništvu tvrtke Visia Aurea d.o.o), koja je osvojila najviše bodova u kategoriji crnih vina sa svojim cuvee Cabernet Franc merlotom. Podijeljeno je 14 zlata, od toga je pet otišlo u Brodsko-posavsku županiju.

Priznanja su im uručili župan Danijel Marušić, saborski zastupnik Davor Vlaović, pročelnik HPŠSS podružnice Brodsko-posavske Željko Kucjenić, pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka, načelnik općine Oriovac Antun Pavetić, njegova zamjenica Željka Čorak, predsjednik općinskog vijeća Josip Jagodar te predsjednica Udruge vinogradara i voćara općine Oriovac Marija Milašin. Nakon toga uručena su priznanja i najboljim fiš majstorima, a na samom kraju programa goste je zabavljao TS Gazde. (izvor: www.radioslavonija.hr)

Josip Antolović iz Beravaca obranio naslov pobjednika Fišijade u Oriovcu

fisijada 2018Tridesetak ekipa natjecalo se jučer na Fišijadi u Oriovcu, koja je održana u sklopu jubilarne 20. Oriovite. Najbolji fiš skuhao je prošlogodišnji pobjednik Josip Antolović iz Beravaca, nastavljajući tako sa nizom sjajnih rezultata u Oriovcu. Druga je bila ekipa DVD-a Oriovac, u ime koje je nagradu i priznanje primio Miroslav Medunić, a treća je bila ekipa iz Kuće dida Tunje, za koju je kuhao mladi Oriovčanin Danijel Boranić.

Josip Antolović je zahvaljujući na priznanju rekao - U zadnjih deset godina najslabije mjesto u Oriovcu mi je bilo treće, tako da nastavljamo tradiciju, a u subotu idemo braniti naslov u Pleternicu. Inače ovo je krasna fišijada, rado dolazim i moram posebno pohvaliti malog Boranića, drago mi je da mi raste nasljednik, jedan od najpoštenijih momaka na ovim prostorima, on će biti izvrstan majstor fiša, Baranja će mu biti pod koljenima i to vrlo brzo.- (izvor: www.radioslavonija.hr)

Izjava o zaštiti privatnosti i sigurnosti osobnih podataka

opcina oriovac

Sukladno Uredbi (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (dalje: Opća uredba o zaštiti podataka), Općina  Oriovac (u daljnjem tekstu: Općina) u svom radu obvezuje se postupati u skladu sa poštivanjem i zaštitom osobnih podataka i privatnosti korisnika ovih mrežnih stranica, sve dok se oni koriste u okviru dozvoljenih uvjeta korištenja.

Osobnim podacima smatraju se svi podaci kojima se utvrđuje identitet te podaci potrebni za komunikaciju (npr. prezime i ime, adresa stanovanja, adresa e-pošte, kontakt brojevi telefona, mobilnih i faks uređaja i sl). Isti će biti prikupljani isključivo ako ih korisnik dobrovoljno dostavi putem ove mrežne stranice, elektroničke pošte ili na bilo koji drugi način.

Ove podatke koristimo u svrhu odgovora na upit korisnika ili dostavu tražene informacije,  za pokretanje odnosno vođenje postupaka iz naše nadležnosti na zahtjev korisnika, sakupljanja statističkih podataka korištenja ovih mrežnih stranica, poboljšanja iskustva pristupa stranici te se u druge svrhe neće koristiti.

Općina se obvezuje da neće učiniti ni na bilo koji način dostupnima Vaše osobne podatke trećima, već će nakon ispunjenja svrhe prikupljanja podataka iste obrisati.
    
U svakom trenutku imate pravo uvida, pravo ispravka, dopune ili brisanja datih podataka te pravo odustati od date privole za obradu Vaših podataka i zatražiti prestanak njihove daljnje obrade.
    
Na našim mrežnih stranicama ne primjenjuju se tzv. kolačići (cookies) – tekstualne datoteke koje na računalo korisnika smješta internetski poslužitelj kojim se korisnik koristi.
    
Zadržavamo pravo da možemo u svako doba, bez prethodne obavijesti, izmijeniti i/ili dopuniti Izjavu o privatnosti. Promijenjena Izjava o privatnosti postaje važeća objavom na ovim mrežnih stranicama.
    
Na pristup i korištenje ovih mrežnih stranica  te Izjavu o privatnosti primjenjuje se pravo Republike Hrvatske, a u slučaju spora nadležni su isključivo hrvatski sudovi.

Ova izjava o privatnosti primjenjuje se od 24. svibnja 2018. godine.

OPĆINA  ORIOVAC

 

 

Sauvignon vinarije Soldo iz Vetova - šampion jubilarne 20. Oriovite

ocjenjivanje vina 2018 1U organizaciji oriovačke udruge vinogradara i voćara, danas je u Društvenom domu u Oriovcu organizirano ocjenjivanje vina za jubilarnu, 20. Oriovitu, koja će biti održana u Oriovcu 9. lipnja. I ove je godine predsjednik ocjenjivačkog suda bio poznati vinar i enolog Ivica Perak iz Kutjeva – Drago mi je da je ovo već dvadeseta godina Oriovite. Moram reći da su vina svake godine sve kvalitetnija i posebno su me ugodno iznenadila crna vina, a imamo i  jako dobre graševine.-

Predsjednica Udruge vinogradara i voćara općine Oriovac, Marija Milašin nam je rekla da su izuzetno zadovoljni odazivom i brojem prijavljenih uzoraka – Šampion Oriovite je Sauvignon vinarije Soldo iz Vetova, drugo najbolje bijelo ocijenjeno vino je graševina – kasna berba vinarije Gošćak iz Slavonskog Broda. Ukupno imamo 14 zlata i od toga pet s područja naše županije, kao najbolje vinarija Gošćak, zatim Kovre Marko iz Nove Gradiške, Bogunović Helena iz Sibinja, Roginić Ivan iz Oriovca i OPG Grozdanović iz Oriovca. Od crnih vina najbolji  je Cuvee Cabernet Franck merlot iz 2016. godine vinarije Visia Aurea d.o.o iz Kaptola. Sva ova vina možete probati u subotu na Orioviti.-

Zadovoljan je i načelnik općine Oriovac, Antun PavetićDvadeset godina Oriovite govori dovoljno samo za sebe. Da je to manifestacija koja nema težinu i kvalitetu, interes vinara bi se gasio i ona bi lagano padala. A ona se iz godine u godinu šiti, već je nekoliko godina međunarodna. Ali i da nije ništa od toga bilo – već to što smo dobili bolja vina, dovoljan je dobitak cijele ove manifestacije.-

U subotu nas očekuje završna manifestacija? – Da, to je nekoliko manifestacija u jednoj, pa pozivam sve vaše slušatelje da dođu, jer imamo fišijadu, poljoprivredni sajam, predavanja, nastupe KUD-ova i samu Oriovitu, u okviru koje će nastupiti i popularne Gazde. Moram pohvaliti i članove udruge vinogradara i voćara i ribolovne udruge Šaran, a evo i općina izdašno pomaže ovu manifestaciju.- (izvor: www.radioslavonija.hr)

Kajak-kanu "Regata 2018."

kajak kanu 2018Jučer je održana kajak-kanu "Regata 2018." u Slav. Kobašu na kojoj je sudjelovalo sedam ekipa : „Marsonia“, „Kupa“, „Olimpik“, „Hrv. Kostajnica“, „Aljmaš“, „Odra“ i domaćini „Oriolik“. Natjecali su se mlađi juniori, kadeti i kadetkinje u disciplini K-1, K-2, C-1 i C-2. Na kraju se veslao maraton koji je ponudio zanimljivu utrku kako kajakaša tako i kanuista.
Okupljeni gledatelji, treneri, i natjecatelji zdušno su bodrili sve veslače koji su im se odužili atraktivnim i borbenim utrkama.
U ukupnom poretku prvo mjesto su osvojili domaćin KKK „Oriolik“, drugo KKK „Olimpik“ iz Slav. Broda a treće KKK „Marsonia“ iz Slav. Broda. Zaključujemo da su ekipe s područja Brodsko-posavske županije bile i ovog puta najuspješnije.Organizatori K K K Oriolik uspješno su položili ispit i primjereno organizirali ovaj športski događaj. (izvor: www.slavonskikobas-kudmg.com)

Obilježen Dan dječjeg vrtića „Ivančica Oriovac“

dan vrtica 20181. lipnja 2018. godine obilježen je drugi samostalni rođendan kojim se ujedno i opraštamo od još jedne generacije djece koja kreću u školu.
Naime prije dvije i pol godine ovaj se Dječji vrtić odvojio od ustanove DV "Ivana Brlić Mažuranić" iz Slavonskog Broda te su postali samostalni vrtić sa sjedištem u Oriovcu, a prema županijskom planu kao mreža vrtića u još šest općina provodi program predškole.
Ovo je kao što rekoh naš drugi rođendan na koji smo ponosni, izjavila je ravnateljica vrtića Blanka Stažić.
Prigodna se priredba povodom ovog događaja sastojala od dva dijela. U prvom su dijelu djeca svih vrtićkih skupina pokazala svoja umijeća kroz ples, pjesmu, stihove,…, a u drugom su dijelu odgojiteljice scenskom izvedbom priče „Plesna haljina žutog maslačka“ iznenadile i djecu i roditelje.
Poruka cjelokupnog programa bila je naglasiti koliko smo za prirodu vezani i koliko nam priroda dobrim vraća sve do trenutka dok ju poštivamo. Nepoštivanjem prirode ne poštivamo ni sami sebe.
Posao odgojitelja nije posao koji staje sa zatvaranjem vrata vrtića. To je posao koji se svakodnevno nosi kući, osmišljava, nadograđuje, mijenja, proživljava, suosjeća i živi.
Još jedna generacija tako odlazi u školu, a stižu nova djeca koju nestrpljivo čekaju tete odgojiteljice.

U tijeku je prebacivanje vodovodne mreže na vodocrpilište Slavonski Brod

opcina oriovac

Poštovani mještani općine Oriovac!
U tijeku je prebacivanje vodovodne mreže na vodocrpilište Slavonski Brod. Ako ste primjetili promjene u kvaliteti vode, molimo Vas za strpljenje. Razlog je ispiranje cijevi, a uskoro će svi stanovnici općine biti opskrbljeni kvalitetnijom vodom!

 

Poziv na 9. sjednicu Općinskog vijeća

opcina oriovac

kojim Vas pozivamo na 9. sjednicu Općinskog vijeća općine Oriovac koja će se održati  7.06.2018.godine (četvrtak) s početkom u  19,00 sati u vijećnici općine Oriovac sa sljedećim

pdfD N E V N I M    R E D O M

 

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png