Sukošanci u Slavonskom Kobašu

sukosanci 2016Slavonski Kobaš ponovo je bilo mjesto pjesme, plesa i neizmjerne radosti prilikom ponovnog susreta dva KUD-a, KUD iz SUkošana i domaćin KUD "Matija Gubec". Od petka do nedjelje svi su bili kao jedna vesela obitelj gdje su se i oni koji su prvi puta na ovakovom druženju, potpuno uklopili u poprilično ubrzani ritam.
U petak navečer započeo je susret u dvorani DVD doma uz plesno večer. Bilo je tu i i sukošanskog i slavonskog kola, a o „pismama" da se i ne govori.
U subotu prijepodne gosti su posjetili Slavonski Brod gdje su razgledali muzej tambure, tvrđavu i ostale kulturne vrijednosti. Navečer se nastavilo uz tambure i prijateljsko ćakulanje te dogovor o novim susretima. Treba istaknuti kako je ovo već osamnaesta godina kako ova dva društva uspješno surađuju.
Svi su bili u nedjelju na misnom slavlju u crkvi sv. Ivana Krstitelja na kojoj je župnik pozdravio goste iz Sukošana i ugostio ih u župnom dvoru. U popodnevnim satima uz zaista iskren i prilično dirljiv rastanak gosti su otputovali kući s mislima o idućem susretu. (izvor:www.slavonskikobas-kudmg.com)

sukosanci 2016 1

sukosanci 2016 2

sukosanci 2016 3

sukosanci 2016 4

sukosanci 2016 5

sukosanci 2016 6

Požar u Župnom uredu

pozar zupni ured 1Vatrogasci Općine Oriovac na svoj su dan, dan sv. Florijana, imali priliku pokazati svoju vještinu i spremnost pomaganja u nesreći. Naime, danas je u prijepodnevnim satima, točnije oko 10 sati, zaprimljena dojava o požaru u Župnom uredu u samom centru sela. Iako je reakcija DVD-a Oriovac bila izuzetno brza, to nije spriječilo vatru koja je već tada bila poodmakloj fazi u nanošenju veće materijalne štete. Vatrogasci su djelovali svim rasploživim sredstvima, a u akciju spašavanja uključila se i nekolicina mještana koja se toga trenutka zatekla na mjestu nezgode.
Prema riječima Maria Vlka, zapovjednika DVD-a Oriovac, uzrok požara bio je zapaljeni dimnjak. Vatra je zahvatila obližnje grede čime je došlo do zapaljenja krovišta i širenja požara preko trstike, odnosno stropnih konstrukcija, nakon čega je došlo je do urušavanja krovišta.
Župnik je za to vrijeme boravio u svom uredu smještenom na suprotnom kraju župnoga stana te srećom nije stradao. Kako nije bilo ljudskih žrtava, ovaj će dan sv. Florijana ipak dati naglasak da opreza nikad dosta, a hrabrost i spretnost naših vatrogasaca staviti u prvi plan.

pozar zupni ured 2

pozar zupni ured 3

Održana tribina – ‘Pomirenje će vas osloboditi’

matulic 2016U mjesnom domu u Oriovcu, sinoć je u organizaciji Udruge veterana dragovoljaca domovinskog rata „OTROVI“, održana javna tribina pod nazivom – “Pomirenje će vas osloboditi’. Uvodno predavanje održao je prof. dr. sc. Tonči Matulić, dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu – Od našeg prošlog susreta ovdje u Oriovcu, dogodili su se parlamentarni izbori, u međuvremenu su se tresla brda, a zasad se nije dogodilo puno promjena. No, treba svakome dati šansu da se snađe i pokrene svoje projekte. Možda smo imali prevelika očekivanja. Treba se provozati Slavonijom i vidjeti kako se živi, to može puno bolje. Naša očekivanja su narasla s godinama nezadovoljstva i krajnje je vrijeme za reforme.

I ova izbjeglička kriza je znak vremena u kojem se nalazimo. Sve što se zbiva oko nas, zbiva se pod Bogom, ukoliko vjerujemo u njega. Uzrok krize je rat, dugogodišnji rat na tom području, u kojem veliku ulogu imaju zapadne sile, koje bi te ljude trebali onda primiti kod svoje kuće.-

O čemu ćete ovom prigodom govoriti u Oriovcu? – Večeras govorimo o pomirenju. Svakog kršćanina ova tema asocira na onu Kristovu – ‘Istina će vas osloboditi’. Sloboda je najdragocjeniji dar. Ovi ljudi, branitelji, invalidi, oni najbolje razumiju o čemu govorimo kad govorimo o slobodi. Možeš čovjeku dati sva blaga svijeta, ali ako nije slobodan, ništa mu ne vrijedi. Naravno, čovjek može sebe itekako obmanuti i misliti da je slobodan, a biti potpuni rob. Potrebno je progovoriti o tome da je prava, istinska sloboda – sloboda od laži, od obmane, od ideologije i da je prava sloboda u istini. O prošlosti, o Domovinskom ratu, o istini s kojom se svaki građanin mora suočiti. A to ne možemo postići, bez Božje pomoći. Mislim da naše društvo, bez obzira na svu svoju kršćansku tradiciju, mora proći kroz taj čin pomirenja, a to znači razdružiti se sa zlom, razdružiti se s lažima. Mi ne možemo fingirati da smo se ispovijedili ukoliko smo u ispovijedi prešutjeli i lagali. Pa što možemo onda očekivati, ako smo lagali samog Boga? Da onaj koji je lagao Boga, neće lagati čovjeka? Pa to je milijardu puta lakše. Moramo u pravim vrednotama, na pravim mjestima prepoznati prave izvore životne snage i životnog opredjeljenja – to je prava poruka našeg večerašnjeg druženja u Oriovcu – da pomirenje ide kroz oslobođenje i da oslobođenje ide kroz pomirenje, a to je uvijek proces čišćenja, razdruživanja, razgraničavanja dobra i zla, istine i laži,  pravde i nepravde.-

Predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata “Otrovi”, Ivan Didaković je obraćajući se nazočnima, naglasio – Hrvatska politika, kao i svjetska, je kontaminirana i zatrovana negativnim, jer ni mi nismo stvorili model i prototip istinskog kršćanskog čovjeka i političara koji svoj motiv ima u ljubavi, pravdi, istini i poštenju. Takvi postoje i oni su među nama. Moramo govoriti što Hrvatska nije i što domoljublje nije. Nama je čak uzurpiran i pojam domoljublja. Jer domoljublje nije u kojem se lobiranjem fokusiramo samo na svoj lobi, domoljublje nije isključivost. Ono nije pravljenje veza i protekcija, a nije niti grlato vikanje ‘Hrvatska’ i mahanje barjacima, a istovremeno živjeti nemoralno i izvan Božjih vrednota,  a takvo što postoji u svim porama našeg društva.  Jer onda nam se dogodi da domoljublje postane prezreno, da stvorimo kompleks i bude nas sramota nositi naš barjak i križ naš. Naše vlasti se ponašaju kao hrvatski stečajni upravitelji rasparčavajući tuđu muku i trud, dok se sve to ne ugasi i razgrabi, a mi to samo gledamo šutke. Dokle želimo biti slobodni na tuđi račun? Čega se i koga mi bojimo?

Uz mještane Oriovca, predstavnike općinskih vlasti, na tribini su bili predstavnici braniteljskih udruga, načelnici susjednih općina i brojni drugi gosti. (izvor: www.radioslavonija.hr)

Dodijeljena županijska priznanja i nagrade

kovanica od zlataSvake godine, već dvadeset i tri godine za redom, Brodsko-posavska županija 15. travnja obilježava Dan županije, u spomen na 15. travnja 1993. kada je konstituiran prvi saziv Županijske skupštine.

Tako je i ove godine taj dan obilježen svečanom sjednicom, na kojoj su dodijeljena županijska priznanja i nagrade.

Povjerenstvo za dodjelu županijskih javnih priznanja dodijelilo je, pored ostalih nagrada, KOVANICU OD ZLATA - godišnju nagradu za fizičke osobe, nekolicini zaslužnih stanovnika županije. Ove godine je ta nagrada, između ostalih, uručena i našoj oriovčanki Mariji Milašin, mag. ing. agr., stručnoj savjetnici u Savjetodavnoj službi, Podružnica Brodsko-posavske županije - Ured Oriovac.
Gospođa Milašin nagradu je osvojila zbog svog savjetodavnog rada na području hortikulture, ruralnog razvoja i upravljanja obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ostvarila je kvalitetnu suradnju s velikim brojem gospodarstava na području Brodsko-posavske županije individualnim savjetovanjem, od tehnoloških savjekovanica od zlata 2ta do izrade planova gospodarenja, investicijskih projekata (prerada primarne proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i zadrugama) i intenzivnom suradnjom s udrugama proizvođača voća, grožđa i vina, udrugama žena, udrugama za ruralni razvoj, lokalnim razvojnim agencijama, Poljoprivrednom komorom i drugim subjektima (općinske i županijska uprava), koji servisiraju poljoprivredna gospodarstva. U svezi navedenog posebno se treba istaknuti veliki broj održanih predavanja i nastupa u javnim medijima, gdje se pored stručnog djelovanja iskazala u popularizaciji poljoprivrede, života u seoskom prostoru i same Brodsko-posavske županije.

(izvor: http://www.savjetodavna.hr; foto: Roko Janković)

Mještani općine Oriovac svečano obilježili svoj dan

dan opcine 2016Općina Oriovac ovog je vikenda svečano obilježila svoj dan. Sinoć je u Društvenom domu održan kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili KUD-a „Luka Ilić Oriovčanin“ i gosti – HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice. Potpisane su i prigodne povelje o suradnji Oriovca i Subotice i ova dva KUD-a.  Svečani program je nastavljen danas  svetom misom u crkvi Sv. Emerika, nakon čega je uslijedilo odavanje počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u oriovačkom parku. Vijence su položili saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović i županijska pročelnica Klara Šćuka, čelni ljudi općine Oriovac na čelu s načelnikom Antunom Pavetićem, obitelji poginulih branitelja, te predstavnici društvenog i političkog života. Nakon polaganja vijenaca održana je svečana je sjednica Općinskog vijeća u društvenom domu u Oriovcu.

Govoreći o stanju u općini, načelnik Antun Pavetić je istaknuo – Moram naglasiti da se općina Oriovac prošle godine uz investiciju od milijun kuna pridružila općinama koje nose takozvanih ‘zelenih općina’. Na području naše općine više nema ni jedne deponije komunalnog otpada, jer smo uz potporu Fonda za zaštitu okoliša sanirali tri preostale deponije (Lužani, Slavonski Kobaš i Malino). Pored toga smo uveli jedan veliki broj zelenih otoka, što je bila investicija od oko 250 tisuća kuna. Općina Oriovac je i u vrhu među općinama koje su iskazale interes za energetsku obnovu kuća i fasada. Točnije rečeno, peti smo u Hrvatskoj po privučenim sredstvima za tu namjenu na što sam vrlo ponosan. Ono na čemu još moramo intenzivnije raditi je razvoj poduzetničke zone Čaplja. Naime, unatoč činjenici da smo već dva puta uputili javne pozive poduzetnicima i obrtnicima za korištenje prostora zone po izuzetno povoljnim uvjetima, još nam se nitko nije javio. Tamo su sada dvije tvrtke, no mogu reći da neformalni interes postoji i vjerujem kako ćemo ovu zonu ubrzo popuniti.-

Saborski zastupnik Davor Vlaović je naglasio da – Oriovčani mogu biti ponosni na svoju općinu, jer ona prednjači u nizu aktivnosti, od očuvanja tradicije kroz rad KUD-ova, do potpore obiteljskim gospodarstvima, udrugama, poduzetnicima i obrtnicima i raznim drugim aktivnostima.  Ja tvrdim da općine i županije imaju svoju svrhu, smatram kako je nužna je daljnja decentralizacija u Hrvatskoj. Isto tako nužno je osigurati novac za funkcioniranje lokalnih zajednica i omogućiti općinama, gradovima i županijama da kroz svoje razvojne projekte sa dovoljnom količinom novca mogu ideju pretočiti u konkretan projekt, a tada sredstva povući i iz EU fondova. Kroz usvajanje državnog proračuna, posebno mi se svidio prijedlog da se radi na izmjenama i dopunama zakona koji će olakšati funkcioniranja poduzetnika i obrtnika, a administrativne barijere se umnogome svedu na minimum.  Država mora biti servis za brže i lakše poslovanje i ishođenje raznih dozvola, a ne administrativna barijera.’

Na svečanoj sjednici uručena su i posebna priznanja. Primili su ih za aktivan doprinos u razvoju lokalne zajednice – Radioamatersko društvo i DVD Oriovac, koje ove godine obilježava 125 godina postojanja. Mario Vlk , zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Oriovac je zahvaljujući na priznanju rekao – Radi se o jednom od najstarijih društava u Brodsko-posavskoj županiji . Iza nas je velika tradicija koje se moramo držati.  Na nama je veliki dio odgovornosti, a zahvaljujući općini jedno smo i od najopremljenijih društava na području županije.- (izvor: www.radioslavonija.hr)

7. po redu JobClub u Slavonskom Brodu

bpz

Brodsko-posavska županija provodi projekt „Zajedno danas za sutrašnje zapošljavanje" financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program"Razvoj ljudskih potencijala",programa dodjele bespovratnih sredstava „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II”.

Projekt „Zajedno danas za sutrašnje zapošljavanje" ima za cilj poboljšati konkurentnost nezaposlenih osoba na tržištu rada i na taj način doprinijeti povećanju   zapošljavanja u Brodsko-posavskoj županiji kroz provedbu aktivnosti  „JOB CLUB-ova".

Sedmi po redu Job Club bit će održan u Slavonskom Brodu. Okvirni termin održavanja je druga polovica travnja 2016. godine. (izvor: www.jobclub.bpz.hr)

pdfPoziv

wordPrijavnica

 

Objavljen popis udruga za dodjelu financijskih sredstava

opcina oriovacPopis udruga koje su se javile  i ispunile propisane uvjete natječaja za dodjelu financijskih sredstava, odnosno nefinancijske podrške udrugama i drugim organizacijama civilnog društva koje doprinose razvoju sporta, kulture, tehničke kulture te programe rada religijskih i drugih službenih zajednica:

 

 1. KKK „ORIOLIK“ SLAV. KOBAŠ
 2. NK „OMLADINAC“ CIGLENIK
 3. TK „SVJETLOST“ LUŽANI
 4. TDK „ŠKORPION“ ORIOVAC
 5. NK „ORIOLIK“ ORIOVAC
 6. KK “REKORD-TIM“ ORIOVAC
 7. NK „SLAVONAC“ SLAVONSKI KOBAŠ
 8. ŠN „SVJETLOST“ LUŽANI
 9. NK “SVJETLOST“ LUŽANI
 10. ŠN „ORIOVAC“ ORIOVAC
 11. NK „MLADOST“ MALINO
 12. KUD „GRANIČAR“ LUŽANI
 13. KUD „MATIJA GUBEC“ SLAVONSKI KOBAŠ
 14. KUD „LUKA ILIĆ ORIOVČANIN“ ORIOVAC
 15. ŽUPA SV. IVANA KRSTITELJA SLAVONSKI KOBAŠ
 16. ŽUPA SV. EMERIKA ORIOVAC
 17. ŽUPA GOSPE FATIMSKE LUŽANI
 18. LOVAČKO DRUŠTVO „ORIOVAC“ ORIOVAC
 19. ŠRU „ŠARAN“ ORIOVAC
 20. ŠRU“ORLJAVA“ LUŽANI
 21. UDRUGA PROIZVOĐAČA MLIJEKA BPŽSLAVOSNKI BROD
 22. UDRUGA VINOGRADARA I VOĆARA OPĆINE ORIOVAC
 23. UDRUGA „UZORNE HRVATSKE SEOSKE ŽENE“ GORNJI DESINEC
 24. UDRUGA „ARTECO“ MALINO
 25. KLA „JASNI VIDICI“ ORIOVAC
 26. RADIOAMATERSKA UDRUGA ORIOVAC, ORIOVAC
 27. UVDDR „OTROVI“ ORIOVAC
 28. MOTO KLUB „SINOVI RAVNICE“ LUŽANI
 29. KREATIVNA UDRUGA MLADIH „LIMES“ SLAVOSNKI KOBAŠ

Izvješće o provjeri formalnih uvjeta prijavljenih kandidata za Savjet mladih

opcina oriovac

Na temelju članka 5. Odluke o osnivanju Savjeta mladih općine Oriovac Odbor za izbor i imenovanja Općinskog vijeća Općine Oriovac, utvrdio je i objavljuje

IZVJEŠĆE


o provjeri formalnih uvjeta prijavljenih kandidata za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Općine Oriovac i utvrđivanju popisa važećih kandidatura
Javni poziv za isticanje kandidature za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Općine Oriovac objavljen je na web stranici Općine Oriovac dana 17. ožujak 2016. godine.
Rok za prijavu kandidatura bio je 15 dana od dana objave Javnog poziva za isticanje kandidature za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Općine Oriovac na web stranici Općine Oriovac i istekao je dana 01. travnja 2016. godine.

pdf Izvješće

16. sjednica Općinskog vijeća

opcina oriovacPoziv kojim Vas pozivamo na 16. sjednicu Općinskog vijeća općine Oriovac koja će se održati 30.03.2016.godine (srijeda) s početkom u 18,30 sati u vijećnici općine Oriovac sa sljedećim DNEVNIM REDOM:

pdf Dnevni red

Slavonski Brodvej oduševio izvedbom predstave "Umri muški"

umri muskiOpćina Oriovac i Vijeće mjesnog odbora Oriovac ove je srijede organiziralo kulturnu večer za sve ljubitelje kazališta. Oriovčane je ugodno iznenadila glumačka ekipa Slavonkog brodveja izvedbom jednog kazališnog komada pod nazivom "Umri muški". Naime, radi se o crnoj komediji u kojoj su se više od sat i trideset minuta izmjenjivali zanimljivi i smiješni trenuci. Priča je to o ženi koja s manje ili više uspjeha manipulira životima svoga muža i ljubavnika čiji se međusobni susret na kraju pretvara u neočekivanu novu dramu. Glavni je zaplet ljubavni trokut koji su na zanimljiv način interpretirali mladi polaznici umjetničke akademije Matej Safundžić, Luka Stilinović i Ivana Vukičević, naša Oriovčanka. Ova je mlada glumačka postava u potpunosti  bila profesionalna te ostavila velik dojam na sve posjetitelje. Iako se predstava izvodila pod imenom "Umri muški",
njezin je originalni naziv „Nije bila peta, bila je deveta“ od Alde Nikolaja, rumunjsko-talijanskog dramaturga.
Za Oriovčane i samu Općinu svakako je vrijedno spomena da je ovakava mala sredina izrodila i svoju prvu glumačku zvijezdu, Ivanu Vukičević, koja se u ovoj predstavi našla u ulozi Eme. Ivana je publiku doslovno oborila s nogu, a o svom začetku glumačke karijere Ivana je prokomentirala:
"Odluka o odlasku na umjetničku akademiju došla je preko noći. Teška prošlost uvelike mi je otežavala moju odluku, ali u tome sam se defnitivno pronašla te sam završila 3 godine Umjetničke akademije u Osijeku i upisla prvu godinu diplomskog studija nakon čega ću postati magistar glume i lutkarstva."
Od manjeg broja predstava u kojima je sudjelovala svakako treba istaći da je Ivana sudjelovala na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka u Zagrebu, PIF, sa svojom lutkarskom predstavom.
Uvelike se zahvaljuje svojim kolegama Luki i Mateju koji su je prihvatili za svoju suradnicu, a riječi zahvale posebno je uputila načelniku Pavetiću koji je jednim velikim dijelom zaslužan što je uspjela otvariti svoj cilj. Bez pomoći koju mi je pružila Općina u najtežim trenucima, zasigurno bih teško uspjela, poručila je Ivana.
Svojim je Oriovčanima, zajedno sa svojim kolegama, Ivana spremna pripremiti još puno zanimljivih kulturnih događanja, kako za najmanje uzraste tako i za velike, a ovom prilikom poruka je to svim mještanima, koji do sada nisu bili u mogućnosti pogledati nastup Slavonskog Brodveja, da to svakako učine na jednoj od sljedećih predstava.

umri muski 2

umri muski 3

 umri muski 3

umri muski 3

umri muski 3

umri muski 3

umri muski 3

Javni natječaj za isticanje kandidatura za članove Savjeta mladih

opcina oriovac

Na temelju Odluke o osnivanju Savjeta mladih općine Oriovac donesene na 14.sjednici Općinskog vijeća općine Oriovac dana 15.12.2015.godine i Zaključka o pokretanju postupka izbora članova Savjeta mladih općine Oriovac, Općinsko vijeće općine Oriovac na 14.sjednici održanoj 15.12.2015.godine donosi

JAVNI POZIV
za isticanje kandidatura za članove Savjeta mladih općine Oriovac

pdf Javni poziv

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png