Održana 34. smotra tamburaških sastava „Kobaš 2016“

34 smotra tamburasa kobas 2016U nedjelju 9. listopada održana je 34. smotra tamburaških sastava Brodsko-posavske županije „Kobaš 2016“.
Već tradicionalno Smotra je započela otvaranjem etnografske izložbe čiji su autori Manda Mitrović i Elizabeta Orić, a tema je bila „Pulica do pulice“. Stotinjak raznovrsnih izložaka pokazalo je svu ljepotu ručnih radova naših baka i prabaka odišući podnebljem u kojem se nalazi.
U 16 sati svoj program u crkvi izveo je zbor crkve Sv. Petra i Pavla iz Kaptola pod dirigentskom palicom maestra Josipa Prajza. Gledatelji su bili oduševljeni izvedbama crkvenih napjeva, a često su i zapjevali njima poznate pjesme.
Zatim se na ispred crkve igralo šokačko kolo u kojem su bili izvođači i gledatelji.
U dvorani Doma kulture odvijao se glavni program gdje je 10 tamburaških sastava (neki uz vokalne skupine) pokazalo svoje umijeće sviranja na tamburi. Sve okupljene pozdravio je u ime organizatora K U D-a „Matija Gubec“ predsjednik Antun Baćo, u ime Općine Oriovac načelnik Antun Pavetić, a manifestaciju je otvorila u ime Brodsko-posavske županije, pročelnica Klara Šćuka.
Zatim je voditeljica programa Kristina Nikičić redom najavljivala ove sastave:
T S K U D-a „Lovor“ iz Trnjana
T S „Bakšiš“ iz Oriovca
T S „Tamburaši sa Svržnice“ iz D. Andrijevaca
T S K U D-a Matija Gubec iz Slav. Kobaša
T S K U D-a Tamburica iz Starog Petrovog Sela
T S „AIS“ iz Slav. Broda
T S K U D-a Drežnik iz Drežnika
T S K U D-a „L. I. Orivčanin“ iz Oriovca
T S F A „Broda“ iz Slav. Broda
T S „Rubato“ iz Slav. Broda


Na kraju izvedbi ocjenjivačka komisija u sastavu: Mihael Ferić, Tihomir Ivanetić i Mika Gabrić voditeljima su iznijeli svoja zapažanja i u dijalogu se moglo čuti sve što je dobro i ono što treba ispraviti.Tamburaški sastav K U D-a „Lovor“ iz Trnjana izabran je da predstavlja našu županiju na 5. državnoj smotri u Dugom selu.
Zaključak je da je Smotra bila na visokom nivou kako organizacijski tako i programski a posebno treba istaći veliki broj mladih tamburaša.
Nije moglo na kraju proći bez ugodnog druženja uz mali domjenak, svirku, pjesmu i kolo… (izvor: http://www.slavonskikobas-kudmg.com)

Obavijest učenicima srednjih škola

opcina oriovacObavještavaju se učenici srednjih škola s područja općine Oriovac koji putuju vlakom da će Općina Oriovac isplaćivati subvenicu mjesečne karte u iznosu od 25%. Učenici su obvezni u općinu Oriovac (knjižnica) donijeti:
-    potvrdu iz škole o redovnom upisu u školsku 2016./2017. godinu
-    presliku mjesečne karte za tekući mjesec
-    presliku iskaznice HŽ-a s fotografijom

Subvencije će se isplaćivati

od 01. - 15. u mjesecu za tekući mjesec od 10,30 – 15,00 sati

Učinici su obvezni donijeti traženu dokumentaciju do navedenog datuma kako bi ostvarili pravo na subvenciju.

Održan 24. komemorativni skup u povodu Dana poginulih branitelja

dan poginulih branitelja 2016U petak 30. rujna 2016.godine u Oriovcu je u prijepodnevnim satima upriličen 24. po redu komemorativni skup povodom obilježavanja Dana poginulih branitelja s područja Općine Oriovac.

Sve je počelo u 9.30 sati okupljanjem u župnoj crkvi sv. Emerika povodom služenja svete mise za sve poginule branitelje. Po završetku ovog misnog slavlja prisutni su se uputili kod spomen obilježja palim braniteljima gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima, u kino sali upriličena je i komemorativna sjednica na kojoj su nazočili: saborski zastupnik Davor Vlaović i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Klara Šćuka, čelni ljudi općine Oriovac na čelu s načelnikom Antunom Pavetićem, obitelji poginulih branitelja, te predstavnici društvenog i političkog života kao i ravnatelji osnovnih škola s područja općine.

Nazočnima su se prigodnim govorom obratili načelnik Općine, Antun Pavetić, pročelnica Klara Šćuka te saborski zastupnik Davor Vlaović. Program je praćen i glazbeno-scenskom izvedbom za koju su bili zaslužni učenici OŠ "Dr. Stjepan Ilijašević", te Ana Orić i Marija Stažić svojim vokalno-instrumentalnim nastupima.

Predstavnici Vijeća mjesnih odbora zajedno s roditeljima poginulih, na grobovima pokojnih branitelja također su položili vijence i zapalili svijeće.

Sustav za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu

opcina oriovac

Sukladno odredbi članka 36. St.2. Zakona o održivom gospodarenju otpadom (N.N. br. 94/13), obveza je jedinice lokalne samouprave da uspostavi sustav za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu.

Općina Oriovac je navedenu zakonsku obvezu ispoštivala, te je donesena Odluka o uspostavi sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu i evidentiranju lokacija odbačenog otpada (preuzmi ODLUKU), a o poduzetim mjerama po inspekcijskom nadzoru obaviješteno je i nadležno Ministarstvo (preuzmi DOPIS).

Ukoliko primjetite nepropisno odbačen otpad, potrebno je popuniti priložen obrazac i isti dostaviti na e-mail općine: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na adresu općine: Općina Oriovac, Trg hrvatskog preporoda br.1, Oriovac.

Obrazac za prijavu preuzmite OVDJE .

KUD „GRANIČAR“ Lužani na 51. Vinkovačkim jesenima

kud luzani vnkovacke jeseniSvake godine u mjesecu rujnu jedan grad u Hrvatskoj posebno oživi, taj grad naziva se Vinkovci. U tom mjesecu se održavaju nadaleko poznate VINKOVAČKE JESENI. Na ovim 51. Vinkovačkim jesenima sudjelovali su i članovi KUD-a „Graničar“ iz Lužana. Uveličali su ovu proslavu tradicije sudjelovanjem u tri događaja.
Prvi nastup bio je u subotu 17. rujna u sklopu DRŽAVNE SMOTRE IZVORNOG HRVATSKOG FOLKLORA gdje smo pred mnogobrojnom publikom i 14 društava koji su sudjelovali imali čast nastupati zadnji i zatvoriti program. Bogate svečane nošnje našeg kraja na 30-ak plesača i svirača činilo je prelijepu sliku na velikoj pozornici Vinkovačkih jeseni te pokazalo koliko su članovi KUD-a „Graničar“ zaljubljeni u očuvanje tradicije svog kraja. Njihova pjesma i izvedba kola nimalo nije zaostajala za viđenom slikom, a kao dokaz tomu je veliki pljesak kojim smo bili ispraćeni sa pozornice.
Nedjelja, 18.9., u Vinkovcima je rezervirana za SVEČANI MIMOHOD I REVIJU KONJSKIH ZAPREGA. Lužančani su se ponovno svečano spremili i zauzeli svoje mjesto u mimohodu. Veseli i raspjevani smo šetali ulicama grada pritom zabavljajući sve prisutne ljude koji su se okupili kako bi vidjeli bogatstvo naše zemlje.
Ta ljepota starog tradicionalnog ruha obilježena je u još jednom programu na ovim jesenima. Naši članovi, skupa sa još 46 drugih društava, imali su priliku sudjelovali i u stvaranju najvećeg kola. Dakle, nakon svečanog mimohoda otišli smo do stadiona na kojem je formirano NAJVEĆE KOLO 51. VINKOVAČKIH JESENI.
Sudjelovanjem na 51. Vinkovačkim jesenima članovi KUD-a „Graničar“ pokazali su svoj veliki trud, napor i ljubav koju ulažu u radu očuvanja tradicije Slavonije i Hrvatske, a kući su ponijeli ogroman ponos i sreću što su baš oni imali priliku još jednom predstaviti svoje selo i županiju na ovako velikom događaju.

kud luzani vnkovacke jeseni 1

kud luzani vnkovacke jeseni 2

kud luzani vnkovacke jeseni 3

kud luzani vnkovacke jeseni 4

Zaklada Ana Rukavina poziva na akciju upisa u Registar

zaklada ana rukavinaU četvrtak, 15. rujna, od 10 do 12 sati, u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod (Ante Starčevića 13), održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcija će se održati na inicijativu Udruge „Slap“ iz Slavonskog Broda. Udruga „Slap“ je dobrotvorna humanitarna udruga koja prije svega okuplja roditelje i članove obitelji djece oboljele malignih i rijetkih bolesti te im je želja i ovom akcijom osvijestiti sugrađane o važnosti pomaganja oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljima. Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njime Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 51.930 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je 63 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu. (izvor: www.radioslavonija.hr)

19. sjednica Općinskog vijeća

opcina oriovacPoziv kojim Vas pozivamo na 19. sjednicu Općinskog vijeća općine Oriovac koja će se održati 14.09.2016.godine (srijeda) s početkom u 19,00 sati u vijećnici općine Oriovac sa sljedećim DNEVNIM REDOM:

pdf Dnevni red

Službeni rezultati izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru

izbori 2016Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske objavilo je potpune rezultate izbora, liste koje su dobile najmanje 5% glasova birača, na izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru provedenih 11. rujna 2016. godine

pdfSlužbeni rezultati

Manifestacija ‘Razigrani lipicanci’ održana u Slavonskom Kobašu

razigrani lipicanci 2016Svečanom povorkom prekrasno okićenih konjskih zaprega kroz Slavonski Kobaš započelo je još jedno izdanje vrijedne manifestacije ‘Razigrani lipicanci’.  U organizaciji KUD-a „Matija Gubec”, konjogojske udruge i pod pokroviteljstvom općine Oriovac i Brodsko-posavske županije. U Slavoniji se konji više ne koriste za poljoprivredne radove, već isključivo za paradiranje i sportsko natjecanje, pa je njihovo održavanje i skupo i zahtjevno, ali i dokaz ljubavi prema slavonskoj tradiciji vezanja života uz ove plemenite životinje.

Publika je odlučila da nagradu za najljepše uređenu zapregu dobije Mata Jagodanović iz Bartolovaca. Po sudu stručne komisije prvoplasirana je bila zaprega Mihaela Tandarića iz Slavonskog Kobaša,  drugo mjesto je osvojila zaprega Domagoja Grgića iz Bebrine, a treće zaprega Željka Mijatovića iz Bodovaljaca. Najuspješnijima su pehare uručili župan Danijel Marušić, zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora Davor Vlaović, te načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić.

Otvarajući svečanost, župan Marušić još jednom je naglasio da Slavonija ne smije zaboraviti svoju tradiciju, te da ovakve manifestacije pokazuju da ima dovoljno onih koji će je, bez obzira na trenutnu krizu i dalje čuvati. Načelnik Pavetić je istaknuo podsjetio na važnost očuvanja tradicije i kulturne baštine za buduće naraštaje – Ovo je manifestacija koja je postojala još sedamdesetih godina prošlog stoljeća i jako mi je drago što je ponovno zaživjela, drago mi je da je ove godine veći broj organizatora i nadam se na će se ova lijepa priča jednako uspješno nastaviti i budućnosti.

Tunja Sekulić, jedan je od najzaslužnijih što je manifestacija organizirana na ovako visokom nivou – Ja se sjećam te manifestacije gotovo pedesetak godina. A što se tiče ljubavi prema konjima, čovjek se s tim rodi, jer koliko se ja sjećam Sekulića kuće, nikad nije bilo drugog prijevoznog sredstva osim konja.-

Antun Baćo, predsjednik KUD-a Matija Gubec – Kobaš je poznat po očuvanju tradicije, a ovo danas mi je posebno priraslo srcu iako se ja više bavim folklorom. Konj je u narodu uvijek bio simbol i pokretačka snaga i u dobru i u zlu.

Za dobru atmosferu nakon proglašenja pobjednika pobrinuo se KUD „Luka Ilić” iz Oriovca čiji su članovi pokazali svoje umijeće u pjesmi i plesu. Konjički program nastavljen je uz tekličko jahanje. (izvor: www.radioslavonija.hr)

Uspješno proveden projekt „Za nijansu bolji“ – Chromos Svjetlost d.o.o.

svjetlost luzaniChromos Svjetlost d.o.o iz Lužana jedna je od tvrtki koji su svijetli primjer kako uspješno koristiti sredstva iz Europske unije, te biti u korak sa zahtjevima tržišta, proširivati proizvodne kapacitete, ali što je i najvažnije – dodatno zapošljavati.

Krajem srpnja 2016. godine završena je provedba projekta „Za nijansu bolji“ – Reorganizacija – Istraživanje i razvoj – Konkurentnost koji je financiran iz Europski fond za regionalni razvoj (EFRR). Provedba projekta je trajala dvije godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je više od  17 milijuna kuna od čega je Europska unija sufinancirala gotovo 6,7 milijuna kuna iz EFRR.

Svrha projekta je povećanje razvojnog potencijala tvrtke uvođenjem u proizvodnju rezultata Odjela za istraživanje i razvoj, reorganizacijom proizvodnog procesa i povećanjem kapaciteta proizvodnje što će u konačnici doprinijeti povećanju regionalne konkurentnosti u djelatnosti proizvodnje boja i lakova na domaćem i međunarodnom tržištu.

Tvrtka Chromos Svjetlost je u sklopu projekta izgradila novi proizvodni objekt u kojem će se uvesti nova linija za proizvodnju zahtjevnih proizvoda (laka za parket, proizvodi za industrijske namjene, koloranti).  Također se opremanjem postojećih proizvodnih objekata te Odjela za istraživanje i razvoj te dodatnim zapošljavanjem utjecalo na unaprjeđenje poslovanja i povećanje proizvodnih kapaciteta tvrtke.  Rezultat navedenih ulaganja bio je osim povećanja kapaciteta, razvoj i uvođenje novih proizvoda u proizvodnju te njihov plasman na tržište. U tijeku projekta tvrtka je angažirala inozemne stručnjake koji su zajedno sa zaposlenicima iz Odjela za istraživanje i razvoj sudjelovali u razvoju 14 novih proizvoda, od kojih je 9 uvedeno u proizvodnju.

Iako je navedeni projekt završio, tvrtka nastavlja s ulaganjem u unaprjeđenje poslovanja uz korištenje sredstava iz Eu fondova te izradu i provedbu projekata i dalje uz suradnju sa CTR-om.  (izvor: www.ctr.hr)

za nijansu bolji

 

Javni natječaj za dodjelu nefinancijske podrške - nekretnina

opcina oriovac

Temeljem Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele prostora u vlasništvu ili pod upravom općine Oriovac na korištenje udrugama Klasa: 022-01/16-01/50, urbroj:2178/10-01-16-1 od 15.06.2016. godine, općina Oriovac raspisuje

 

 


JAVNI NATJEČAJ
za dodjelu nefinancijske podrške-nekretnina
udrugama i drugim organizacijama civilnog društva
koje doprinose razvoju sporta, kulture i tehničke kulture

 

word Javni natječaj

word Obrazac izjave o partnerstvu udruge

word Obrazac izjave o podmirenim obvezama

word Obrazac izjave o nekažnjavanju

word Obrazac za dodjelu poslovnih prostora

 

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png