Održano 15. natjecanje u ribolovu na plovak

ribolov 20158. listopada 2015. zaljubljenici ribolova, dobrog fiša i ribljih specijaliteta mogli su uživati u 15. natjecanju u ribolovu na plovak koje je i ove godine održano na jezeru Čaplja pod pokroviteljstvom Općine Oriovac.
Županijska je to manifestacija koja je i ove godine okupila 21 natjecatelja u kadetskoj i seniorskoj kategoriji. Dobra suradnja s okolnim sportsko-ribolovnim udrugama rezultirala je upravo velikim brojem natjecatalja iz okolnih općina, ali i onih udaljenijih Velike Kopanice i grada Nove Gradiške.

Marljivi domaćini potrudili su se i ove godine za dobru organizazvonko boranicciju, no bez pomoći Općine, ovakvo bi natjecanje bilo teško provesti, izvjestio nas je predsjednik Udruge ŠRU "Šaran", Zvonko Boranić. Također moramo spomenuti i ostale sponzore ove manifestacije, a to su Rekord-tim, Cedrus, Metal proizvod, mesnica Jagodanović i Stipa. Predsjednik nas je nadalje upoznao s planovima i problemima Udruge. Od 50 članova koje Udruga broji, možemo biti ponosni što nam podmlatka ne nedostaje. Svi su članovi aktivni, ali posebno bih izdvojio Maria Volfa koji ima poseban doprinos u radu ove Udruge. Redovito se kroz godinu različitm akcijama borimo da ovo naše bogato okruženje bude očuvano, održavano i izgrađivano u skladu s našim mogućnostima. Novi zakoni i propisi, koji su ove godine stupili na snagu, dodatno otežavaju naš rad. Primjer je samo izrada novog Statuta u čiju smo izradu uložili veliki napor i trud.

Nakon višesatnog natjecanja predsjednik je uručio i zaslužene nagrade i priznanja najuspješnijima. U kategoriji mlađih natjecatalja to su Andrea Gazdović iz ŠRU "Štuka" iz Nove Kapele s osvojenim najvećim brojem bodova, dok je drugo mjesto pripalo Dariju Gazdoviću, a treće Mihaelu Pekiću, također iz Nove kapele. Među seniorskim kandidatima prvo je mjesto zasluženo pripalo Goranu Vračiću iz ŠRU "Orljava" iz Lužana. Drugo mjesto osvojio je Zdenko Klobučar, dok je treće mjesto pripalo Stjepanu Škariću, također iz Lužana.
Hladnije vrijeme nije uspjelo spriječiti brojne posjetitelje da ovaj dan provedu u prirodi u dobrom društvu koje je po završetku natjecanja zabavljao mladi tamburaški sastav "Bakšiš" iz Oriovca.


 

 

Održana javna tribinu pod nazivom "Stupovi hrvatskog zajedništva i suvremene prijetnje"

tonci matulicSinoć je u mjesnom domu u Oriovcu, u organizaciji Udruge veterana dragovoljaca domovinskog rata „OTROVI“, održana javna tribinu pod nazivom – “Stupovi hrvatskog zajedništva i suvremene prijetnje’. Poseban gost je bio  prof. dr. sc. Tonči Matulić, dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, koji je govorio o krizi identiteta hrvatskog naroda i o sve većim podjelama u našem društvu. Današnju Hrvatsku je usporedio s razbijenom vazom – Doista živimo u vremenima brzih promjena i dakako da onda stare spone, stare veze,, nazovimo ih tako metaforički, više ne mogu izdržati i onda dolazi do pucanja tradicijskih vrijednosti, povijesnih vrijednosti. Bunimo se. U jezik nam nahrupljuju nove sintagme,novi izrazi, idiomi iz stranih jezika. Mi smo na vjetrometini globalizacije. Kao da nam je ljubav ispala iz ruku, kao da se razbila. Ja sam samo rekao to da ima dijelova koji su otišli u prašinu, i treba puno strpljivosti, hrabrosti i marljivosti da ljepilom odricanja, nježnosti, žrtve, pravednosti – ponovno tu vazu koja je naša lijepa domovina Hrvatska, napravimo.-

Predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata “Otrovi”, Ivan Didaković je nakon tribine zahvalio svima koji su pomogli njenu organizaciju – Ovo je ipak veliki događaj i trebalo je posložiti puno elemenata da bi to danas tako funkcioniralo, krunu svemu su dali svi koji pomogli, od veterana, od civila, tu se dodao onaj emotivni dio,  to je snaga našeg hrvatskog bića, koja je pobijedila i koja ruši sve pred sobom silom dobra.-

Uz ugledne goste iz županije i općine Oriovac, na predavanju i tribini bio je i posebni izaslanik  predsjednice republike Hrvatske, Ante Deur. (izvor: www.radioslavonija.hr)

Praznik tambure u Slavonskom Kobašu

praznik tambure Smotra je, kao i ranijih godina, započela otvaranjem etnografske izložbe čiji su autori Manda Mitrović i Elizabeta Orić, a tema je bila „Bora". Stotinjak raznovrsnih izložaka pokazalo je svu ljepotu ručnih radova naših baka i prabaka, odišući podnebljem u kojem se nalazi.
Svoj je program bogat crkvenim napjevima u crkvi izvela u 16 sati ženska pjevačka skupina „Golubice" iz Batrine. Potom se ispred crkve igralo šokačko kolo kojem su priključili i izvođači i gledatelji.
U dvorani Doma kulture odvijao se glavni program gdje je 10 tamburaških sastava (neki uz vokalne skupine) pokazao svoje umijeće sviranja na tamburi. Sve okupljene pozdravio je u ime organizatora K U D-a „Matija Gubec" predsjednik Antun Baćo, u ime Općine Oriovac (supokrovitelj) načelnik Antun Pavetić, a manifestaciju je otvorila u ime Brodsko-posavske županije pročelnica Klara Šćuka.
Voditeljica programa Kristina Nikičić redom je najavljivala sljedeće sastave:
T S K U D-a Tomislav iz Donjih Andrijevaca
T S Zlatna Polja iz Slav. Šamca
T S K U D-a Matija Gubec iz Slav. Kobaša
T S K U D-a Ivan Filipović iz Velike Kopanice
T S Bakšiš iz Oriovca
T S K U D-a Drežnik iz Drežnika
T S K U D-a Tamburica iz Starog Petrovog Sela
T S K U D-a Luka Lukić iz Brodskog Varoša
T S AIS iz Slav. Broda
T S Rubato
Na kraju izvedbi Ocjenjivačka komisija u sastavu Mihael Ferić i prof. Dubravko Šef, voditeljima je iznijela svoja zapažanja i u dijalogu se moglo čuti sve što je dobro i ono što treba eventualno ispraviti. Tamburaški sastav iz Brodskog Varoša izabran je da iduće godine bude predstavnik naše županije na 4. državnoj smotri u Dugom selu, a TS Rubato svoj će program izvesti na reviji nošnji na Brodskom kolu.
Smotra je i ove godine bila na visokom nivou kako s instrumentalne strane tako i one vokalne, a posebno treba istaći veliki broj mladih tamburaša.
Nije moglo na kraju proći bez ugodnog druženja uz mali domjenak i svirku, pjesmu i kolo...
Doviđenja do 34. smotre u Slav. Kobašu - 05. listopada 2016. godine. (izvo: www.slavonskikobas-kudmg.com)

Praznik tambure u Kobašu

Obavijest o namjeri davanja koncesije za stjecanje prava obavljanja komunalne djelatnosti (dimnjačarski poslovi) na području Općine

opcina oriovacTemeljem članka 19. st.1. Zakona o koncesijama (N.N.br.143/12) i članka 11. st.3. Zakona o komunalnom gospodarstvu (N.N. br. 26/03 – pročišćeni tekst 82/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09, 49/11, 144/12, 94/13, 153/13, 147/14 i 36/15), općina Oriovac, kao davatelj koncesije, objavljuje

OBAVIJEST O NAMJERI DAVANJA KONCESIJE ZA STJECANJE
PRAVA OBAVLJANJA KOMUNALNE DJELATNOSTI – OBAVLJANJE
DIMNJAČARSKIH POSLOVA NA PODRUČJU OPĆINE ORIOVAC

 

pdfObavijest o namjeri davanja koncesije za stjecanje prava obavljanja komunalne djelatnosti - dimnjačarski poslovi

pdfDokumentacija za nadmetanje - dimnjačarske usluge

Odobrena sredstva za izradu Lokalne razvojne strategije za područje 7 općina

lag posavinaAgencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izdala je Odluku o dodjeli sredstava LAG-u Posavina za provedbu mjere 19.1″ LEADER – CLLD”, podmjera 19.1. Pripremna pomoć. Tom odlukom LAG-u Posavina su odobrena sredstva za izradu Lokalne razvojne strategije za područje 7 općina koje LAG obuhvaća.
Ovom prilikom obavještavamo sve mještane da se aktivno uključe svojim idejama i prijedlozima kako bi pomogli izradu Strategije. Vašu ideju ili plan (ili ideju nekoga koga poznajete), molimo da pošaljete u obrascu za prijavu planova i ideja. Obrazac preuzmite, popunite te ga pošaljite na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Ako niste sigurni kako ga ispuniti, plan ili ideju možete poslati opisno na mail LAG-a ili javiti telefonski na broj 035/221-535, a potom će djelatnici LAG-a odraditi sve ostalo!

Dakle, bitno je uputiti što više planiranih ideja koje će biti uvrštene u Strategiju razvoja i na taj način omogućiti da LAG Posavina bude ključni nositelj ili partner projektima za sve poljoprivrednike, obrtnike, udruge i ostale lokalne dionike koji će prijavljivati svoje ideje na predstojeće natječaje.

pdfObrazac za prijavu projektne ideje

Obilježen Dan poginulih branitelja općine Oriovac

dan poginulih branitelja 2015Povodom obilježavanja Dana poginulih branitelja s područja općine Oriovac i susjednih općina Sibinj i Brodski Stupnik, danas je u Oriovcu održan 23. Komemorativni skup. Svečanost obilježavanja započela je u 9,30 sati svetom misom za poginule hrvatske branitelje u Župnoj crkvi sv. Emerika u Oriovcu. Nakon toga, položeni su vijenci kod spomen obilježja palim braniteljima. U ime Brodsko-posavske županije vijenac su položili zamjenik župana Davor Vlaović i pročelnica Klara Šćuka, čelni ljudi općine Oriovac na čelu s načelnikom Antunom Pavetićem, obitelji poginulih branitelja, te predstavnici društvenog i političkog života. Na komemorativnoj sjednici u kino dvorani, načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić je istaknuo – Tragični događaj koji se zbio na današnji dan 1992. godine, je cijelu općinu Oriovac zavio u crno. Ovo nije samo forma i puko sjećanje i izvršavanje odluke općinskog vijeća da svake godine obilježavamo ovaj dan, nego zaista s poštovanjem, tugom i ponosom se sjećamo naših prijatelja, braće i rođaka. Želje nam je da se njihova žrtva nikad ne zaboravi.-

Nazočnima se obratio i ratni zapovjednik 2. Pješačke satnije, 2. Pješačke bojne 108. Brigade ZNG–a, Ivan Didaković – Nema pobjede ni uspjeha bez žrtve. Kako onda, tako i danas. Njihovu ćemo žrtvu uvijek pamtiti i odavati im počast.-

Zamjenik župana Davor Vlaović, u svom je govoru istaknuo – Prije svega upućujem iskrenu sućut obiteljima poginulih branitelja, znamo da je tuga i dalje prisutna, da taj bol i dalje živi u njima. Ponosni smo na svoju državu Hrvatsku u koju su oni utkali najviše što su mogli, svoje živote i zato želimo dokazati da nismo zaboravili njihovu žrtvu.-

U svečanom programu sudjelovali su i učenici OŠ ‘Dr. Stjepan Ilijašević’ iz Oriovca, te mlada sopranstica Marija Stažić u pratnji gitariste Gorana Neralića. Program je nakon Komemorativnog skupa nastavljen polaganjem vijenaca po mjesnim grobljima. (izvor: www.radioslavonija.hr)

13. sjednica Općinskog vijeća

opcina oriovacPoziv kojim Vas pozivamo na 13. sjednicu Općinskog vijeća općine Oriovac koja će se održati  29.09.2015. godine (utorak) s početkom u 19,00 sati u vijećnici općine Oriovac sa sljedećim

 

 

D N E V N I M    R E D O M :

 

1.      Usvajanje zapisnika sa 11. i 12.sjednice  Općinskog vijeća općine Oriovac

2.      Aktualan sat

3.     Usvajanje izvještaja o izvršenju Proračuna općine Oriovac od 01.01.2015. do 30.06.2015.godine. – izvjestitelj Antun Pavetić

4.      Izvješće o radu načelnika općine Oriovac za razdoblje siječanj –lipanj 2015.godine – izvjestitelj Antun Pavetić

5.      Donošenje Odluke o osnivanju dječjeg vrtića „Ivančica Oriovac“ – izvjestitelj Antun Pavetić

6.      Donošenje Godišnjeg Plana i programa rada dječjeg vrtića „Ivančica Oriovac“ za pedagošku godinu 2015/2016. – izvjestitelj Anica Hemen

7.      Plan mreže dječjih vrtića na području općine Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen

8.    Donošenje Odluke o izradi izmjene i dopune Prostornog plana uređenja općine Oriovac (PPUOO) – izvjestitelj Antun Pavetić

9.    Donošenje izmjena i dopuna Odluke o nerazvrstanim cestama – izvjestitelj Anica Hemen

 

S poštovanjem,

 

                                                                                                                  

 

                                                                            PREDSJEDNIK OPĆINSKOG VIJEĆA

                                                                                            OPĆINE ORIOVAC

                                                                               Miroslav Maričić, univ.spec.oec., v.r.

 

Prijave za Job Club

bpzBrodsko-posavska županija provodi projekt „Zajedno danas za sutrašnje zapošljavanje“ financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program “Razvoj ljudskih potencijala“, programa dodjele bespovratnih sredstava „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II”.

Projekt „Zajedno danas za sutrašnje zapošljavanje“ ima za cilj poboljšati konkurentnost nezaposlenih osoba na tržištu rada i na taj način doprinijeti povećanju zapošljavanja u Brodsko-posavskoj županiji kroz provedbu aktivnosti  „JOB CLUB-ova“.

Nakon uspješno provedenih Job Clubova u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, u tijeku je provedba Job Cluba u Okučanima.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane nezaposlene osobe da se prijave za sudjelovnje na Job Club edukaciji koja će biti održana u Novoj Kapeli.

Popunjene prijavnice pošaljite na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

pdfPoziv

pdfPrijavnica

 

Obavijest učenicima srednjih škola

opcina oriovacObavještavaju se učenici srednjih škola s područja općine Oriovac da će Općina za razdoblje od rujna do prosinca 2015. godine isplaćivati subvenciju mjesečne karte u iznosu od 25%.
Svi učenici srednjih škola koji putuju vlakom obvezni su u Općinu Oriovac – knjižnica i čitaonica Oriovac donijeti:

-    potvrdu iz škole o redovnom školovanju
-    kopiju iskaznice HŽ-a
-    kopiju  mjesečne karte
-    OIB


Subvencija će se isplaćivati

od 28.09.2014. godine

od 10,30 – 15,00 sati


Za sve dodatne informacije možete nazvati na tel: 430-155


Općina Oriovac

KUD Graničar iz Lužana obilježio 90. obljetnicu osnutka

90 kuda luzaniKUD Graničar iz Lužana u subotu je, 5. rujna svečano obilježio 90 godina postojanja.  U bogatom i svečanom programu obilježavanja domaćin je pripremio zanimljivu izložbu rukotvorina, nošnji i povijesnih dokumenata o radu KUD-a, koja je za posjetitelje bila otvorena u 16,30 u prostorijama KUD-a u Društvenom domu u Lužanima. Nakon toga položeni su vijenci, u 18,00 sati služena Sveta misa, a u 19,00 sati održan je – Svečani koncert KUD-a “Graničar” uz goste: KUD “Luka Ilić Oriovčanin” iz Oriovca, KUD “Matija Gubec” iz Slavonskog Kobaša, te pjevačku skupinu “Golubice” iz Batrine.  Na zabavi za sve posjetitelje koja je potom uslijedila goste su zabavljali TS “Prijatelji”. 

Predsjednik KUD-a Jadranko Mličević je govoreći o ovoj lijepoj obljetnici istaknuo – Posebna je čast i zadovoljstvo biti predsjednik društva baš u ovom trenutku. Žao mi je što nismo zatekli puno materijala o radu društva, ali smo uspjeli pronaći neke povijesne dokumente i fotografije, pa zahvaljujem svima koji su pomogli u prikupljanju arhivske građe o KUD-u, ali pozivam sve one koji imaju bilo kakvu fotografiju ili tekst o radu KUD-a da nam se jave, jer se nadam da ćemo u budućnosti skupiti dovoljno materijala za jednu kvalitetnu monografiju. Ovaj KUD je to zaslužio. Zasad smo napravili veliki posao – došli smo da  jednog rukopisa iz 1934. godine, gdje je opisano kako je došlo do ideja za nastanak društva: Negdje od 1919. godine, po povratku mladića iz Lužana iz Prvog svjetskog rata javlja se želja za osnivanjem društva. Ideja se počinje realizirati prilikom jednog  boravka  skupine naprednih mladića (Mirko Pleša, Savo Krnić, Slavko Gregurić, Ivan Alavanić, Franjo Mličević, Mijo Ervaćinović i Josip Cerić) u gostioni gosp. Antuna Cimermanovića dok su promatrali kako pleše veselo kolo uz svirku egedaša.  

”Kada se mladež razišla Pleša reče da ima kod kuće bugariju i bisernicu pa kako bi bilo da ih donese pa da malo probaju zasvirati. Tako i napraviše Ervaćinović uze bisernicu, a Pleše bugariju i tjeraj, nekoliko djevojaka je ostalo i poče veselje. Teško je išao ples jer je malo tko znao plesati okretne igre, više se igro tanac,ali išlo je. Već taj dan je dogovorena proba i zabava sa komadom za Cvjetnicu. Komad je uvježbavan uz pomoć učiteljice Sofije Šulc i uspješno izveden na zabavi, komad se zvao „ zla žena“ i imao je tri čina. Kad se komad svrši čestitanju i pljeskanju nikad kraja, stolice se razmakoše i zabava poče. Najprije tamburaši kolo tanac odsviraše, onda polku i tako do zore.” (Savo Krnić)

Iduće nedjelje na sjednici je donesena odluka da se osnuje društvo pod imenom „ Lužanska omladina“ i za predsjednika je izabran  Mirko Pleša krojač iz Lužana. Društvo je teško radilo jer se broj članova čas povećavao čas smanjivao da bi 1923. godine društvo bilo likvidirano. Kao predsjednik društva u to vrijeme spominje se Petar Gregurić krojački obrtnik iz Lužana. 1925. godine je u Lužanima sagrađen spomenik kralju Tomislavu. Na Gospu 15.kolovoza 1925. Bilo je svečano otvorenje i društvo, tada pod imenom ”Hrvatski sokol”. Imalo je nastup i kulturnu priredbu što se smatra početkom kontinuiranog djelovanja društva. Došlo smo i do fotografije s osnutka društva, točno s tim datumom. Nju će posjetitelji moći vidjeti na otvorenju izložbe.

Po završetku drugog svjetskog rata društvo nastavlja sa radom sada pod imenom ”Seljačka sloga”. Kažu da je bilo jedno od najboljih u Hrvatskoj. Već 1946. godine u Lužane dolazi legendarni etnolog i osnivač ansambla narodnih plesova i pjesama “Lado“ prof. Zvonimir Ljevaković kako bi okupio i pripremio članove ogranka Seljačke sloge za nastup pred Titom u Beogradu. Ubrzo društvo mijenja ime u kulturno umjetničko društvo „Graničar“ i pod tim imenom nastupa na folklornim  smotrama  u Zagrebu, Opatiji, Beogradu (…). Negdje od kraja tridesetih do šezdesetih u ovom našem kraju  najpoznatiji glazbeni sastav bili su „Ojdanići“ iz Ciglenika. Imali su tri violine, bugariju i kontrabas. Upravo je sa sastavom „Ojdanići“ svoje prvi javni nastup imao Anta Mutavdžić Grajo i to na vašaru u Kapeli. Jedna od postava „Ojdanića“ bili su Anta Mutavdžić, Slavko Milković, Franjo Zorko, Steva Ojdanić i Josip Cerić. 

Period koji slijedi zasigurno je obilježio svestrani, samouki glazbenik i jedan od istinskih narodnih umjetnika Antun Mutavdžić Grajo rođen u Lužanima 11.06.1919. godine. O njegovoj svestranosti dovoljno govori to da je svirao violinu, tamburu samicu, violu, tambure farkaševa i srijemskog sustava, harmoniku, usnu harmoniku  koju u Lužanima zovu cicuge te gudački bas ili kontra bas. Čovjek za koga kažu da je posjedovao najveće sviračko umijeće među svim slavonskim samoukim sviračima. 

Svirajući violinu u čuvenom sastavu vrsnih glazbenika iz Lada nastupao je u mnogim europskim zemljama ( Engleska, Belgija, Francuska, Švicarska, Njemačka….) Još i danas Lado na svom repertoaru ima ”Grajino kolo” ili ”Grajin drmeš”. Glazbena nadarenost, sviračko umijeće i njegove majstorije na violini i tamburi samici, a i ostalim instrumentima na kojima je svirao u zemlji i diljem svijeta nije moglo proći nezapaženo. Međunarodni žiri u sastavu dr. Robert Wilhem Brednich iz Freisburga, mr. Aleksandar Fentom iz Edinburga i doktorica Zmaga Kumer iz Ljubljane dodijelio je Anti Mutavdžiću Graji iz Lužana, europsku nagradu za narodnu umijetnost, nagrada mu je uručena u njegovom domu u Lužanima 8. listopada 1978. godine. 

Kada su Ojdanići prestali djelovati KUD “Graničar“ nastavili su pratiti Grajići. Otac Anta, sinovi Mata i Toma, Drago Mikačić, Ivica Mikačić, Milan Krnić, Željko Cerić, Petar Kereković. Jedan od najznačajnijih nastupa iz tog vremena je nastup KUD-a „Graničar“ na međunarodnoj smotri folklora u Opatiji 1957. godine gdje u jakoj konkurenciji među pedesetak folklornih društava iz cijele bivše države Jugoslavije KUD „Graničar“ zauzima drugo mjesto. 

Šezdesete i dio sedamdesetih obilježila je generacija koja je svake godine bilježila nastupe na Brodskom kolu, Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima na smotrama bratstva i jedinstva u Kranju (Slovenija), Zagrebu itd. Predsjednik u to vrijeme bio je Mićo Krnić, tajnik Zlatko Živković,a blagajnik Katica Pleše,voditelj je bio Joza Šljivarić. Negdje 1972./73. ova generacija se raspada iz vrlo jasnih razloga, svirači su naučili svirati i počinju svirati za novce,a cure su se poudale. 

Osamdesete godine kud su vodili Dušan Andrić i Stojan Marković. To su bile godine kad je KUD uvježbavao i izvodio koreografirane plesove i iz drugih dijelova bivše države. Poslije Domovinskog rata predsjednik kuda postaje g. Mato Vračić,a voditelj Stjepan Vladić. To je bilo vrijeme kada se radilo sa puno zanosa, specifično je bilo da  se uvježbavala samo Slavonija i to pjesme i plesovi sa područja mjesta Lužani. Brojni su bili i tamburaši i tada su u KUD-u svirale dvije violine gosp. Slavko Didaković i gosp. Gašpar Memedović. 

Gospodina Vladića na mjestu voditelj nasljeđuje gosp. Ivan Možar i počinju se uvježbavati i pjesme i plesovi sa istočnog dijela županije. U to vrijeme predsjednici KUD-a su još bili Anita Mličević, Antun Mutavdžić. 1996.  se održava i prvo čijalo perja. Od tada svake zadnje subote u mjesecu siječnju već 19 godina za redom, sada već dupkom punu dvoranu hrvatskog doma u Lužanima, gotovo do suza nasmijava naša dramska sekcija na čelu sa gospođom Ankom Jeraj. 

Negdje u to vrijeme počinju problemi sa tamburašima i uz pomoć tada ravnateljice osnovne škole „Ljudevit Gaj“ gospođe Jasne Martinović u prostorijama osnovne škole započinje škola tambure koju vodi g. Ruža Peterlik. U vrijeme pred kraj devedesetih, kada je predsjednik KUD-a gosp. Milan Krnić u KUD-u aktivno djeluje 65 članova  folklorne sekcije. Puno mladih,  predsjednik sa golemim iskustvom i stažom u kudu „Graničar“ ( svirao sa Grajićima, plesao) no kod nas  kad je nešto dobro ne valja što je dobro i ne može dugo trajati. Dolazi do silnog osipanja članstva i samo zahvaljujući upornosti narednog predsjednika gosp. Petra Ergovića i nekolicine starijih članova društva kud se ne raspada. 

Na godišnjoj skupštini 2008. godini pojavljuje se brojkom i slovima 9 članova. Iste godine u kud kao voditelj dolazi g. Zdravko Pandurić uporno pokušava privući mlade u KUD, ali ide teško i zahvaljujući isključivo tvrdoglavosti i upornosti gosp. Pandurića i sreći da nam iz KUD-a „Šokadija“ iz Batrine dolazi značajan broj novih članova čije zasluge su za ovo što danas imamo nemjerljive. KUD počinje kvalitetno raditi. 

Uz tridesetak članova dva puta u tjednu na probama rezultati rada su brzo postali vidljivi. KUD počinje učiti koreografirane plesove i iz drugih dijelova Hrvatske. Održavaju se prvi godišnji koncerti, redaju se gostovanja i sklapaju se nova prijateljstva od kojih se jedno mora posebno istaći. Prijateljstvo sa KUD-om “ Sveta Kata“ iz Donjeg Zemunika rezultiralo je potpisivanjem povelje o prijateljstvu i suradnji između kudova, mjesta i općina. 

Tamburaši koje je stvorila g. Ruža Peterlik, više nisu u KUD-u i ponovo se pokreće škola tambure ovaj puta učitelj je gosp. Neno Seletković. Uskoro zbog preseljenja u Omiš  KUD napušta gosp.Pandurić dolazi gđa. Jadranka Petrik. Odgovorni i vrijedni članovi i izuzetno kvalitetan rad gđe. Petrik i njene pomoćnice Ivane Šišić  rezultiraju usvajanjem i uvježbavanjem novih koreografija. Danas članovi KUD-a imaju na repertoaru oko 20 koreografija. 

Redaju se kvaliteni nastupi: Brodsko kolo, Oriovačke žetvene svečanosti, Staro slatinačko ljeto, Ogulin, Zemunik, Vinkovačke jeseni, serijal Lijepom našom, izuzetno zapažen nastup na Đakovačkim vezovima 2014. Izvanredan dojam ostavila je folklorna sekcija nastupajući pred prepunim gledalištem te je troje članova KUD-a,  sudjelovalo u natjecanju za najljepšeg momka. Drugo mjesto osvojio je Filip Beketić, plasman među pet najljepših snaša Marina Kokotović, te Dorotea Makovec u izboru za najljepšu djevojku. 

Od 2011. godine male tamburaše KUD-a „Graničar“ sa prvim notama upoznaje g. Krunoslav Dražić. Od 2012. godine malu folklornu sekciju vode Anita Lovrić, Danijela Vinković i Valentina Mutavdžić. Vrlo brzo brojna mala sekcija je krenula na gostovanja i nastupe i za kratko vrijeme ostvarili nastup na Vinkovačkim jesenima. 2014. je održana u Lužanima i prva smotra maloga folklora. Iste godine KUD “Graničar“ nakon dugo godina ponovo nastupa izvan granica RH. Odlaze u Makedoniju, Ohrid (međunarodni festival Zdravko Banar), a 2015. u Vitez (BiH) i Sremsku Mitrovicu (Srbija).

‘Razigrani lipicanci’ u Slavonskom Kobašu

razigrani lipicanci 2015U nedjelju, 30. kolovoza u Slavonskom Kobašu je održana etno-konjička manifestacija Razigrani lipicanci.  Program je održan na poligonu obnovljenom i  uređenom baš za tu namjenu jer Kobašani su i prije pedesetak godina upravo na tom mjestu organizirali konjička natjecanja kako bi pokazali svoje lipicance i njihove mogućnosti u sportu. Tu tradiciju nastavljaju i danas kada lipicanaca  više ne koriste za obavljanje poljoprivrednih poslova već isključivo za paradu i sportska natjecanja. Folklorni program u organizaciji KUD-a Matija Gubec i izvedbi njihovih gostiju iz Marijanaca pokazao je bogatstvo pjesama i plesa Slavonije.

Manifestaciju su otvorili i pozdravili prisutne načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić i zamjenik župana Brodsko-posavske županije Davor Vlaović koji je čestitao na organizaciji i naglasio važnost takvih priredbi u očuvanju tradicije i života u ruralnom, seoskom prostoru. „Pravo bogatstvo je raspjevana mladost koju danas gledamo u narodnim nošnjama,  svatovskim zapregama i natjecanju u vožnji dvoprega, oni su naša budućnost koja će sačuvati identitet Šokca na ovim prostorima “ zaključio je Vlaović.

Lipicanci upreženi u svatovsku zapregu oslikavaju Slavoniju i zato je izbor najuređenije svatovske  zaprege i najuparenijeg para konja sastavni dio manifestacije. Titulu najljepše svatovske zaprege po izboru publike dobila zaprega Ivana Maroševića, a najuparenija je bila zaprega Mate Jagodanovića. U sportsko-natjecateljskom dijelu najbolji su bili :

Vožnja dvoprega utrka preciznosti:

    Željko Matijević
    Tomislav Ivić
    Marko Sekulić

Vožnja dvoprega- utrka brzine:

    Željko Matijević
    Marko Sekulić
    Mihael Vargašević

Zanimljiv dio programa je bilo teklićko jahanje, a najbolji su bili : Mihael Tandarić, druga je bila Matea Milojčić, a treći Bruno Bušić. Manifestacija na kojoj je sudjelovalo 11 zaprega i 14 jahača uz brojnu publiku usprkos visokim temperaturama govori o važnosti održavanja takvih priredbi i želji šokaca za javnim pokazivanje privrženosti tradiciji i lipicancu koji je najveća šokačka ljubav. (izvor: www.radioslavonija.hr)

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png