OBILJEŽENA 200. GODIŠNJICA ROĐENJA DR. STJEPANA ILIJAŠEVIĆA

Dana 20. listopada ove godine, u organizaciji gradske knjižnice Slavonski Brod, Društva hrvatskih književnika i OŠ „Dr. Stjepan Ilijašević“ Oriovac svečano je obilježena 200. godišnjica rođenja  hrvatskog pedagoga, teologa, književnika i političara Stjepana Ilijaševića.
Vijence kod biste poznatog ilirca Ilijaševića položili su gospodin Ivan Stipić, ravnatelj Gradske knjižnice Slav. Brod, a ispred općine,  gospodin Jadranko Mličević, zamjenik načelnika općine Oriovac. Stihove jedne od Ilijaševićevih pjesama kod biste u parku Oriovac pročitao je  vrsni glumac Darko Milas, član Gradskog dramskog kazališta „Gavela“.
Kratko druženja članova Društva hrvatskih književnika nastavljeno je u vijećnici općine Oriovac, a nakon toga u dvorani gradske knjižnice nastavljen je drugi dio svečanog programa  u kojem je glumac Darko Milas iščitavao Ilijaševićeve stihove, na njegovo vrijeme podsjetile su članice Vokalnog sastava „Ad Astra „, a igrokaz i recitacije izveli su učenici naše oriovačke škole koja od 1990. s ponosom nosi ime  Stjepana Ilijaševića.
Stjepan Ilijašević  je rođen u Oriovcu 1. siječnja 1814. godine. Trivijalnu školu svršio je u Oriovcu, gimnaziju u Požegi, filozofiju u Zagrebu, a teologiju s doktoratom u Budimpešti. Bio je kanonik stolne zagrebačke katedrale, savjetnik Banskog vijeća, školski nadzornik u Zagrebu, kanonik i prepošt čazmanski. Ostavio je značajan utjecaj u kulturi i književnosti.  Jedan je od utemeljitelja  Društva hrvatskih književnika, autor je i prvog većeg pedagoškog priručnika te nekoliko zbirki poezije. U svom općehrvatskom domoljublju, Ilijašević nikako nije ispuštao lokalni detalj – rodnu kuću i svoj Oriovac. Umro je u Varaždinu 3. siječnja 1903. godine, a njegovi posmrtni ostaci prenijeti su u ilirsku grobnicu na Mirogoju.

Stani, stani, oj putniče!
Znaš li koje mjesto to je?
Pun zanosa pjesnik kliče:
To je rodno mjesto moje,
 Lijepi moj Oriovac!

(stihovi iz pjesme "Mjesto", dr. Stjepan Ilijašević)


F O T O G A L E R I J A

 

 

SADRŽAJ GLAVNOG PROJEKTA ZA PROVOĐENJE PROGRAMA ENERGETSKE OBNOVE OBITELJSKIH KUĆA

energijaMinistarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izradilo je uputu o sadržaju glavnog projekta za provođenje Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine s detaljnim planom za razdoblje od 2014. do 2016. godine.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je dana 27. ožujka 2014. godine Program energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine s detaljnim planom za razdoblje od 2014. do 2016. godine (u daljnjem tekstu: Program). Navedenim Programom propisano je da se kao obavezna dokumentacija za ostvarivanje prava na subvencioniranje provedbe mjera energetske učinkovitosti, uključivo i ugradnje sustava obnovljivih izvora energije, prilaže projekt minimalno na razini glavnog projekta, koji sadrži i snimak postojećeg stanja. Više...

8. sjednica Općinskog vijeća

U ponedjeljak 06. listopada 2014. godine s početkom u 19.00 sati u vijećnici Općine Oriovac, održati će se 8. sjednica Općinskog vijeća Općine Oriovac sa sljedećim dnevnim redom:

1. Usvajanje zapisnika sa 7.sjednice Općinskog vijeća općine Oriovac
2. Aktualan sat
3. Usvajanje Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna općine Oriovac na dan 30.06.2014.godine – izvjestitelj Antun Pavetić
4. Izvješće o radu načelnika općine Oriovac za razdoblje siječanj – lipanj 2014.godine – izvjestitelj Antun Pavetić
5. Donošenje Odluke o izboru izvoditelja za obavljanje komunalnih poslova održavanja nerazvrstanih cesta na području općine Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen
6. Donošenje Odluke o poticanju razvoja poduzetništva i obrta na području općine Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen
7. Donošenje Odluke o uvođenju prireza porezu na dohodak – izvjestitelj Antun Pavetić
8. Donošenje Odluke o imenovanju ulice u naselju Oriovac – izvjestitelj Anica Hemen

Obilježen Dan poginulih branitelja

dan poginulih branitelja 2014Dana 30. rujna 2014. godine održan je 22. komemorativni skup povodom obilježavanja Dana poginulih branitelja s područja općine Oriovac . Sve je započelo svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Emerika koju je predvodio vlč. Zdravko Radoš zajedno sa župnicima susjednih župa vlč. Antunom Capanom i Mijom Lasovićem. Odmah nakon svete mise predstavnici Općine, načelnik Antun Pavetić sa svojim zamjenikom Jadrankom Mličevićem, gosti iz Županije, zamjenik župana Davor Vlaović i pročelnica Klara Šćuka, predstavnici braniteljskih udruga, te ostali mještani položili su vijence kod spomen obilježja u parku u centru Oriovca.
Na komemorativnoj sjednici koja je uslijedila, nazočnima su se obratili načelnik Pavetić, zamjenik župana Davor Vlaović, predsjednik Udruge 108. brigade ZNG-a Pavo Naletilić, te član Udruge veterana dragovoljaca Domovinskog rata „Otrovi“ Stjepan Neralić.
Svojim su govorima podsjetili na ratne rane, iskazali zahvalnost što su poginuli branitelji dali svoje živote za slobodnu nam domovinu i potvrdili još jednom ovim komemorativnim skupom da ih nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti.

Posjetite FOTOGALERIJU

Javni pozivi Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić

djecji-vrticUpravno vijeće ustanove Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić Slavonski Brod objavilo je Javni poziv za upis djece u program predškole za 2014./2015. pedagošku godinu Općine Oriovac i Javni poziv za upis djece u program umjetničkog, kulturnog i sportskog sadržaja za 2014./2015. pedagošku godinu.

Javni poziv i zahtjev za upis djeteta možete preuzeti ovdje.

DANI OTVORENIH VRATA DVD ORIOVAC

(Oriovac, 01.09.2014. godine) Dana 04. 05. 1891. godine, u Oriovcu, osnovano je DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO, sa svrhom zaštite i spašavanja života i imovine od požara i ostalih elementarnih nepogoda u vlasništvu građana. Tako Dobrovoljno vatrogasno društvo Oriovac, djeluje već evo 123. godine te konstantno vrši obučavanje i školovanje djece, mladeži i odraslih, u svrhu što bolje zaštite od vatrene stihije i drugih opasnosti, koje se zbivaju zbog suvremenog načina života (prometne nesreće, padovi, eksplozije, trovanja, potresi, urušavanja klizišta zemljišta i slično), na području cijele naše općine.

Velik dio našeg članstva čine djeca (6 – 12 godina) i vatrogasna mladež (12 – 16 godina), koji su na vatrogasnim natjecanjima diljem Lijepe naše Republike Hrvatske, uspješno prikazali stečeno znanje i vještine, koje su naučile od svojih starijih kolega vatrogasaca.

Zato molimo sve građane Općine Oriovac i šire, da dana 17.09.2014. godine u vremenu od 09,00 do 19,00 sati posjete prostorije Vatrogasnog doma Oriovac, kako bi se i sami uvjerili što smo i tko smo te što se poduzima na zaštiti života i imovne na području Općine Oriovac.

PLAKAT - PROGRAM

Puknuće cijevi magistralnog vodovoda u Oriovcu

Dana 09.09.2014. godine u 17,23 sati, Varogasna postrojba DVD Oriovac, zaprimila je telefonsku dojavu o puknuću cijevi magistralnog vodovoda u mjestu Oriovac te da je dio kuća i dvorišta pod vodom na dijelu od Oriovca do Radovanja.

Odmah po dojavi na mjesto događaja izašla su tri vatrogasca s kombi vozilom te uporabom potopnih pumpi pristupili prepumpavanju dijela odvodnih kanala u druge kanale, kako bi se rasteretio pritok vode i izlijev iz kanala u dvorišta i kuće, do trenutka zaustavljanja vode od strane djelatnika poduzeća Vodovod.

Nakon toga pristupljeno je i ispumpavanju jednog dvorišta, kako voda ne bi ušla u kuću. Intervencija je završena u 19,30 sati, a djelatnici Vodovoda nastavljaju sa sanacijom kvara. Ovom prilikom nije bilo ozlijeđenih osoba, već je nastala samo materijalna šteta.


 

F O T O G A L E R I J A

Javni natječaj za prikupljanje ponuda fizičkih osoba za subvencioniranje projekta „Energetska učinkovitosti obiteljskih kuća u općini Oriovac"

Raspisan je Javni natječaj za prikupljanje ponuda fizičkih osoba za subvencioniranje projekta „Energetska učinkovitosti obiteljskih kuća u općini Oriovac“.

Predmet Natječaja je javno prikupljanje prijava za neposredno sudjelovanje  Općine Oriovac i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojima će se sufinancirati provedba mjera povećanja energetske učinkovitosti – zamjena postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće, povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova, povećanje energetske učinkovitosti sustava prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline  te izrada energetskog pregleda i energetskog certifikata obiteljske kuće nakon provedbe Projekta.

wordNATJEČAJ

wordPRIJAVNI OBRAZAC

wordIZJAVE - ENERGETSKA UČINKOVITOST

wordIZJAVA 3 - ENERGETSKA UČINKOVITOST

wordPRAVILNIK za provedbu Programa povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama „Topli dom“

PROGRAM SUFINANCIRA FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

 untitled

Lijepa sportska priča iz Slavonskog Kobaša

Kajak-kanu klub "Oriolik" iz Slavonskog Kobaša je nedavno sjajnim nastupom u Petrinji zaokružio lijepu sportsku priču koju je ispisao u ovoj sada već protekloj sezoni.

Odlaskom ili povratkom u svoje klubove brojnih Brođana koji su nastupali poslijednjih godina za kobaški klub, Oriolik je prije dvije godine ponovno oformio školu kajaka, privukao veliki broj mladih i nadarenih sportaša, a prvi rezultati već se vide. Trener kluba Stjepan Pesić okupio je sjanu ekipu mlađih kadeta, kadeta i mlađih juniora te u sezoni 2013/2014. postigao hvale vrijedne rezultate. Na najbitnijiem natjecanju u godini, prvenstvu Hrvatske koje je održano u Zagrebu (1-3.8.), u kategoriji mlađih kadeta Oriolik osvaja ekipno drugo mjesto iza ekipe Raba, a ispred brojnih jakih klubova iz Hrvatske te su tako bili ovogodišnja senzacija.

Od pojedinačnih rezultata svakako vrijedi istaknuti djevojke Valentinu Pesić koja se okitila sa dva naslova prvakinje države (mini kajak jednosjed i dvosjed) i njenu partnericu Magdalenu Bertolović koja se okitila brončanom medaljom u mini kajaku jednosjedu i zlatnom u mini kajaku dvosjedu.

Ovu lijepu priču upotpunili su kajakaši Dominik Hećimović koji je ciljem prošao kao treći i njegov partner Dominik Kolundžić koji je ciljem prošao kao četvrti. Dvojica imenovanih zajedničkim snagama u mini kajaku dvosjedu osvajaju brončanu medalju. Osvajanju drugog mjesta u ekipnom poretku doprinjeli su još Petar Kolundžić i Antun Andrić koji su bili 6. u finalu mini kajaka dvosjeda. U ovoj kategoriji nastupila je još Ivana Bobošević no nije se uspjela plasirati u finale. Vrijedi još spomenuti i ostale kobaške sportaše koji su nastupali na prvenstvu države i to: Matija Andrić i Rafael Kolundžić osvajaju naslov prvaka Hrvatske u kanuu dvokleku za kadete te kajakašice Marija Bobošević i Mihaela Hećimović koje u istoj kategoriji osvajaju broncu.

OPŠIRNIJE – izvor: www.brodportal.hr

Dodjela stipendija učenicima u obrtničkim zanimanjima

Obrtnička komora Brodsko-posavske županije u okviru programa Ministarstva poduzetništva i obrtaRepublike Hrvatske „Poduzetnički impuls“ objavljuje Natječaj za stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja.

Obrtnička komora stipendirat će 18 učenika prvih, drugih i trećih razreda srednjih strukovnih škola koji se obrazuju po JMO programu za deficitarna obrtnička zanimanja.

Natječaj je otvoren do 05. rujna 2014. godine.

Prijave se podnose u Obrtničku komoru Brodsko-posavske županije, Petra Krešimira 46/1, 35000 Slavonski Brod na obrascu koji se nalazi u privitku natječaja.

Popis zanimanja koja su ovom mjerom određena kao deficitarna su: alatničar, autoelektričar, autolakirer, autolimar, automehaničar, bravar, brodski mehaničar, dimnjačar, drvotokar, elektroinstalater, elektromehaničar, fasader, galanterist, glazbalar, graditelj brodova, instalater grijanja i klimatizacije, klesar, klobučar, konobar, kotlar, kovač, krojač, krovopokrivač, krznar, kuhar, limar, ljevač, mehaničar poljoprivrednih strojeva, mesar, mlinar, mljekar, obućar, optičar, pekar, plinoinstalater, preciznimehaničar, puškar, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar,strojobravar,tapetar, tesar, urar, vodoinstalater, zidar,tokar.

OPŠIRNIJE…

Ribarska večer u Slavonskom Kobašu

Pod pokroviteljstvom Općine Oriovac, a u organizaciji Nogometnog kluba „Slavonac“ u subotu 19. srpnja održana je tradicionalna Ribarska večer u Slavonskom Kobašu.

Šaran na ražnju, som i fiš-paprikaš bili su na jelovniku spomenute manifestacije, a sve je to upotpunjeno tamburaškom glazbom TS „Varoški bećari“.

Mnogobrojni posjetitelji pjevali su i plesali do jutarnjih sati uz mirnu Savu. Riječi ne mogu u potpunosti opisati ugođaj pa će možda fotografije pokazati nešto više.

Fotografije možete pogledati ovdje.

Izvor: www.slavonskikobas-kudmg.com

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png