Dan Općine Oriovac

Prije točno dvadeset godina, 17. travnja 1993., sukladno novom Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi, konstituirajućom sjednicom utemeljena je Općina Oriovac. Tom je prigodom, u srijedu 17. travnja, u Oriovcu svečano obilježen Dan općine i dvadeseta obljetnica utemeljenja. Program je započeo svetom misom u oriovačkoj crkvi sv. Emerika.

Potom su vijence kod spomen obilježja poginulim braniteljima položili izaslanici Općine, Brodsko posavske županije, Grada Slavonskog Broda, udruga iz Domovinskog rata, političkih stranaka te članovi obitelji poginulih branitelja. Svečana sjednica Općinskog vijeća u Društvenom domu bila je prilika sagledati što je napravljeno u protekloj godini u općini Oriovac , ali i čuti planove za sljedećih godinu dana. O tome je govorio načelnik Antun Pavetić, istaknuvši kako je Oriovac danas sredina u kojoj djeluju brojni gospodarstvenici, koji izlaze i na strana tržišta, ali i sjedište brojnih udruga. ‘Život je ovdje vrlo aktivan’, zaključio je načelnik Pavetić.

Svim mještanima Općine Oriovac, ocjenjujući ju jednom od najuspješnijih u Brodsko-posavskoj županiji, ali i u ovom dijelu Slavonije, uputio je među ostalima i brodsko posavski župan Danijel Marušić, koji je zahvalio načelniku Pavetiću i Općinskom vijeću na izvrsnoj suradnji proteklih godina. izvor:www.radioslavonija.hr

Obavijest biračima o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament

Predsjednik Republike Hrvatske je dana 01. ožujka 2013. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Odluka je stupila na snagu 04. ožujka 2013. godine, a objavljena je u Narodnim novinama br. 27. od 04. ožujka 2013. godine.

Izbori u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju 14.travnja 2013. godine.


Objava biračima

Općina Oriovac odrekla se dijela doprinosa za legalizaciju objekata

Dana 6. kolovoza 2012. stupio je na snagu novi Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim se uređuju uvjeti, postupak i pravne posljedice uključivanja u pravni sustav nezakonito izgrađenih zgrada. Na temelju članka 44. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama Općina Oriovac objavila je Javni poziv za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada.

Kako bi svojim mještanima pomogla i olakšala proces legalizacije Općina Oriovac odrekla se dijela komunalnog doprinosa za legalizaciju stambenih objekata te u cijelosti za legalizaciju svih drugih objekata.

Naime, za legalizaciju objekata stambene namjene doprinos iznosi 6 kn po prostornom metru, a sve druge objekte, od farmi, šupa, štagljeva, stanovnici te općine mogu legalizirati bez plaćanja komunalnog doprinosa. Do sada su u Općini podnesena 32 zahtijeva za legalizaciju.

Godišnja skupština KKK „Oriolik“

Proteklog vikenda u Slavonskom Kobašu održana je redovna Godišnja skupština KKK „Oriolik“. Uz članove kluba na skupštini su sudjelovali gosti, te predstavnici drugih klubova i društvenih organizacija.

U izvješću predsjednika kluba Stjepana Pišonića naglašeno je „Protekle 2012. godine klub je postigao zapažene rezultate, a posebno ističu 3. mjesto u ukupnom poretku na prvenstvu Republike Hrvatske i 3. mjesto juniora i seniora ekipno na državnom prvenstvu u maratonu. Također su bili odlični organizatori već tradicionalne regate u Slav. Kobašu gdje su ekipno zauzeli 2. mjesto. Još je pehara i medalja bilo na ostalim natjecanjima a što je najvažnije počela je s radom i nova generacija kajakaša koji će zamijeniti već prokušane asove“.

Plan za 2013. godinu također je ambiciozan i uz zalaganje svih u klubu i pomoći ostalih društvenih subjekata može se ispuniti. Pored već ustaljenih regata i prvenstava nastojati će se urediti dvorana za treninge i ostale prostorije u zgradi kluba. Svakako da će se posebna pažnja posvetiti najmlađim članovima i čim bude pogodno vrijeme početi će se s pripremama na Savi.

Sva izvješća o radu kao i planovi za 2013. su jednoglasno prihvaćeni a na kraju su predstavnici ostalih društvenih organizacija pozdravili Skupštinu i zaželjeli uspjeh u idućim natjecanjima.
izvor: www.slavonskikobas-kudmg.com

Potpore Ministarstva turizma za manifestacije

Ministarstvo turizma objavilo je Javni poziv za kandidiranje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa dodjele bespovratnih sredstava manifestacijama u funkciji turizma.

Predmet javnog poziva je dodjela bespovratnih novčanih sredstava za sufinanciranje manifestacija, kulturno-turističkih, tradicijskih i sportskih manifestacija, festivala i ostalih promotivnih aktivnosti.

Sadržaj Javnog poziva i potrebne obrasce možete pronaći na web stranicama Ministarstva turizma (www.mint.hr), a dodatne informacije možete zatražiti isključivo na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Održana Pokladna zabava u Slavonskom Kobašu

U organizaciji članova Kulturno umjetničkog društva „Matija Gubec“ u utorak 12. veljače u Domu kulture u Slavonskom Kobašu održana je tradicionalna Pokladna zabava.

Dom u Kobašu bio je ispunjen maškarama, a za dobar provod, te pregršt pjesme i plesa pobrinuli su se dečki iz Blitz banda. Organizatori su izabrali najbolje maske, te za njih dodijelili i nagrade.

Spomenuta manifestacija održana je uz veliku pomoć Općine Oriovac i Mjesnog odbora Slavonski Kobaš.

OBAVIJEST - Agencija dodijelila pravo na potrošnju Plavog goriva

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodijelila je pravo na potrošnju "plavog goriva" za 2013. godinu, temeljem podnesenog Jedinstvenog zahtjeva za izravna plaćanja u 2012. godini, a sukladno Pravilniku o primjeni zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojeno plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi.

Na dan 24. siječnja 2013. godine, pravo na potrošnju "plavog goriva" za 2013. godinu dodijeljeno je na kartice za više od 90.000 poljoprivrednih gospodarstava u ukupnoj količini većoj od 150.000.000 litara. Neizravna potpora koja je osigurana poljoprivrednicima temeljem kupnje "plavog goriva" po povlaštenoj cijeni okvirno iznosi više od 530.000.000 kuna.

Svi korisnici koji su ostvarili ili će ostvariti pravo na potrošnju Plavog goriva za 2013. godinu, to pravo mogu koristiti do 31. prosinca 2013. godine do 24 sata. Oni korisnici koji nemaju karticu goriva, a u 2012. godini su podnijeli zahtjev za izravna plaćanja, mogu ostvariti pravo na Plavo gorivo na način da odu u regionalni ured Agencije za plaćanja i zatraže izradu kartice goriva (zakonski rok za izradu kartice goriva je 30 dana).

Oni korisnici koji nisu u 2012. godini podnijeli zahtjev za izravna plaćanja, privremeno ne ostvaruju pravo na Plavo gorivo za 2013. godinu, a moći će ga ostvariti ako u 2013. godini podnesu Jedinstveni zahtjev za izravna plaćanja. Sve o uvjetima korištenja kartice goriva, cjeniku te lokacijama na kojima se toči plavo gorivo možete pogledati ovdje.

Završene Poljoprivredno poduzetničke ideje

U Novoj Gradiški proteklog je vikenda održana tradicionalna savjetodavno izložbena manifestacija 15. „Poljoprivredno-poduzetničke ideje 2013.“ Na spomenutoj manifestaciji ove godine okupilo se preko 70 izlagača iz 8 županija i grada Zagreba.

Uz javne tribine, razna predavanja i seminare za poljoprivrednike i gospodarstvenike, u izložbenom prostoru u Društvenom domu prezentirana je bogata paleta različitih domaćih proizvoda. Uz mnogobrojne izlagače svoj štand imala je i Općina Oriovac gdje su se predstavile razne udruge s područja Općine.

Uz veliki broj posjetitelja sajma, izložbeni prostor Općine Oriovac posjetili su zamjenik ministra poljoprivrede Luka Čuljak, župan Danijel Marušić i dožupan Davor Vlaović.

U savjetodavnom dijelu manifestacije ove je godine najveća pozornost bila usmjerena prema temama vezanim za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Smiljana Goreta Ban iz Agencije za poljoprivredno zemljište predstavila je novi zakon koji će ovih dana u saborsku proceduru, a poljoprivrednici su mogli doznati i praktične primjere legalizacije poljoprivrednih objekata.

FOTOGALERIJA...

Održana tradicionalna manifestacija „Lužansko čijalo“

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Graničar“ iz Lužana, u subotu 26. siječnja u Društvenom domu u Lužanima, održana je tradicionalna manifestacija „Lužansko čijalo“.

Spomenuta manifestacija održana je sedamnaestu godinu za redom pod pokroviteljstvom Općine Oriovac. Cilj organizatora, članova KUD-a „Graničar, je očuvanje tradicije i starog slavonskog običaja čijanja perja.

Čijanje perja je stari slavonski običaj koji je kod nas već pomalo zaboravljen, a nekad je bio sastavni dio života u slavonskim selima. Čijanjem perja dobivala se sirovina kojom su se punili jastuci i perine, a osim toga bio je to važan društveni događaj koji je okupljao seljake u dugim zimskim noćima.

U prepunom Društvenom domu u Lužanima, članovi KUD-a „Graničar“ prikazali su kako se nekad čijalo perje. U svečanom dijelu programa svojim koreografijama predstavili su se i gosti kulturno umjetnička društva iz Podcrkavlja, Darde, Oriovca i Čajkovaca.

Načelnik Općine Oriovac, Antun Pavetić izrazio je zadovoljstvo sveukupnim radom KUD-a „Graničar“, te napomenuo „Ovo je jedna od tri najvažnije manifestacije u Općini Oriovac, uz Smotru tamburaša u Kobašu i Žetvene svečanosti u Oriovcu. Ona je posebna, jer se događa u ovo zimsko vrijeme, kad sve miruje. Posebno mi je drago da je dom ispunjen do zadnjeg mjesta i da svi uživaju u ovom lijepom programu“.

17. „Lužansko čijalo“

Tradicionalni folklorno-glazbeni program "Lužansko čijalo" održava se svake godine u vremenu nekadašnje sezone čijala, između Tri kralja i poklada, punih 17 godina, u organizaciji KUD "Graničar" iz Lužana.

Ovogodišnje čijalo održati će se 26. siječnja 2013. u Društvenom domu u Lužanima s početkom u 19.00 sati.

Ova manifestacija je samo jedna u nizu kojom članovi KUD-a „Graničar“ žele doprinijeti očuvanju tradicijskih običaja slavonskog sela. Iako je čijanje perja u našim selima odavno izumrlo, KUD „Graničar“ uspio je sačuvati od zaborava ovu aktivnost koja je svojevremeno bila uobičajena u seoskim domovima za vrijeme dugih zimskih večeri.

Uz domaćine, KUD „Graničar“ na ovogodišnjem čijalu predstavit će se i gosti: kulturno umjetnička društva iz Podcrkavlja, Darde, Oriovca i Čajkovaca. Nakon službenog dijela programa sve prisutne zabavljat Tamburaški sastav "Svirci".

Kao i proteklih, godina spomenuta manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Općine Oriovac.

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png