Uspješna sezona za Nogometni klub „Oriolik“

Nogometni klub „Oriolik“ iz Oriovca u Trećoj ligi – istok sezonu su završili na zadovoljavajućem 7. mjestu s 41. osvojenim bodom.

Nogometaši iz Oriovca su u prvom dijelu sezone osvojili 24 boda, a u nastavku sezone 17 bodova. Oriovčani su samo 3 boda bili udaljeni od NK „Mladosti“ iz Cernika koja je prvenstvo završila na 4. mjestu.

Zašto konačni plasman nije bio bolji leži u činjenici da u prvih 6. kola u nastavku prvenstva ekipa koju je tada vodio trener Mazor nije ostvarila niti jednu pobjedu. Upravo je to bio razlog zašto je domaći trener otišao s klupe. Umjesto njega došao je Bakula koji je u posljednjih 9 utakmica zabilježio 4 pobjede, 2 neodlučene te je imao 3 poraza.

Uz 7. mjesto u prvenstvu nogometaši „Oriolika“ su uspješnu sezonu zaključili u Ruščici u kojoj su nakon boljeg izvođenja 11.-eraca u susretu protiv NK „Tomislav Pan“ iz Donjih Andrijevaca ponovo osvojili Županijski Kup.

Kajak – kanu regata „Kobaš 2012.“

Na rijeci Savi u Slavonskom Kobašu u nedjelju, 10. lipnja 2012. održana je regata „Kobaš 2012" na kojoj su se natjecali kajakaši i kanuisti iz šest ekipa: „Belišće" iz Belišća, „Marsonia" iz Slavonskog Broda, „Oriolik" iz Slavonskog Kobaša, „Maglaj" iz Maglaja, „Val" iz Doboja i „K-4 Kupa" iz Petrinje.

Nakon održanih vrlo zanimljivih osam utrka konačni poredak momčadi je bio:
1. „Marsonia" ......114 bodova
2. „Oriolik" .......... 95 bodova
3. „Maglaj"........... 49 bodova
4. „K-4 Kupa" ..... 47 bodova
5. „Val" ................ 13 bodova
6. „Belišće" ......... 8 bodova

Najuspješniji natjecatelj je bio Marko Lipovac (Oriolik) koji je bio pobjednik čak u tri utrke a kod ženskih ističemo Brigitu Bakić(Marsonia).

Održan je i Memorijalni maraton na 5000 m gdje je kod žena u K-1 pobjednik bila Brigita Bakić (Marsonia), u K-1 za muškarce najbolji je bio Marko Lipovac (Oriolik) dok je u C-1 prvi kroz cilj prošao Velibor Marinković (Marsonia).

U vodstvu natjecanja su bili Stjepan Pišonić, organizator i sudac na startu dok je na cilju sudac bio Vinko Mijočević a glavni sudac je Dražen Terkal.

Organizatorima regate K K K „Oriolik" iz Slavonskog Kobaša sve čestitke za uspješnu realizaciju cjelokupnog natjecanja.
izvor: http://slavonskikobas-kudmg.com

Održana jubilarna 15. Oriovita

U subotu 02. lipnja u Oriovcu je održana jubilarna 15. manifestacija ocjenjivanja vina ORIOVITA 2012, te gastronomska manifestacija Fišijada. Ocjenjivačkom sudu nije bilo lako, od 120 uzoraka trebalo je izabrati najbolje.

U vrlo jakoj konkurenciji cabernet sauvignon Vučković pokazao se i više nego jako dobrim i za šampionsku titulu prikupio je 87 bodova. Zadovoljni su time i organizatori koji ističu kako nema ništa bez kvalitetne edukacije i dobro obavljenog posla u podrumu.

Predsjednik udruge voćara i vinogradara Općine Oriovac, koja je organizirala Oriovitu, Vlado Prpić također je zadovoljan i odazivom vinara, a posebno kvalitetom vina.

Oriovitu gotovo od prvih dana prati i Fišijada koju vrijedno organizira domaće Športsko ribolovno društvo. Najbolji fiš od četrdesetak natjecateljskih ove godine u Oriovcu je skuhao Goran Bivolčević iz Vrbja.

U okviru ovogodišnje Oriovite u Društvenom domu u Oriovcu održan je poljoprivredni sajam gdje se okupio velik broj izlagača koji su predstavili autohtone, prehrambene i tradicijske proizvode.

Kao i prijašnjih godina „Oriovita 2012“ održana je pod pokroviteljstvom Općine Oriovac. Fotogalerija...

Oriovita 2012.

Općina Oriovac, Brodsko-posavska županija, Poljoprivredna savjetodavna služba i Udruga vinogradara i voćara Općine Oriovac organiziraju 2. Međužupanijsku i 4. Županijsku manifestaciju ocjenjivanja vina ORIOVITA 2012. Manifestacija će se održati u Oriovcu od 28. svibnja do 02. lipnja.
Program Oriovita 2012.

Od 24. do 26. 5. (od četvrtka do subote) - Prikupljanje uzoraka vina za ocjenjivanje (u prikupljanju uzoraka sudjelovat će svih šest udruga s područja Brodsko-posavske županije, kao i predstavnici drugih županija - Požeško-slavonske i Osječko-baranjske):
Ocjenjivanje vina održat će se 30. svibnja (srijeda). Organoleptičko ocjenjivanje uzoraka provodi se prema metodi 100 pozitivnih bodova sukladno prijedlogu Međunarodnog ureda za lozu i vino u Parizu (Office Internationale de la vigne et du vin - OIV) i U.I.O.E.

Komisiju za ocjenjivanje vina čine priznati i poznati enolozi:
Ivan Perak, predsjednik komisije, te članovi Drago Razumović, Blaženka Mandarić, Višnja Šimunović, Nenad Kantoci, Blaženka Mozer, Tomislav Božićević, Joško Bubalo, Goran Josipović, Ivana Nemet i Stanko Zrinščak.

01. 6. 2012. (petak)
U 19.00 sati u prostorijama Vatrogasnog doma u Oriovcu održat će se predavanja za vinogradare i vinare u organizaciji HPK Brodsko-posavske županije:
„Propisi u sektoru vina – što nas očekuje ulaskom u EU“ – mr. sc. Višnja Šimunović, načelnica Odjela za hortikulturu PSS
„Održiva proizvodnja grožđa“ – mr. sc. Lada Bičak, načelnica Odjela za zaštitu bilja PSS

02. 6. 2012. (subota)
POLJOPRIVREDNI SAJAM ORIOVITA 2012.
Izložbeno-prodajni prostor biti će postavljen na Trgu hrvatskog preporoda 1 u parku u Oriovcu, od 12.00 do 19.00 sati. U slučaju lošeg vremena izložba se seli u Društveni dom. Sudionici sajma su: udruge, obrtnici i poljoprivredna gospodarstva županija Slavonije i Baranje. Očekuje se sudjelovanje oko 30-tak izlagača.

19.00 - Dodjela priznanja i proglašenje pobjednika Fišijade 2012.
Proglašenje i dodjela diploma, priznanja i zahvalnica za ocjenjena vina, te proglašenje šampiona Oriovite 2012.
Degustacija ocijenjenih vina na štandu udruge vinogradara i voćara općine oriovac od 12.00 sati do završetka manifestacije.

Autor: Marija Milašin Marinić, mag. ing. agr.

NAJAVA

Javni natječaj za prikupljanje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava iz IPARD programa

Obavještavamo sve zainteresirane potencijalne podnositelje prijava da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala osmi javni natječaj za prikupljanje prijava za dodjelu sredstava iz IPARD programa za Mjeru 101 „Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ i Mjeru 103 „Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih proizvoda“.

Rok za podnošenje prijava počinje teći od 16. svibnja 2012. i traje zaključno do 02. srpnja 2012. godine.

Javni natječaj je objavljen u Narodnim novinama broj 55/12, a dostupan je i na mrežnoj stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (www.apprrr.hr), gdje se nalaze obrasci i Vodiči za korisnike za ove mjere. Pravilnici o provedbi navedenih mjera su objavljeni u Narodnim novinama broj 54/12, a dostupni su i na mrežnoj stranici Agencije za plaćanja (www.apprrr.hr).

Za sve informacije i pitanja možete se obratiti Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Ministarstvu poljoprivrede na e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Izdavanje potvrde u svrhu evidentiranja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske OBAVIJEST POLJOPRIVREDNICIMA

Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera ruralnog razvoja za 2012.god. (NN br. 51/12) propisano je da su korisnici koji su u 2011.godini koristili državno poljoprivredno zemljište na temelju Odluke o privremenom raspolaganju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske (NN br 29/11) i u mirnom su posjedu istog, dužni do 30. svibnja 2012.godine regionalnom uredu Agencije za plaćanja dostaviti potvrdu općine ili grada na čijem području se državno poljoprivredno zemljište nalazi, da su u cijelosti platiti naknadu za ranije korištenje tih poljoprivrednih površina.

Te se odredbe odnose i na korisnike dosadašnjih posjednika kojima su istekli ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države do stupanja na snagu navedenog Pravilnika i koji su u mirnom posjednu istoga.

Dokaz o plaćanju naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države za 2012. godinu korisnici su dužni dostaviti regionalnom uredu Agencije za plaćanje do 31. prosinca 2012. godine.

Svečano obilježen Dan Općine

U utorak 17. travnja u Oriovcu je svečano obilježen Dan Općine Oriovac. Svečanost je započela u jutarnjim satima misom služenom u crkvi Sv. Emerika. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća roditelji, rodbina, čelni ljudi Općine, Županije, političkih stranaka i udruga odali su počast 16-orici poginulih braniteljima s područja Općine.

Nakon polaganja vijenaca održana je svečana sjednica gdje je načelnik Općine Antun Pavetić pozdravio sve nazočne, te održao kratak govor osvrnuvši se na dosadašnje aktivnosti provedene na cjelokupnom području Općine. U jednoj od najaktivnijih Općina u županiji ovih dana započinje proces plinifikacije, izgrađeni su kilometri novih cesta, riješeni problemi komunalne infrastrukture, a nova poslovna zona spremna je za investitore. Iako je godina koja je iza nas bila teška i krizna, u Oriovcu su je ipak uspješno priveli kraju. Tako je općinski proračun ostvaren u iznosu od 12 milijuna i 222 tisuće kuna što je 90% od planiranog iznosa za tu godinu.

Budućnost se u ovoj Općini planira dugoročno, razmišlja se o obnovljivim izvorima energije, a najbolji pokazatelj za to je najavljeno postavljanje solarnih ćelija na zgradu Općine.

U okviru obilježavanja Dana Općine prigodnu degustaciju svojih proizvoda priredila je Oriovačka Udruga vinogradara i voćara, a nakon svečane sjednice upriličen je i prigodni domjenak za sve uzvanike. FOTOGALERIJA...

Proglašeno stanje elementarne nepogode

Župan Brodsko – posavske županije Danijel Marušić u ponedjeljak 16. travnja proglasio je stanje elementarne nepogode na čitavom području Brodsko – posavske županije zbog štete na višegodišnjim voćnim nasadima izazvane mrazom.

Naime, zbog temperature koja se spuštala i do minus 11 stupnjeva početkom prošlog tjedna došlo je do smrzavanja voćaka koje su bile u punoj fazi cvatnje. Župan je zadužio županijsko povjerenstvo za procjenu štete da poduzme sve aktivnosti i mjere radi procjene nastale štete, a općinska i gradska povjerenstva da mu u roku od osam dana podnesu izvješće o elementarnoj nepogodi.

Dan Općine Oriovac

Povodom obilježavanja Dana Općine Oriovac koje će se održati u Utorak 17. travnja 2012. godine, predstavljamo vam cjelovit program obilježavanja.

10,00 sati
- Sveta misa u crkvi sv. Emerika u Oriovcu
- Polaganje vijenaca kod spomen obilježja poginulim braniteljima

11,00 sati
- Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Oriovac u Hrvatskom domu „Oriovac“
- Domjenak i druženje

Provjera ispravnosti traktorskih prskalica

Kako je proteklih dana započela sezona prskanja poljoprivrednih kultura potrebno je i redovito vršiti testiranje prskalica kako bi se smanjila potrošnja pesticida, te umanjila njihova štetnost po zdravlje.

Jedini način kako to provoditi je redoviti pregled ispravnosti traktorskih prskalica. Provjeru ispravnosti u Slavonskom Kobašu izvršio je Zavod za mehanizaciju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, u četvrtak, 29. ožujka 2012. u dvorištu Poljoprivredne apoteke gdje se prijavio veliki broj vlasnika. Provjeravala se ispravnost manometra, pumpe, dizni i ostalog za nesmetan rad. Atest će vrijediti do 2016. godine. Kako uskoro postajemo član EU i to je jedan od načina da što spremnije dočekamo i usuglasimo sve potrebne radnje a poglavito po pitanju agrara što je važno za naše područje.

Organizatori spomenute akcije bili su članovi Prve kobaške udruge ratara i stočara iz Slavonskog Kobaša.

Pažnja kod spaljivanja korova

Dolaskom toplijeg vremena počinju radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, prilikom čega se spaljuje korov, suha trava i nisko raslinje, a pri čemu može doći do požara.

Državna Uprava za zaštitu i spašavanje donosi priopćenje, a koje prenosi Općina Oriovac kojim poziva građane da prilikom čišćenja poljoprivrednih površina pripaze da sigurno i kontrolirano pale korov. U vremenskom razdoblju od 25. veljače pa do danas, zabilježen je veći broj požara na otvorenom prostoru cijele RH.

Povećan broj požara i hektara izgorjelog područja izravan su rezultat sušnijeg i vjetrovitog vremenskog perioda, suhe vegetacije koja još nije ušla u fazu ozelenjivanja te nemarnog spaljivanja biljnog otpada. Gašenje takvih požara uvjetuje organiziranje vatrogasnih snaga. U konačnici, osim materijalne štete prouzročene požarom, angažman navedenih snaga iziskuje i trošenje znatnijih financijskih sredstava, predviđenih za ljetnu požarnu sezonu.

Stoga, apeliramo na građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, biljni otpad saniraju na način da ne dovode u opasnost ljude i imovinu te u tom cilju izbjegavanju i onečišćenje zraka i okoliša.

Ako paljenjem vatre na otvorenom prostoru nastane šteta ili onečišćenje okoliša, policija i nadležne inspekcije zaštite okoliša pokreću prekršajne prijave, a ako se uzrokuje znatnija opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi i kaznenu prijavu.

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalna redarica:
Josipa Gavran Ećimović
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Zamjenica načelnika:
Željka Čorak
Mob. 099-379-7960
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png