15.„Čijalo perja“ u Lužanima

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Graničar“ iz Lužana, a pod pokroviteljstvom Općine Oriovac u subotu 29. siječnja 2011. godine održat će se tradicionalna, jubilarna 15. manifestacija „Čijalo perja“. „Čijalo“ će se održati u Hrvatskom domu s početkom u 19.00 sati.

Ova manifestacija je samo jedna u nizu kojom članovi KUD-a „Graničar“ žele¸doprinijeti očuvanju tradicijskih običaja slavonskog sela. Iako je čijanje perja u našim selima odavno izumrlo, KUD „Graničar“ uspio je sačuvati od zaborava ovu aktivnost koja je svojevremeno bila uobičajena u seoskim domovima za vrijeme dugih zimskih večeri.

Ovu tradicionalnu manifestaciju u Lužanima svake godine uveličaju i razni gosti, pa će tako biti i ove kad će nastupati KUD „Sv. Ana“ iz Vučjaka (Karlovac), HKD „Izvor“ iz Donje Motičine, KUD „Kupina“ iz Kupine, te KUD „Vjekoslav Klaić“ iz Garčina. Nakon službenog dijela programa, odnosno nastupa domaćina i njihovih gostiju, sve posjetitelje zabavljati će tamburaški sastav „Bećarine“. Ulaz na manifestaciju je 10,00 kuna.

Inicijativa za čvorište Oriovac

Općina Oriovac je još 2007. godine prema Hrvatskim autocestama pokrenula inicijativu za izlaz s autoceste Bregana – Lipovac kod mjesta Oriovac zbog potreba malih i većih gospodarskih subjekata u toj općini. Prema okvirnim projekcijama isplativosti, novo bi čvorište bilo opravdano. Inicijativu je pokrenula tvrtka Oriolik koja ima dovoljan broj dnevnih ulazaka i izlazaka s autoceste da bi ta investicija bila isplativa, a tu je još i niz drugih subjekata (Rekord-tim, Oriobeton…), kao i manja gospodarska zona "Čaplja" uz autocestu. U zoni se gradi prva proizvodna hala, a i ostale su zemljišne parcele rasprodane za koje će u budućnosti također izlaz na autocestu biti od velikog značaja.

Brodsko – posavska županija je dala "zeleno svjetlo" toj inicijativi, pa je kroz izmjene i dopune Prostornog plana županije predviđena mogućnost izgradnje čvorišta Oriovac. Županijski čelnici ostvarili su određene kontakte na tu temu s HAC-om, ali još uvijek bez konkretnog dogovora. Sada je sve do Hrvatskih autocesta, a s obzirom na krizu i stanje u državnoj blagajni najveća je kočnica ovom projektu financiranje. Dodatni plus za čvorište Oriovac je inicijativa Općine Oriovac s hrvatske strane i Općine Srbac s bosanske strane o uspostavljanju malograničnog prijelaza između Slavonskog Kobaša i Bosanskog Kobaša, o čemu je razgovarano i na državnoj razini.

Sanacija nogometnog igrališta NK „Slavonac“ iz Slavonskog Kobaša

Ovih dana u Slavonskom Kobašu izvršeni su radovi sanacije travnjaka nogometnog kluba „Slavonac“. Budući da je travnati pokrov igrališta relativno mlad pa su i oštećenja terena češća. Sukladno tome za vrijeme prvenstvene stanke teren se mora redovito obnavljati te poravnavati neravnine. U tu svrhu koristi se vrlo sitna pjeskovita zemlja koja osim za poravnanja služi i kao prirodna gnojidba. Navedene radnje izvode se i tijekom ljetne stanke. Na radovima sanacije sudjelovali su članovi uprave NK „Slavonac“ uz nadzor gosp. Rude Abramovića.

OGLASI


INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-155, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png