Predavanje o vinogradarstvu

Udruga vinogradara i voćara u suradnji s HZPPS-om organizira predavanje na temu „Vinogradarstvo, njega mladog vina - pretok“ . Ovo stručno predavanje će se održati 14.10.2009. u 18:00 h u Vatrogasnom domu „Oriovac“, a voditi će ga Blaženka Moser dipl.ing.agr. kao stručni savjetnik za vinogradarstvo.

Iskoristite ovu idealnu priliku kako bi ste proširili svoje znanje stručnim savjetima predavačice specijalizirane za ovo područje, te posjetite navedeno predavanje.

Dan neovisnosti

Svim svojim mještanima Općina Oriovac upućuje iskrene i srdačne čestitke povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

"27. smotra tamburaških sastava Brodsko - posavske županije“

Dana 04. listopada 2009. godine u Slavonskom Kobašu, u organizaciji KUD-a „Matija Gubec“,a pod pokroviteljstvom Brodsko - posavske županije i Općine Oriovac održat će se „27. smotra tamburaških sastava Brodsko - posavske županije“. Nastupit će mnogi tamburaški sastavi pod budnim okom ocjenjivačkog suda u sastavu: Mihael Ferić, Ivan Lekić i Marko Sekulić.

Program:

9.00 sati Otvaranje etnografske izložbe – “U šokačkoj sobi”
16.00 sati Koncert u crkvi – K U D “Lovor” Trnjani i TS “Slavonska duša”
16.45 sati Kolo na placu
17.30 sati Programi tamburaških sastava
19.30 sati Okrugli stol s voditeljima
Tamburaški sastavi

- “LAĐARI” - Davor
- KUD „I.FILIPOVIĆ“-Vel.Kopanica
- KUD „I.G.KOVAČIĆ“-Beravci
- “VESELI SLATINČANI”-Stari Slatinik
- “SLAVONSKA DUŠA” – Slavonski Brod
- KUD „TAMBURICA“-Slav.Šamac
- FAB - Slavonski Brod
- KUD „KOLO“-Donja Bebrina
- “EVERGREEN” – Slavonski Brod
- “ŠOKAČKI CVIT” – Slavonski Brod
- KUD „LOVOR“-Trnjani
- KUD „M.GUBEC“-Slav.Kobaš

17. komemorativni skup povodom obilježavanja Dana poginulih branitelja s područja Općine Oriovac

Dana 30. rujna 2009.godine održati će se 17. komemorativni skup povodom obilježavanja Dana poginulih branitelja s područja Općine Oriovac.

Prigodni program obilježavanja ove sjetne obljetnice započet će u 09:30 h sv. misom za poginule hrvatske branitelje u crkvi sv. Emerika u Oriovcu. Uslijedit će polaganje vijenaca ispred spomen obilježja poginulim braniteljima, nakon čega će biti održana komemorativna sjednica u Društvenom domu Oriovac. Polaganje vijenaca po mjesnim grobljima označit će kraj programa ovog komemorativnog skupa.

Čelni ljudi Općine Oriovac obilježavanjem ove obljetnice nastoje iz godine u godinu održati živim sjećanje na branitelje koji su vlastite živote žrtvovali za našu slobodu. Polaganjem svojih života na oltar Domovine osigurali su jedinstvo i suverenitet Republike Hrvatske.

Imena poginulih branitelja Domovinskog rata s područja Općine Oriovac

• Lužani
-Andrija Mitrović
- Drago Živanić
- Mato Mličević
- Robert Loknar
- Petar Kos
- Željko Mikačić

• Oriovac
- Drago Grozdanović
- Zvonimir Boljfetić
- Mario Kozera
- Slavko Klasić
- Mirko Volf

• Radovanje
- Franjo Mravunac
- Josip Jučić
- Zvonko Bureš
- Dragutin Vlašić

• Slavonski Kobaš
- Josip Bobošević
- Stjepan Kolundžić
- Josip Zolotić

• Živike
- Ivica Grivičić

II. hodočašće vatrogasaca u Šumanovce, nedjelja, 6. rujna 2009. godine

Županija Vukovarsko - srijemska organizirala je u nedjelju 06.09.2009. godine u suradnji sa VZO Drenovci i VZO Vrbanja, svojim članovima DVD-ima, te Župama sv. Jakova Apostola iz Gunje i Sv. Mihaela Arkanđela iz Drenovaca, II. hodočašće vatrogasaca u Svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke.

DVD Oriovac je osobno primilo pozivnicu za sudjelovanje na ovom hodočašću, na koje se s radošću i odazvalo, te je pristupilo hodočašću sa sedam svojih članova. Ispred DVD-a Oriovac na hodočašće su se uputili predsjednik Antun Jošić, tajnik Ivica Terzić, Stjepan Neralić, Mato Majetić, Martina i Tomislav Jurić, te Mario Vlk koji je ujedno s ponosom nosio zastavu DVD-a Oriovac.

Na samom hodočašću nazočilo je oko 500 vatrogasaca, a misu je predvodio velečasni Ivica Rebić, nadbiskupijski vikar za vatrogasce i sam ujedno vatrogasac već dugi niz godina.

Članovi DVD-a Oriovac se ovim putem zahvaljuju organizatoru na pozivu glede učestvovanja na hodočašću, te pozivaju i druge vatrogasce da slijedeće godine posjete ovo hodočašće. Organizatoru također sve pohvale za organizaciju duhovne obnovne vatrogasaca, prijeko potrebnog rituala u životu svakog čovjeka koji se u današnje vrijeme brzog življenja često zanemaruje, a ostavlja trajne posljedice na pojedinca jer samo usklađeni duh i tijelo mogu činiti potpuno ljudsko biće.

Program hodočašća

- od 9.30 do 10.30 sati okupljanje vatrogasaca
- u 10.30 postrojavanje vatrogasaca i njihov svečani ulazak u svetište
- u 11 sati misa
- u 12 sati procesija prema kapelici u šumi i molitva za vatrogasce pred kapelicom
- u 12.45 sati pokazna vježba jednog vatrogasnog društva
- u 13.45 sati razgledavanje i blagoslov vatrogasnih vozila i opreme, potom slijedi druženje, zakuska i osobna molitva

„Jasni vidici“

Ovisnost o alkoholu u poslijednjih par godina predstavlja sve veći problem među stanovnicima Hrvatske. Danas je u Hrvatskoj ukupno 300 000 ovisnika o alkoholu, a u Brodsko-posavskoj županiji živi 10 000 alkoholičara. Taj broj se kostantno povećava, te je sve više osoba koje prekomjerno piju alkohol osobito među mlađom populacijom.

Upravo zbog tih upozoravajućih činjenica sve izraženija je postala potreba za osnivanjem klubova liječenih alkoholičara gdje će se pružati stučna pomoć ljudima koji imaju problem s ovom ovisnošću, a jedan takav klub otvoren je i u naselju Oriovac, šesti po redu u županij.

Naime, radi se o Klubu liječenih alkoholičara „Jasni vidici“. Ovaj klub znakovitog naziva broji osam članova koji se sa svojom ovisnošću suočavaju pod stručnim vodstvom gđe. Ivane Azapović, socijalnog pedagoga.

Pošto put do izliječenja i resocijalizacije nakon ove ovisnosti nije nimalo lak, Općina Oriovac, čiji je načelnik gosp. Antun Pavetić sudjelovao na osnivačkom skupu kluba, osigurala je prostor za rad kluba, te će i dalje svojom potporom nastojati barem malo olakšati liječenje svim ljudima koji se odluče alkoholu reći ne.

„Za početak školske godine“

Povodom početka nove školske godine u ponedjeljak 7. rujna 2009. godine u Osnovnu školu „Dr. Stjepan Ilijašević“ u Oriovcu dolazi ekipa Radio Slavonije koja će se u sklopu akcije „Za početak školske godine“ izravno javiti u program ove radio stanice iz županijskog središta, Slavonskog Broda.

U sklopu javljanja uživo iz škole razgovarat će se s ravnateljicom, načelnikom gosp. Antunom Pavetićem ispred Općine Oriovac koja je pokrovitelj ove hvale vrijedne akcije, te s prvačićima koje će se uz to darivati prigodnim poklonima kako bi im prvi dani školovanja ostali u što ljepšem sjećanju. Stoga, slušajte Radio Slavoniju u ponedjeljak točno u 9:30 h i podržite naše prvačiće u svojim prvim školskim danima.

Požar otvorenog prostora kod naselja Radovanje

U srijedu 26.kolovoza 2009. godine u 15:12 sati DVD «Oriovac» zaprimilo je telefonsku dojavu da je u naselju Radovanje došlo do izbijanja požara otvorenog prostora, nedaleko željezničke pruge Zagreb - Lipovac.

Na mjesto događaja izašlo je 5 vatrogasaca s jednim navalnim i jednim kombi vozilom za prijevoz vatrogasaca, a na intervenciju su stigli u 15:18 h. Utvrđeno je da je došlo do izbijanja požara otvorenog prostora uz željezničku prugu, koji se zatim širio kanalom ka privatnim posjedima od pruge udaljenima oko 60 m.

Zbog brze intervencije vatrogasaca nije nastupila veća materijalna šteta i povrijeđenih osoba nije bilo. Tijekom intervencije potrošeno je oko 2700 l vode, a opožarena površina je veličine oko 0,5 Ha.

Požar je najvjerojatnije nastao nakon što je netko iz vlaka odbacio opušak, a točnije će se znati nakon obavljenih izvidnih radnji od strane policijskih službenika PU Brodsko-posavske.

Još jednom pripadnici DVD Oriovac napominju da je provedba zabrane spaljivanja korova na snazi od 01.05.2009. godine do 31.09.2009. godine, te se kršenje zakonskih odredaba strogo kažnjava.

II. memorijalni malonogometni turnir

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Centralnog križa na mjesnom groblju u Lužanima, u subotu 22.8.2009.godine, počeo je II. memorijalni malonogometni turnir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lužani za sve poginule i umrle vatrogasce .

U 17:00 sati uslijedile su državna i vatrogasna himna , te minuta šutnje za sve poginule i umrle vatrogasce, nakon čega se pristupilo se ždrijebanju parova. Za natjecanje se prijavilo 5 ekipa DVD-a sa područja Brodsko - posavske županije: DVD Bili Brig, DVD Komarnica, DVD Malino, DVD Oriovac i DVD Slavonski Kobaš.

U 10 odigranih utakmica postignuti su ovi rezultati :

DVD Malino-DVD Slavonski Kobaš 0:0
DVD Bili Brig-DVD Oriovac 0:2
DVD Komarnica-DVD Malino 1:6
DVD Savonski Kobaš-DVD Oriovac 0:0
DVD Bili Brig-DVD Komarnica 2:2
DVD Malino-DVD Oriovac 0:2
DVD Slavonski Kobaš-DVD Komarnica 1:1
DVD Malino-DVD Bili Brig 3:0
DVD Oriovac-DVD Komarnica 1:1
DVD Slavonski Kobaš-DVD Bili Brig 1:1

Temeljem postiguntih rezultata dobiven je pobjednik II. memorijalnog turnira u malom nogometnu DVD-a Lužani što se održava u spomen na sve poginule i umrle vatrogasce-DVD Oriovac, dok je DVD Malino osvojilo 2. mjesto, a DVD Slavonski Kobaš 3. mjesto.

Titulu najboljeg strijelca II. memorijalnog turnira u malom nogometu DVD-a Lužani " Za sve poginule i umrle vatrogasce " ponio je Žarko Logarušić iz DVD-a Malino s 6 pogodaka.

Kup je protekao u dostojanstvenom ozračju , upravo onako kako to i dolikuje vatrogascima.

"Razigrani lipicanci" na Savi "pod Bajerom"

U organizaciji Konjogojstvene udruge «Slavonija» iz Slavonskog Broda u nedjelju 30.08.2009. s početkom u 16:00 sati u Slavonskom Kobašu na Savi «pod Bajerom» održat će se 2. po redu tradicionalna manifestacija «Razigrani lipicanci». Glavni inicijator i pokretač ovog događaja je gosp. Antun Tunja Sekulić, a povodom istoga očekuju se gosti iz županije, općine, te veliki broj mještana kao i gosti iz šire okolice općine.

Na manifestaciji pod pokroviteljstvom Općine Oriovac i Brodsko-posavske županije sudjelovat će najmanje 12 konjskih zaprega prvenstveno s područja Općine Oriovac, ali i cijele županije, te zaprege iz Zagreba i iz Kutine. U sklopu programa manifestacije održat će se natjecanje u brzini, preciznosti vožnje i galopska utrka, a svoj doprinos upotpunjenju programa svojim nastupima dat će KUD «Matija Gubec» iz Slavonskog Kobaša i gosti iz Oriovca, KUD « Luka Ilić-Oriovčanin».

Slična događanja su se na ovome području odvijala od davnina, a manifestacija «Razigrani lipicanci» je realizacija želje Antuna Tunje Sekulića i Općine Oriovac da se ova lijepa tradicija ponovno oživi.

II. malonogometni turnir za poginule i umrle vatrogasce

U subotu 22.08.2009. godine s početkom u 16:00 sati u organizaciji DVD «Lužani», u mjestu Lužani održati će se II. memorijalni malonogometni turnir za sve poginule i umrle vatrogasce.

Naslov prvaka brane pripadnici DVD «Oriovac», a za najbolje ekipe osigurana su priznanja te prijelazni pehar. Za sve sudionike predviđena su topla jela i hladno piće. Kotizacija po ekipi je 120,00 kn, a sudjelovanje dozvoljeno isključivo vatrogascima. Prijave ekipa su moguće i na sam dan natjecanja, a za sada je prijavljeno pet ekipa. Za sve obavijesti potrebito se obratiti predsjedniku DVD «Lužani», gospodinu Stjepan Štrku – mobitel broj 099/7846007 ili tajniku gospodinu Mladenu Stanišiću na mobitel broj 091/5651349.

Organizator DVD «Lužani» Vas sa veseljem očekuje na ovoj manifestaciji, te se nadaju da ćete doći puni sportskog duha na ovo prijateljsko druženje.

OGLASI


1.

Jakob Becker d.o.o.  29.4.2020.


Dana 1.5.2020.god. (petak) nećemo vršiti odvoz miješanog komunalnog otpada na području općine Oriovac.
Sav višak otpada možete odložiti u vreću pokraj kante i isti će biti pokupljen  8.5.2020. prilikom redovnog pražnjenja.

INFORMACIJE


PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

Službenik za informranje:
Darija Jandik
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833487
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-155, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 0989833489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


logo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-uvvoo.png