Razvojna strategija općine Oriovac

grb

Vodič za građane - proračun za 2024.

proracun

TZ Meridiana Slavonica - vodič

corona

Izjava o pristupačnosti internetske stranice

kalendar

KUD Luka Ilić Oriovčanin proslavio 40. rođendan

opcina oriovac

Jedno od 3 kulturno-umjetnička društva s područja općine Oriovac, doživjelo je svoju okruglu i ne tako malu brojku svoga postojanja. Tako je KUD- LUka Ilić Oriovčanin na jedan specifičan način svojih 40 godina postojanja odlučio obilježiti bogatom koreografijom i revijom starih narodnih nošnji po nazivom "Hod kroz godinu". Cjelokupni se događaj odvijao u društvenom domu u Oriovcu 18. listopada. Zbog mjera predostrožnosti posjetitelja nije bilo mnogo, ali je za sve zaljubljenike u narodne običaje organizator omogućio online prijenos svog rođendana.

 

Program je obuhvatio tradicionalne pjesme o plesove oriovačkog kraja, a na sceni su svoje mjesto zauzeli od najmlađih do nasjtarijih članova.

Večer je u dva navrata nadopunila već ranije spomenuta revija nošnji koja je imala i svoj informativno-edukativni štih te nas upoznala s običajima naših predaka i prigodnim trenucima iz života.

Na kraju ove posebne večeri, predsjednica Zlata Buzo se zahvalila svima na podršci, uručila progodne nagrade istaknutim članovima KUD-a, voditeljima i pokroviteljima, a u svom se obraćanju prisjetila svih proteklih godina u radu KUD-a. Dio te kronologije doznajte u nastavku:

Te davne 1980.godine okupila se grupa entuzijasta i pokrenula  nešto  što i dan danas traje, a to je promicanje folklorne baštine oriovačkog kraja, upoznavanje i uvježbavanje folklornih običaja drugih regija, druženje, plesanje, pjevanje i sviranje. Tada pod nazivom Kulturno – umjetničko društvo „Vladimir Becić“, a od 1990. godine Kulturno – umjetničko društvo „Luka Ilić – Oriovčanin“

Prve probe su krenule u društvenom domu, a onda su nastavljene u prostoru sadašnje fine.  Ali kako je brojnost članova rasla, probe su se ponovno vratile u dom. Potom je društvo koristilo prostorije časnih sestara, da bi se konačno skrasilo u prostoru bivše škole, na sadašnjoj adresi: Frankopanska 20.

Predsjednik društva tada je bio Nikola Jurić, dok su voditelji plesača i svirača bili Mato Matanović, Neno Seletković  i Antun Baćo. Vrlo brzo oformljena je i dječja folklorna skupina koju je vodila Dunja (Lacković) Grivičić.

Nakon Nikole Jurića, predsjednici društva bili su Stjepan – Štefa Tadić, Ivo Bogunović, Željko Krišo, Vladimir Haring, Renko Halkijević,  Branko Segetlija, Marija Jurić, Dražen Krišto, Ankica Štefančić, Željka Čorak i na kraju moja malenkost.

U periodu od 40 godina nekoliko je osoba zaslužno za uvježbanost društva u izvođenju koreografija, a to su, uz već spomenutog Matu Matanovića, Ivan Moca Možar, Zdravko Pandurić, Snježana Missoni, Branka Peh i naš sadašnji voditelj Nikola Kramar.

Dječju skupinu, uz već spomenutu Dunju Grivičić, uvježbavali su i Zdravko Pandurić, Snježana Missoni, Željka Čorak, a sada je tu ulogu preuzela Ema Raguž.

Dopustit ćete mi da se još malo vratim na sam početak…u početku je od svirača bio samo harmonikaš – Mata Janjić, a zatim su mu se pridružili, Zvona Kranjčević,  Alojz Milković – AzaStjepan Topolovac – Goso, Đuro Topolovac i Mija Marković. Jedno vrijeme na probama i nastupima čula se i violina koju je svirao Gašpar Memedović.

Pod vodstvom Nene Seletkovića i Antuna Baće stasali su vrsni tamburaši, pa su čak osnovani i tamburaški sastavi: Oriovačke kune , Tkanica  i Joze.

Bilo bi tu još puno za reći, o tome da je naše društvo u svom dugogodišnjem radu sudjelovalo na svim važnim državnim smotrama,  da smo osvojili mnogobrojne nagrade za pjesmu, ples i scenski nastup,  te da smo s ponosom pronosili kulturnu baštinu oriovačkog kraja.

Ali da ne duljim, red je da se svima već spomenutim dragim ljudima skromno zahvalimo za njihov nesebičan trud i zalaganje. Bez njih ne bismo danas bili ovo što jesmo – prepoznatljivo društvo i bez lažne skromnosti jedno od boljih na ovim područjima.

Puno je dragih ljudi koji su nam na ovaj ili onaj način nesebično pomagali, ali ovom prilikom posebno bih istaknula naše Mišu i Maricu Čorak i tetu Katu Čorak, koji su zaista u svakoj prigodi bili tu da pomognu u oblačenju, u posudbi nošnji i u češljanju naših djevojaka i stoga ih molim da dođu na binu primiti zahvalnice za sve što su učinili za nas. A kako bismo se uvijek mogli prisjetiti svakog detalja sa naših nastupa, zaslužan je naš Franjo Šporčić, koji nam je uvijek bio dostupan.

Naravno, u svim našim aktivnostima, dobro je bilo imati „vjetar u leđa“, a za to je zaslužna naša Općina  s načelnikom Antunom Pavetićem.

U sadašnjoj postavi društva nekolicina je njih sa stažom od preko 30 godina, međutim dvoje je njih od početka, a i sada su tu, a to su Branko Segetlija i Darko Pandurić.

Sve što ste večeras vidjeli, osmislio je naš voditelj Nikola Kramar, kojemu se ovom prilikom zahvaljujemo.

FOTOGALERIJA

NAJAVE

2023 pokladno jahanje

INFORMACIJE


icon projekti

icon zastita zivotinja

reciklazno

komunalno

 dimnjacarske usluge

PPUO

program raspolaganja poljprivrednim zemljistem 2018 thumb

meridiana slavonica logo 2

Službenik za informiranje:
Ana Bićanić Margetić
Tel. 035/431-232; 035/431-036
Fax: 035/430-006
Mob. 099/712-1349
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Osoba za nepravilnosti:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147, 035/431-232
Fax: 035/430-006
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Komunalni redar:
Dubravko Kolundžić
Mob. 0989833485
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Načelnik:
Antun Pavetić
Mob. 098-263-822


Knjižnica i čitaonica:
Ivana Tomić
Tel. 035/430-147,
Mob. 098-983-3489
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dječji vrtić "Ivančica Oriovac"
Blanka Stažić, ravnateljica
Tel. 035/409-787
Mob. 0994242881
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Reciklažno dvorište
Mob. 099-490-3009


bpz.jpgfond-za-zastitu.jpglogo-kud-kobas.pnglogo-kud-lio.pnglogo-lag.pnglogo-limes.pnglogo-ora.jpglogo-uvvoo.pngmin-kulture.jpgmin-pro-ured.jpgmin-reg-razvoja.jpgslagalica.jpgsreddrzuredzademografiju.png